Highlighted
pmb2013
Bronze

Precision T3500 1-3 green lights + no boot

Jump to solution

Hi! 

My T3500 wont boot, ive had this problem before and it started to work again after i just took out the psu and reconnected all internal cables.

Symptoms:

Mobo shows solid amber light, psu clicks once and the front fan almost start spinning and a green light briefly flashes on the mobo but doesnt start up, when i press the self test button.

Shows 1-3 green lights on front panel when the start button is pressed. No light on the psu when the self test button is pressed, there are no error beeps. Last time this happened the psu at least was shining green, but not this time.

I bought a new psu, but i get the same thing as above 1-3 green lights etc and tried disconnecting everything and reconnecting one at a time as before.

My son where playing computer games for a couple of hours before it died and it was getting pretty hot, can the mobo or cpu get burned? I never had any heat problems blue screens or any other errors before.

Now i suspect the motherboard but i dont know how to test that or how you could tell if the mobo failed.

Id really appreciate some help!

Tags (3)
0 Kudos
18 Replies
RoHe
Diamond

RE: Precision T3500 1-3 green lights + no boot

Jump to solution

Do you know the new PSU works?

If you're using a power strip or surge protector, remove those and connect PC directly to the wall outlet.

Are you saying 1,2, and 3 are green or only 1 and 3? 1,2, and 3 is "Other failure"; 1 and 3 is a RAM problem.

If you haven't already done it, try reseating RAM modules in their slots, and disconnect all drives except boot hard drive and remove all PCI cards except video card.  Then remove motherboard battery and press/hold power button for ~15 sec. Reinstall the battery (right-side-up!) and see if it boots now with only mouse, monitor and keyboard connected.

If that doesn't help, remove all RAM modules except the one in slot 1. Repeat the "battery thing" and try to boot now. Then swap all modules into slot 1 to see if you find a bum module. If they all work in slot 1, add modules, one at a time to the other slots, do the battery thing each time after you add another module, until you reinstall all of them, or find a bad slot.

Always power off, unplug and press/hold power button for ~15 sec before working inside the case.

Ron

Forum Member since 2004
I am not a Dell employee

0 Kudos
pmb2013
Bronze

RE: Precision T3500 1-3 green lights + no boot

Jump to solution

Thanks for answering!

The new psu works but it doesnt really fit very well and it didint resolve the no boot, blinking issue, leds 1 and 3 are blinking green a few seconds before it shuts down with a click. I dont have any surge protector.

Ive tried to reseat the ram a couple of times and also removing all ram stick trying one at a time in slot one. I first tried disconnecting all the power to all PCI cards, audio and gpu are the only ones, to do the psu to self test it, then later with various combination, psu+cpu, psu+mobo etc but no luck.

I have a problem removing the nvidia card because it doesnt seem to have the same clutch described in the service manual so im afraid of damaging either the card or the mobo when removing it

I sort of suspect either the graphics card or maybe a front usb connection or maybe the whole motherboard is damaged. As i said it was pretty warm when it shut down so i also think this might have something to do with it, it was pretty dusty when i opened it.

The standby light is shining on the mobo and another light briefly shines green when i press the start button or the self test button.

0 Kudos
RoHe
Diamond

RE: Precision T3500 1-3 green lights + no boot

Jump to solution

If the new PSU doesn't fit properly, are you sure it's putting out the right power for this system? If the symptoms are the same as with the old one, you might want to put that one back.

Are all the fans working, including the CPU fan? Did you try putting one RAM stick, alone, in slot 2 and then in slot 3, and then slot...?

What color is the power button on front of tower, and is it steady or blinking?

If nothing else, gently press down on the video card in its slot, if you can't remove it.

Maybe you have to take it into a reputable PC shop for a look-see?

 

 

Ron

Forum Member since 2004
I am not a Dell employee

0 Kudos
pmb2013
Bronze

RE: Precision T3500 1-3 green lights + no boot

Jump to solution

The new psu is a CX600W modular, the standard is a 525W so i thought that would be enough? The fans just spin once then quit, so i cant get it up and running past that point, it just blink 1-3 green a couple of times then turn off no matter if i use the old or new psu.

