Highlighted
itsthebrod
Bronze

Studio XPS 9000 Sloooow to Startup/Reboot

I just got my new Studio XPS 9000 today and it seems to be taking way too long to startup/reboot. It will get to the "Studio XPS" BIOS screen and the progress bar will get to about 30% and just hang there for a while. The first time it did this (on the first boot) I thought it had frozen so I restarted. It did it again. Once it finally gets past this screen it'll stick at the next "Starting Windows" screen for a while as well. I initially thought it might be doing it since it's brand new and the initial setup takes a while, but the problem persists after getting Windows 7 setup.

Altogether it's taking >5 mins for the machine to reboot, which isn't very reasonable for a Core i7 machine with 8 GB of RAM. Any suggestions?

0 Kudos
16 Replies
Moderator
Moderator

Re: Studio XPS 9000 Sloooow to Startup/Reboot

* Power the PC off
* Disconnect all peripherals except for the mouse, keyboard, and monitor
* Power the PC on
* Is the boot time faster? If yes, power off
* Plug one additional peripheral in
* Power the PC on. Do this until you find the peripheral that is slowing the boot time

0 Kudos
Siobhra
Silver

Re: Studio XPS 9000 Sloooow to Startup/Reboot

Like Chris M. says, first thing I'd do is to experiment with the USB ports your peripherals are plugged in to .  I've found on my XPS9000 that what USB ports the peripherals are plugged in to matters.  I'm not sure why.  It may have to do with the order the ports are initialized in, and the driver loads for those peripherals.  On my system, if I change any of the USB cables from their "optimal" port settings (which I found by trial and error), the system boots a lot slower and sometimes hangs on boot.  Start with just the keyboard and mouse, and see what happens when you try different port combinations.  If that works, then add back your other USB peripherals one at a time, and try them in different ports.  Hopefully you'll find an "optimal" setup like I did.  My system is stable and boots very quickly now.  Good luck.

0 Kudos
itsthebrod
Bronze

Re: Studio XPS 9000 Sloooow to Startup/Reboot

Thanks for all the tips. I'll try them when I return home. For what it's worth, the first time I powered the computer up my USB keyboard wouldn't work (but its lights were on indicating it was still receiving power). Do these computers have preferred USB ports for the mouse and keyboard to be plugged into?

0 Kudos
Siobhra
Silver

Re: Studio XPS 9000 Sloooow to Startup/Reboot

They seem to, but I don't know if they are the same for all machines.  I don't use the front USB ports for anything.  I've got the monitor (Dell 2007WFP), keyboard (Logitech G-15), mouse, (Logitech G-5), and external USB hard disk (500Gb Western Digital Passport) all on rear USB ports.  I'll be happy to map the ports that I use, but as I said, I'm not sure if they'll turn out to be unique to the computer.  If you find a setup that works, let's compare ports and see where we are.  If nothing else it might help others,and point Dell in the right direction for an overall fix.

0 Kudos
Moderator
Moderator

Re: Studio XPS 9000 Sloooow to Startup/Reboot

AnClar,

Please map them. By the way, I only use the XPS 630i/730x front USB ports for my USB key. I never shutdown or restart with it in the front USB port.

0 Kudos
Siobhra
Silver

Re: Studio XPS 9000 Sloooow to Startup/Reboot

OK...first of all, I had a slight brain cramp.  My monitor is not connected USB, but DVI.  Here are my USB port mappings:

Facing the rear of the XPS9000, there are four USB ports.  I've numbered them as follows:  Top left port #1, Top right port #2, Bottom left port #3, Botom right port #4.

My setup:

Port #1:  Logitech G-15 keyboard

Port #2: Western Digital Passport 500Gb USB Hard Disk Drive

Port #3:  Logitech G-5 mouse.

Port #4:  Apple iPhone USB connection cable. 

Hope this helps.

0 Kudos
itsthebrod
Bronze

Re: Studio XPS 9000 Sloooow to Startup/Reboot

Ok, it seems I've pinpointed the device that's slowing the startup, and it's my new Logitech Illuminated Keyboard (http://www.logitech.com/index.cfm/keyboards/keyboard/devices/4740&cl=us,en). I've tried plugging it into various USB ports (both front and back) and each time it makes the startup freeze for a while at this point: http://img59.imageshack.us/i/dscn1888.jpg/

When I switched keyboards to an older keyboard (Saitek Eclipse II) the startup is quick and what i'd expect.

So what's the next step? How can I make my keyboard work? 

After searching for solutions is seems this is a widespread and known problem with the keyboard and XPS 9000's: http://forums.logitech.com/t5/Keyboards-and-Keyboards-Mice/Logitech-Illuminated-Keyboard-unusable-to... Have any solutions been made since then (November)? 

0 Kudos
Siobhra
Silver

Re: Studio XPS 9000 Sloooow to Startup/Reboot

I'm using the older G-15 (with the monochrome LCD) and it works fine...no slow boot issues.  Don't have any idea about the Illuminated KB.  I didn't realize Dell was OEM'ing that KB.

0 Kudos
Smoothieboy
Silver

Re: Studio XPS 9000 Sloooow to Startup/Reboot

I have a stock, plain vanilla Dell keyboard plugged into a USB port on the rear of the 435T, along with a Logitech MX518 mouse. I've had occasional slow boot problems since I bought the computer. When I installed BIOS version A13 a few months ago, I hoped that would solve the problem, but it didn't. Now I see that version A14 is out. I haven't installed it yet. When the computer boots normally, I'm at my desktop in around 40 seconds. Otherwise, there is a period of no disk activity for a couple of minutes before the OS fully loads.

0 Kudos