cameronjones
1 Copper

New Zino HD 400 locks up randomly

This is a real tricky problem, because it happens at random times of day and night, often (almost always) when I am not using it and when nothing is happening on the computer.  I have it set up as a media center, plugged in only to my TV.  I generally access the computer remotely via logmein, but I do have a mouse and keyboard plugged in as well.

 

What happens is the computer simply goes to black - there is no error or warning, the one time it happened while I was using it, the TV simply went to blue screen as if nothing was plugged into it.  I have gone through a few troubleshooting steps, but nothing has made any difference.  The only interesting thing in the Event Viewer was that the VSS failing always seemed to be the last event logged, so I tried disabling that service and the problem continued.  I have installed all the newest drivers, though they were already all up to date (the computer is only a month old).  When the computer is locked, the power button remains lit but no peripherals indicate that the computer is on.  The optical mouse is not lit.  Interestingly, holding down the power button for 5 or 10 seconds does not cause the computer to shut off - the only way to reboot is to pull the power plug and then hit the power to turn it back on.

Oh by the way, I'm a computer technician by trade - I run my own computer support company so I help people fix problems like these every day.  My level of technical skill is expert, though my level of patience when my own equipment malfunctions is low.  I like getting paid to fix computers, I don't like having to fix my own, you know 🙂

 

Basically, the computer is shutting off completely untouched while nothing is happening!  No open programs, no obvious indication of overheating (fan noise).  When it happens the computer cannot be accessed directly on the TV, nor via logmein, nor over the network via its SMB shares.  So it's really truly locked up, not just not displaying or not connecting to the network.

This is a real problem!  Anyone have any suggestions?

0 Kudos
32 Replies
fhuesemann
1 Copper

Re: New Zino HD 400 locks up randomly

I have quite a similar problem and my Zino HD is only 6 Days in use!

without any warning it shuts down!

somtimes it is running several hours, surving the I-Net, playing a Movie, copying files to/from USB Devices

the next time it is shutting down after less than 1 minute using the I-Net Explorer or Firefox.

The Problem cannot be linked to a specific application, somtimes the Zino is quite warm when I touch, but sometimes not (so it is not looking like a heat caused shutdown)

trying to search the Problem just some Minutes Ago it was shutting down already when the diagnostics (alternative Boot Option) were just running. So its quite clear that it is no Windows caused Problem... there is also no Code in the System Log exept the warning that the power was shut off without shutting down windows properly.

I'm getting quite mad about it !!!:emotion-12:

and with this Problem it seems like no good Idea to me to update the BIOS... Who can say what happens when the Power shuts down during the Update?

I have to try to call the service ... but I do not want to hear advices like, "update your Windows!" emoticon.SuperAngry.title

0 Kudos
7- Thorium

Re: New Zino HD 400 locks up randomly

Bum power supply ??

Ron

Ron

   Forum Member since 2004
   I am not a Dell employee

0 Kudos
fhuesemann
1 Copper

Re: New Zino HD 400 locks up randomly

Bum power supply ??

Rom

 

Sorry, I don't get what You want to say... emoticon.Confused.title

 

0 Kudos
7- Thorium

Re: New Zino HD 400 locks up randomly

I'm saying that it may be a defective power supply. Since the system is under warranty, contact Dell Tech Support for repairs or replacement of the system.

Ron

Ron

   Forum Member since 2004
   I am not a Dell employee

0 Kudos
Highlighted
cameronjones
1 Copper

Re: New Zino HD 400 locks up randomly

I'm going to try a few more things, because I don't want to have to send it back and wait another 45 days for a new one to arrive.  Changing the RAM is job 1.

0 Kudos
cameronjones
1 Copper

Re: New Zino HD 400 locks up randomly

I'm out!  Got a RMA and they will be shipping me out a new box.  Hopefully it doesn't take 45 days!  My time is too valuable to be spending it fixing my own hardware at night after I get home from a day of fixing others' hardware!

0 Kudos
fhuesemann
1 Copper

Re: New Zino HD 400 locks up randomly

OK, now I understand...

... and already did what You recommend.

It was picked up yesterday and I have to what up to 2 weeks for fixing.. they said emoticon.Sleep.title

At least I managed to transfer all new Data back to my old System (a 7 years old Dimension 4550) where the older Data was still present.

Sometimes Its good not to throw away the old things emoticon.Wink.title

I will wait and see how long it takes...

P.S.

sorry, I'm no native english speaker emoticon.Embarrassed.title

0 Kudos
7- Thorium

Re: New Zino HD 400 locks up randomly

Glad to hear that you're getting the system replaced or repaired. I'm still betting it's a bad power supply.

fhuesemann - No apologies needed. I guessed you probably speak German because you capitalize the nouns (Data, System, etc.)

Hope this is the end of the problems and you enjoy the Zino for a long time.

Ron

Ron

   Forum Member since 2004
   I am not a Dell employee

0 Kudos
zinohdphilippe
1 Copper

Re: New Zino HD 400 locks up randomly

HI,

I have the same problem than fhuesemann Could you tell me what I can do ?

0 Kudos