chume73
1 Nickel

Potential conflict before Vista SP2 install - sigmatel sound drivers

As far as I know, there was a potential conflict between SP1 installaton and sigmatel drivers on Dell Dimension machines. As far as I know, Dell still hasn't updated their sigmatel drivers.  From what I can tell, the company that acquired Sigamatel, IDT, says it's the OEM's responsibility to update the drivers (Dell, etc.). Based on the advice of some folks here, I took a chance (after backing up my system), temporarily uninstalled my sigmatel drivers, did the SP1 upgrade, re-installed my sound drivers from Dell's web site and all has seemed fine since. However, I'd like to know two things: Has this issue with the Sigmatel drivers and Vista service packs ever been resolved as Microsoft, Dell, and IDT/Sigmatel at the time seemed to think it was the responsibility of one of the other companies? (I just want the issue resolved, I don't care whose responsibility it is Smiley Happy ). (If I hadn't taken a chance on SP1, I'd still be stuck without SP1, and miss out on SP2, and any future service packs). Also, now being on SP1, but with the same hardware and potentially with the same sigmatel conflict, is it safe to upgrade to SP2? The only other potential conflicts listed as potential problems are some pieces of software I have installed (which I will remove and/or disable before installing SP2 if I hear back that it's safe to do so). Thanks in advance for any help in this matter.

Chris

0 Kudos
7 Replies
7 Plutonium

Re: Potential conflict before Vista SP2 install - sigmatel sound drivers

There were SOME problems with the SP1 and the SigmaTel drivers, but not everyone experienced the problem.  As far as I know there has not been any updates from Dell and I can't say if the ones that had the problem on SP1 will also have the problem with SP2.  As Vista SP2 is just starting to roll out, we have no data on whether it will affect any of the systems with SigmaTel.  I know there are reports on the forum of users that have upgraded to SP2 and those users have not reported any problems, but I don't know what sound hardware they have or if they had problems with SP1. 

Basically, you are asking something we don't know.  We are only users helping users on here and we can only go by our own experiences or what is posted on the forum.

My own experience with SP2, is that I installed it on my home built system that has an integrated IDT (SigmaTel) sound (this is only temporary and I have a new sound card that I just got shipped in to install).  I didn't have any problems upgrading to SP2 and it didn't affect the Integrated Audio, everything works.



I am not a Dell Employee

Dell forum member since 2002

Dell Inspiron 15 - 5577 Laptop

Home Built Desktop PC with ASUS ROG Z170, i7 6700K CPU

Windows 10 64 bit Pro and Windows 10 Insider Program Beta Versions. SSD drives. Cakewalk by BandLab and Studio One 4.1 Recordng Studio Software.

Dell S2719dgf Monitor

Member of Nashville based R.O.P.E.

0 Kudos
chume73
1 Nickel

Re: Potential conflict before Vista SP2 install - sigmatel sound drivers

I wasn't sure about sigmatel updates, but it seems to be a good sign that those who have upgraded to SP2 have had no problems as of yet (but as you said, what sound hardware they have is not known).

I understand about it still being the early stages (SP2 came out yesterday after all in final form) so am aware that I jumed the gun a little bit, but wil keep an eye on this forum just in case Smiley Happy. By the way, did you uninstall your sigmatel drivers first, then install SP2, then re-install the sigmatel drivers (that was a work around that worked for some folks including me) or do you just update with the sigmatel drivers in place?

In any case, I can wait a few days or so, and see what experiences users post here as they update to SP2 Smiley Happy and the help is appreciated Smiley Happy.

 

0 Kudos
eskymi
4 Germanium

Re: Potential conflict before Vista SP2 install - sigmatel sound drivers

On my E1705 For Service Pack 1 I just uninstalled the Sigmatel drivers, rebooted and let VISTA install it's own sound drivers.  I then was able to locate SP1, download it and install it.  With SP2 i just went to windows update and there it was.   I don't believe I have ever updated the driver.

