Highlighted

Dell 4700 no sound

My sound isn't working all of a sudden.  I've gone into hardware devices and have no sound devices listed, only "other devices" and it's in yellow with exclamation point.  Under that it shows audio codecs and that is all.  When I go to sounds under control panel all is grayed out and it doesn't show what sound device I have.  According to what I read, the computer uses AC-97 Realtek and I'm not sure how to get it put back in.  But reading other posts I'm not so sure that is the right driver to put in.
 
Dell Dimension 4700
Operating system:  Windows XP
 
Can anyone help me with this?
 
Thank You


Message Edited by IllinoisRose on 07-07-2007 11:39 AM
0 Kudos
6 Replies
europa303
Diamond

Re: Dell 4700 no sound

The first thing to try is running a System Restore point to a recent date when all was well. Sometimes this works, sometimes not.
0 Kudos

Re: Dell 4700 no sound

I did a restore to default settings but it didn't make a difference.  Thank you for your response...
0 Kudos
europa303
Diamond

Re: Dell 4700 no sound

That's not what I'm suggesting.  See this for how to use System Restore.
 
 
 
0 Kudos

Re: Dell 4700 no sound

I know what system restore is and the pc won't let that be done so I did the restore to default settings.  The only other thing I know to do is reinstall the drivers for the sound but I'm not sure what driver it needs or takes.  I've checked on the Dell Dimension 4700 and there are more than one sound card/chip that was used.
0 Kudos
europa303
Diamond

Re: Dell 4700 no sound

Most 4700's shipped with integrated audio, but of course you could have a separate PCI sound card.  Try the integrated audio driver first.  You will get an error message if that is not correct for your system.
 
0 Kudos

Re: Dell 4700 no sound

Okay, I'll try that one first, thank you very much, I appreciate all your help.
0 Kudos