I removed all RAM sticks then tried putting them back one at a time in slot one in order to see if it would run just on one stick, i mean all six cant be bad even if its a RAM problem?

The power button is amber btw.

Ive been researching this 1-3 blinking problem on the web and it usually seems to be caused by a dead psu, not memory configuration error as the code in the manual says. In one case it was the front usb connection that was broken.

Would a broken psu, usb or graphics card cause the same symptom as a memory configuration error?

0 Kudos
pmb2013
Bronze

RE: Precision T3500 1-3 green lights + no boot

Jump to solution

UPDATE

It was the power supply!

I got the computer running with the new power supply after i removed the battery for a few minutes, and now i manage to get into setup and i see all ram and cpu but i got a green 1 2 3 stable light which according to the manual means "other failure" and after the "starting windows" screen i get a few seconds bluescreen with a message displayed too short time to be able to read.

So there seems to be something else wrong with it as well. If anyone have experienced the same type of errors i would really appreciate i could get some hint how to solve the problem.

0 Kudos
pmb2013
Bronze

RE: Precision T3500 1-3 green lights + no boot

Jump to solution

When i removed the cmos battery it resets and defaults to RAID ON insted of autodetect RAID and i suspect that might be why i get a BSOD stop error 0x0000007b and 0x0fffff880009a9928 when i try to boot it??

I get ERROR CODE 2000-0146 on both the boot drive and the DVD Drive when i run the bootcheck

When i run the repairdisk i get this:

Problem signature

01: 6.1.7600.16385

02: 6.1.7600.16385

03:

04: 21200210

05: AUTOFAILOVER

06: 6

07: NO ROOT CAUSE

If there is anyone out there willing and have enough knowledge to help me i would really appreciate it, i think this failing psu error is common and there is not a whole lot of info to be found on the web to help people who dont have a ton of cash to pay for a repair or a new computer.

0 Kudos
speedstep
Diamond

RE: Precision T3500 1-3 green lights + no boot

Jump to solution

STOP 0x0000007b  means you have AHCI or ATA set wrong.

http://support.microsoft.com/kb/922976

STOP 0x0000007B INACCESSABLE_BOOT_DEVICE

Error code: 2000-0146 (DST Log contains previous errors)

Error code: 2000-0146 (DST Log contains previous errors) refers to previous errors in the hard drive which might not really be a hardware failure. In order to confirm this, I recommend you to run a custom test on the Hard drive which takes longer time than the Pre-boot System Assessment which you have already performed on the computer but it will give the accurate result.

Once the Pre-boot System Assessment is completed, the computer will give you an option to “Run the remaining memory test”, please select “No”.  Then the computer will launch the 32-bit Diagnostics from the utility partition (if available).

After the diagnostics is launched, in the main menu, please click on “Custom Test”, then select the “Hard drive” and click on “Run Tests”. If the test completes without any error then the hard drive is fine and PC Restore can be performed to restore the computer back to the factory condition (which will result in data loss).

Please refer to the following article for more information on running the Dell 32-bit Diagnostics Utility: http://dell.to/MNJv4B

 

Report Unresolved Customer Service Issues here
I do not work for Dell. I too am a user.
The forum is primarily user to user, with Dell employees moderating
Contact USA Technical Support

Get Support on Twitter @DellCaresPro

0 Kudos
pmb2013
Bronze

RE: Precision T3500 1-3 green lights + no boot

Jump to solution

Thanks a lot for your answer! ill give it a try and post back, btw i posted in the harddrive forum as well with more details since it no longer is flashing 1-3.

0 Kudos
RoHe
Diamond

RE: Precision T3500 1-3 green lights + no boot

Jump to solution

Little by little...

Yes, you'll get that error message if SATA Operation (SATA Mode) is set incorrectly in BIOS setup.

And make sure that motherboard battery is good too.

Ron

Forum Member since 2004
I am not a Dell employee

0 Kudos