2  XPS 420's, Quad 2.4ghz, 8800GT and 9800GTX, 3gigs RAM (Vista Home)

2 Inspiron 1720's, 2.0 and 2.5 gig processors, 2 and 4 gigs RAM, 8400GM and 8600GT cards (Vista Home and Ultimate)

1 E1705, 2.0 processor, 2 gigs RAM 7900GS. (Vista Home)

2 Mini 9's, Black and Cherry Red......(Windows XP) Love The Mini!!!!!

 

 

0 Kudos
7 Plutonium

Re: Potential conflict before Vista SP2 install - sigmatel sound drivers

I didn't uninstall anything when I installed the SP2. 



I am not a Dell Employee

Dell forum member since 2002

Dell Inspiron 15 - 5577 Laptop

Home Built Desktop PC with ASUS ROG Z170, i7 6700K CPU

Windows 10 64 bit Pro and Windows 10 Insider Program Beta Versions. SSD drives. Cakewalk by BandLab and Studio One 4.1 Recordng Studio Software.

Dell S2719dgf Monitor

Member of Nashville based R.O.P.E.

0 Kudos
dgkpcon
5 Tungsten

Re: Potential conflict before Vista SP2 install - sigmatel sound drivers

I installed the release of SP2 last night with all firewalls and A/V running and it installed with no problems.

E1705 T7400 2.16Ghz / Vista Home Premium SP2 / 17" LG WUXGA 1920 X 1200 / 4GB 667Mhz Geil Ram w/Heatspreaders / Western Digital Scorpio Black 500GB 7200RPM / 500GB 7200RPM My Book / Nvidia Geforce Go 7900GS 256MB / Toshiba DVD/CD+/-RW DL / Intel 4965 A/B/G/N / 355 Bluetooth 2.0+EDR / Pinnacle Pro HDTV USB Tuner / Pinnacle Ultimate HDTV USB Tuner / Sound Blaster Audigy Advanced MB / Sound Blaster X-Fi Extreme Audio Notebook / Logitech G51 Surround Sound Speakers / 2-NB-MA01 Notebook Coolers / 3D Mark06 5446 / Driver v.174.31 /

XPS M1730 Saphire Blue X9000 @ 3.2 / Vista Home Premium SP2 / 17" WUXGA 1920 x 1200 / Matshita BD\DVD Combo / 8GB 800Mhz Geil RAM / 500GB>200GB 7200RPM / 9800M GTX SLI / AGEIA PhysX Accelerator / Intel 4965 / 355 Bluetooth / 5700 Mobile Broadband / 3D Mark06 16250 /Driver 275.50 beta

XPS Gen 4 Desktop>being rebuilt

0 Kudos
Highlighted
boraxkarloff
1 Copper

Re: Potential conflict before Vista SP2 install - sigmatel sound drivers

I  had a nightmare trying to install Vista SP1. It never did show up on updates. I was surprised to see SP2 on updates and was expecting the worse. Fortunately, everything went smooth or so I thought. I later discovered I could only get stereo sound instead of 5.1 surround through my Sigma Tel audio. I uninstalled the driver and then reinstalled. So far everything is back to normal. Sigma Tel has been nothing but trouble. I'm tempted to go to a Creative sound card.

0 Kudos
chume73
1 Nickel

Re: Potential conflict before Vista SP2 install - sigmatel sound drivers

Based on the positive reports of Vista SP2 thus far, I took a chance (after disabling the 2 programs that had potential for conflict even though they were different versions than what MS listed (same program, newer version than listed), I installed SP2. I didn't even uninstalle the Sigmatel drivers and everything went fine. As far as I can tell, everything is working as it should, even my sound. Like you, boraxkarloff, I had issues getting SP1 installed and was surprised to see SP2 show up in Windows Update., but nevertheless everything went smoothly for me during and after the SP2 install.

0 Kudos