didfra
1 Copper

Maybe THE solution

I tested 2days ago, the update of "Intel(R) Chipset Software Installation Utility (INF Utility)" that you can find for DELL here : http://support.euro.dell.com/support/downloads/download.aspx?c=fr&l=fr&s=gen&releaseid=R174616&Syste...

It seems to work fine for me under Win XP Pro.

I guess that the Intel matrix storage works as a couple with the chipset software, and updating one, need to update the other.

Waiting for your experience return.

Didier.

0 Kudos
Shootyz
1 Copper

Re: XPS 420 SATA RAID and drive failing

I updated the chipset software shortly after recieving the PC so its not a fix for me and Vista although it may have fixed your XP setup.
0 Kudos
didfra
1 Copper

Re: XPS 420 SATA RAID and drive failing

Hi shootyz,

 

Have you seen that for vista : http://downloadcenter.intel.com/Product_Filter.aspx?ProductID=816&lang=eng

 

The last chipset software from intel was released 6 month after the chipset soft. porposed by dell.

Have you tested the last one ?

0 Kudos
Onyx_08
1 Copper

Re: XPS 420 SATA RAID and drive failing

Latest update on the Dell XPS 420 Raid0/1 problems and Samsung drives failing.

Just got of the phone with XPS support 22.02.08 and it seems that the problem is due to a disc synch failure caused by a  delay in the Raid software. Samsung is working on the problem and it should be released a new driver for the disks during feb. latest mid March.

fingers crossed
0 Kudos
nigelwill
2 Bronze

Re: XPS 420 SATA RAID and drive failing

What happens is Dell has swapped your Samsung drives for Seagate drives?

Since re-installing as a RAID 1 setup on Seagate drives, I had 2 failures in the first 2 days, but since then it's been OK. But I still don't know if this will now continue to work reliably as the original Samsung drives behaved in the same unpredictable way.
0 Kudos
SatanR1
1 Copper

Re: XPS 420 SATA RAID and drive failing

I'm having the exact same problem....... in in the UK have the XPS 420 running 2 x 500GB Samsung drives.

 

Only had the XPS for about 6 - 8 weeks, tech guy on phone just got me to carry out a diag test, after speaking on the phone for 1 hour ...... this is ridiculous, the amount of people having this problem and still no definitive answer??

Message Edited by SatanR1 on 02-23-2008 11:29 AM
0 Kudos
SatanR1
1 Copper

Re: XPS 420 SATA RAID and drive failing

After carrying out a 10+ hour diagnostics on my machine .... and it showing nothing, I was issued a new mobo and two new hdd's .... should be here this week ! Smiley Surprised

0 Kudos
Onyx_08
1 Copper

Re: XPS 420 SATA RAID and drive failing

Got two new Seagate Barracuda 7200.11 drives shipped out from Dell to replace the Samsungs. Re-installed everything from scratch - being particularly aware of the optimal BIOS/chipset/driver install sequence. Been stable for almost a week now. Took the chance of going with RAID0 again... (both my previous 0 and 1 installations has failed) 

Will keep you posted if something goes wrong... or for that sake if it is still working!  
0 Kudos
jfreezer
1 Copper

DELL ASSISTANCE/COMMENTS/RESOLUTION - XPS 420 SATA RAID and Drive(s) Failing

***WHERE'S DELL***

 

Looks like I have the same RAID problems as everyone else with the XPS 420Started with a Port 0 HDD failureThen both Port 0 & Port 1 HDD failuresReset CMOS and the failure switched to a Port 1 HDD failureSet the Port 1 HDD to normal in Intel Matrix storage Console the drive rebuilt and starting working again only to have the same problem happen again.

 

Worked with Sell support on two occasionsDiscussed swapping in two new hard drive with Dell, but according to the form this does not seem to be a fix eitherHave updated all drivers and BIOS, same issues.

 

The problem is identified on several message threads in these forums as ID's below.

 

Since this seems to be a widespread problem "Where is DELL's Response/Comments."  If they are working the issue I would be adapt to stay with the current confg or even the with XPS 420 a little longer.

 

http://www.dellcommunity.com/supportforums/board/message?board.id=Tech_Talk_XPS&message.id=32747

 

http://www.dellcommunity.com/supportforums/board/message?board.id=Tech_Talk_XPS&message.id=32111

 

http://www.dellcommunity.com/supportforums/board/message?board.id=Tech_Talk_XPS&message.id=40654

 

http://www.dellcommunity.com/supportforums/board/message?board.id=Tech_Talk_XPS&message.id=38368

 

http://www.dellcommunity.com/supportforums/board/message?board.id=Tech_Talk_XPS&message.id=34273

 

http://www.dellcommunity.com/supportforums/board/message?board.id=Tech_Talk_XPS&message.id=35508

 

DELL - Looks like a lot of customers are unhappy with your product as noted is the above listed message threadsAny commentsSuggestionsResolution?

 

 

0 Kudos
Moderator
Moderator

Re: DELL ASSISTANCE/COMMENTS/RESOLUTION - XPS 420 SATA RAID and Drive(s) Failing

We are still investigating this. Please be patient.
0 Kudos