Highlighted

Studio xps 1640--no audio through hdmi


I have a dell studio xps 1640. When I connect it to the tv via hdmi, I do not get any sound. I have worked on this several hours myself then handed it over to tech support both by phone and another by chat and neither did anything I hadn't already tried myself. So far, reinstalled drivers. Restarted computer after plugging hdmi in. And also made sure that the hdmi was default playback device. Everything appears to be normal on computer and tv. Cable is fine. I have gotten sound to play 2 times through test of dolby digital under supported formats on the hdmi menu. However that is the only sound ever played to the tv and it doesnt work now. When I try to play a song in windows media player with hdmi plugged in, I get an x by the song and a popup that says it cannot play and lists possible reasons like use by another program etc that aren't the case. Sound is fine without hdmi. So far, tech support doesn't know and wants to put it on my tv or cable which definitely isn't the case. At one point, they even suggested I needed external speakers attached to the tv to play the sound...and I do and they are working fine. They claimed that they would call me back and haven't yet so I kinda doubt it. This is a replacement comp for another computer with a motherboard issue and one of them stated that this may be the issue with this one as well and they have yet to carry over my original warranty so they were reluctant to help me with the problem in the first place. They haven't even considered another problem of the computer not recognizing disks or usb until its restarted. And claim that may have to be fixed with a factory settings restore which isn't cool. Any help is highly appreciated!! Thanks!!

 

P.S. Somebody mentioned something about a PCI bus in the last thread (but I did not get to read any posts after my last one)...but as far as I could tell the driver is not marked unknown. Driver version: 6.0.6001.18000

0 Kudos
44 Replies
Mary G
Diamond

Re: Studio xps 1640--no audio through hdmi

Unlike your cable box or dvd player, HDMI from a computer video card doesn't have sound. Add audio cables from your sound card to the tv and it will work. HDMI from the video card is only video. If you think about it, computer monitors don't have sound. The sound comes from your sound card and speakers.

0 Kudos
jackshack
Diamond

Re: Studio xps 1640--no audio through hdmi

The question I was asking was intended to find out if you had any unknown devices in the list; things with questionmarks.  On at least one of the laptops having HDMI as an option, there is an additional driver in the graphics adapter driver folder.  That one had a folder marked HDMI.  The solution for the owner was to use the "Update Driver" option to install that driver.

Reading your most recent post, however, it appears you have the drivers.  One suggestion I can make is to connect the HDMI cable to both laptop and display with the power off on both.  Power up the display, and after it has gotten through self test and is operating normally, set it to the HDMI port and power up the laptop.  Sometimes the hardware needs to know its connected to something before the software can detect the connection.

You say you have HDMI marked as the default playback device.  Have you also used the Advanced Option to find out what speaker connection is available?

Dell Forum member since 2005

0 Kudos

Re: Studio xps 1640--no audio through hdmi

I don't see anything under any of the subsections of device manager marked with a question mark, would I have to right click and look at every driver too?

And I have tried the restart thing etc. And the configure option for hdmi is not clickable which they said is because the audio is going to tv so there is nothing to configure on the comp's end.

 

And to the first poster, yes this comp is supposed to play audio through hdmi with everything I have. But what cables are you talking about? I don't have any other ports out of computer that seem to apply to what you are talking about.

0 Kudos
Community Manager
Community Manager

Re: Studio xps 1640--no audio through hdmi

Let's try this. If it doesn't work, I will get a 1640 and try to replicate your issue.

  1. download and install this driver, then test without making any other changes. (this takes for granted that HDMI is the default audio device)
  2. if that's no fix, open device manager, and plus open "Sound, Video and Game Controllers."
  3. Look for "High Definition Audio Device" (or something like that. I'm writing this from memory, working on an XP box.)
  4. Right click it and choose "Update Driver"
  5. Choose the wizard option to install from a specific location (again, verbiage may be different)
  6. type "C:\dell\drivers\R219810" without the quotation marks and hit next. Follow the prompts, reboot and test.

 

Please post back how it goes.

 

#iworkfordell

0 Kudos
jackshack
Diamond

Re: Studio xps 1640--no audio through hdmi

Just in case Dell-Bill B's link doesn't work for you (as it didn't for me), try this one:  XPS 1640 ATI 4670 Driver.  Incidentally, I did look at this one, and yes, it has the HDMI driver contained within it.  Hopefully just installing the driver update per Dell-Bill B's instructions will resolve this for you.

Dell Forum member since 2005

0 Kudos
Community Manager
Community Manager

Re: Studio xps 1640--no audio through hdmi

Ooops. I copied the javascript instead of the URL. It's fixed now.

 

In case that doesn't work, a few more random thoughts:

  • uninstall any non-MS or non-Cyberlink codecs you have have installed.
  • bring up the sound mixer from the volume control icon in the system tray and make sure no other audio applications are using the HDMI playback device. If one is, you should see a volume slider for it.
  • disable Dreamscene if you have it running.
  • make sure the HDMI device in the sound mixer is not muted.
  • Are you running any of the enhanced sound software suites (Creative Soundblaster HD, etc)?

 

#iworkfordell

0 Kudos

Re: Studio xps 1640--no audio through hdmi

None of the drivers ended up working from the initial post. I was really hoping they would.

 

  • uninstall any non-MS or non-Cyberlink codecs you have have installed.

None ever installed.

  • bring up the sound mixer from the volume control icon in the system tray and make sure no other audio applications are using the HDMI playback device. If one is, you should see a volume slider for it.

There are no applications in the hdmi section in the sound mixer.

  • disable Dreamscene if you have it running.

I have no idea what this is, but I searched to see if I might have it and don't to my knowledge.

  • make sure the HDMI device in the sound mixer is not muted.

It is not muted in the bottom of the system tray or in the IDT Audio Control Panel.

  • Are you running any of the enhanced sound software suites (Creative Soundblaster HD, etc)?

I have Creative Sound-Blaster X-Fi MB, but I don't believe it runs by default or that it is running now.

0 Kudos
Community Manager
Community Manager

Re: Studio xps 1640--no audio through hdmi

Do you have a reinstallation disc for the X-Fi MB software? Don't uninstall it if you do not have it. If you do have it, you might try removing it just to test, and putting it back on if the symptoms are unchanged.

Meanwhile, I have a Studio XPS 13 with Vista at home. I will play around with it and see what I have to do to get HDMI sound. I will post back what I find out tomorrow.

 

Anybody else want to take a crack at it? Be my guest.

 

#iworkfordell

0 Kudos
Community Manager
Community Manager

Re: Studio xps 1640--no audio through hdmi

...and what's your TV make and model?

 

#iworkfordell

0 Kudos