sidharthnayyar
1 Copper

dimension 4300 sound not working

Dear Sir/Madam,

I'm getting issues with my very old dell dimension 4300 computer. The device manager is saying that sound drivers cannot be loaded (Code 39). I've tried to reinstall the drivers (by downloading the drivers from the dell web site - putting in my service tag) but that didn't help. I've also tried to uninstall and the scan for new drivers and that also hasn't helped. Can you help me in fixing this issue please? Service Tag is <ADMIN NOTESmiley Frustratedervice tag removed per privacy policy>

Kind regards

Sidharth

0 Kudos
5 Replies
7 Plutonium

Re: dimension 4300 sound not working

What sound device do you have?  The integrated (on the motherboard) audio or a separate sound card? 

If it's the integrated audio, first make sure it is enabled in the BIOS (F2-Setup).  If that is OK, reinstall the Intel Chipset Drivers then the sound drivers. 

HERE is the Dell downloads, and you can get the latest Intel chipset driver (for the motherboard) and Sound Drivers for your specific installation. 

 



I am not a Dell Employee

Dell forum member since 2002

Dell Inspiron 15 - 5577 Laptop

Home Built Desktop PC with ASUS ROG Z170, i7 6700K CPU

Windows 10 64 bit Pro and Windows 10 Insider Program Beta Versions. SSD drives. Cakewalk by BandLab and Studio One 4.1 Recordng Studio Software.

Dell S2719dgf Monitor

Member of Nashville based R.O.P.E.

0 Kudos
Jeff Hoffman
4 Tellurium

Re: dimension 4300 sound not working

You need to edit your post to remove your service tag number. That is against the terms of the forums and could result in your post being removed completely.

Jeff

XPS 8100 i7-860(8MB Cache, 2.8GHz), 8GB Dual Channel DDR3 SDRAM @ 1333MHz, 750GB SATA 3.0GB/s 16MB Cache, nVidia GeForce GTS2401GB GDDR3, Dell ST2310 Full HD Widescreen Monitor, AverMedia G2 Combo hybrid TV Tuner, dual 16x DVD+/- RW dbl layer, Microsoft LifeCam Cinema HD, Running Windows 7 Home Premium, 64 bit. 

If your question is answered here on the forums; PLEASE post back! It may help another user.              

0 Kudos
sidharthnayyar
1 Copper

Re: dimension 4300 sound not working

Hi, 

Thanks for your responses. I've tried reinstalling the intel chipset and also sound drivers from the link you sent. (I had already tried it before but tried it again with chipset update) unfortunately it's still the same. I bought a cheap sound card and installed that but unfortunately even that is giving the same problem!! This has got me baffled. Any suggestions?

 

Regards

Sidharth

0 Kudos
sidharthnayyar
1 Copper

Re: dimension 4300 sound not working

Sorry, forgot to mention that I have the integrated sound card. (Well now I have a sound card as well!)

0 Kudos
sidharthnayyar
1 Copper

Re: dimension 4300 sound not working

Sorry, forgot to mention that I have the integrated sound card. (Well now I have a sound card as well!)

0 Kudos