Highlighted
sanjivji
Bronze

6400/E1505 No Sound from Speakers but Headphones work fine

The Speakers work fine when Dell did the test ..Power up the systems and then press F2 key..It goes to the System diags ...They work fine but once system is booted then it one cannot hear any sound from speakers but when Headphone are inserted ..One can hear the sound

 

Dell has changed the speakers also ...but i am at same status

 

I have updated the Sigmatel drivers also ( downloaded from dell site )

when I Go to Control panel > System > Hardware > Device manager > Sound vide and game controlelrs I can see Sigma tel high def audoi codec . I had it unintalled and then reinstalled the new one ...

Nothing changed in status

 

In Control panel > sigma tel audio ..it is at all reconfiguration pop ups ..dont know what it means

 

Thks in advance for any help

 

0 Kudos
13 Replies

Re: 6400/E1505 No Sound from Speakers but Headphones work fine

If the speakers have been changed, it could be the systemboard. I suggest you contact Dell once again.
0 Kudos
sanjivji
Bronze

Re: 6400/E1505 No Sound from Speakers but Headphones work fine

But during the diags Test ( Boot up and press F2 keys).. The Speakers work fine. Once I have signed on that Speakers dont work and it is only that headphones work .

 

I have also Checked that via services.msc that Windows audio is Automatically restarted

 

0 Kudos

Re: 6400/E1505 No Sound from Speakers but Headphones work fine

In that case an OS reinstall can be tried. If that also does not work, it is definitely a hardware problem even though the diagnostics pass. It could be a problem either with the motherboard or the palmrest/internal speakers. But, it is best to check with Dell.

Message Edited by thy_serpent on 06-24-2008 02:08 PM
0 Kudos
Jim Coates
Diamond

Re: 6400/E1505 No Sound from Speakers but Headphones work fine

I agree with thy_serpent that it is probably a hardware fault despite the fact that Dell Diagnostics is signalling that it is software. There is an unusual situation where you can get this combination of symptoms

* Speakers don't work
* Headphone jack does work
* Reinstalling audio driver does not help
* Audio test in Dell Diagnostics passes


The Dell laptops like yours with a Sigmatel 92xx audio chip utilize IDT's Universal Jacks technology, which is somewhat complicated. In addition to the usual mechanical parts, the jack also uses current & impedance-sensing techniques to trigger software configuration and switching (to send the audio signal to the speakers). So there are three areas of potential failure: mechanical, electronic, and software. Sometimes, a little very gentle wiggle of a plug in the jack will get it to resume normal functioning, at least temporarily. There is a sensing pin in the jack (Sense_A pin) that is used to detect the presence of plugs and I think that it can be the cause of failure to trigger the software switching.

Normally the audio test in Dell Diagnostics would confirm that there is a hardware problem, but the Universal Jacks can cause a false positive result in Diagnostics. That is because Diagnostics operates in DOS, outside of Windows, so a Windows software misconfiguration is irrelevant to the test even though in this case it is caused by hardware. So the audio test can pass in Diagnostics, correctly signaling that software configuration is the immediate cause of the problem, but missing that a hardware problem, the bad jack or sensing pin, is the root cause. In these instances the only reliable diagnostic procedure might be to try a new motherboard.

 

Jim

 

PS If the diagnostic you used played some tones but not a piece of music then it was the pre-boot assessment test that runs before Dell Diagnostics. That test is inadequate for testing the audio system (but if you have the problem I described above then it doesn't matter anyway). 

 

 

Message Edited by jimco on 06-25-2008 07:03 AM

Jim Coates -- 14 years on the Dell Laptop Audio boards -- since 2/6/04 

0 Kudos
mimioutten
Copper

Re: 6400/E1505 No Sound from Speakers but Headphones work fine

Hi  I'm having the same problem with my inspiron 6000.  Ran all the diagnostics, driver updates, etc...No fix.  However, there was someone in this community that mentioned how he/she put a paperclip in the microphone jack and it made the speakers work again.  Well, in desperation (my son was dying to play his Big Bird video game), I slipped a small screwdriver into the back part of the outside ring of the MICROPHONE jack and it worked!!!!  I now have a thumb tack inserted in place of the screwdriver (for obvious reasons)....

 

Next question... Is there a permanent fix for this (other than the thumb tack)?

 

Michelle

0 Kudos
sanjivji
Bronze

Re: 6400/E1505 No Sound from Speakers but Headphones work fine

I Have spoken extensively with Dell even though i have requested them to change the system board..but the refuse to believe what is written on this thread. They still argue that windows needs to be reinstalled along with the drivers. 
0 Kudos
mimioutten
Copper

Re: 6400/E1505 No Sound from Speakers but Headphones work fine

I'm an electrical engineer.  It's VERY obvious it's a connection problem, NOT a software problem.  If the drivers were wrong, my speakers wouldn't work at all!  They're working though, when I use the thumb tack method....
0 Kudos
sanjivji
Bronze

Re: 6400/E1505 No Sound from Speakers but Headphones work fine

The issue Dell argues is that since it passes all the speakers test ( including extended tests ) in diagnostic ..It is a driver issue . I have told them since the headphone works it is not a driver issue and they have removed /reinstalled drivers again n again ..
0 Kudos
mimioutten
Copper

Re: 6400/E1505 No Sound from Speakers but Headphones work fine

my diagnostics did not pass before the 'thumb tack'.  I may run them again to see if they do this time.
0 Kudos