Highlighted
byrne86
1 Copper

Choppy audio after reboot of Inspiron 6400 laptop

Okay, here's the situation:

 

I have a Dell Inspiron 6400 laptop, the audio is all choppy and jumpy whenever I try and watch or listen to anything on my laptop. I have had a look through the sticied thread on this issue, but nothin in there helped me, so please don't just direct me to that thread.

So, I had to do a clean install of windows as I had so many viruses/malware/spyware etc etc on my machine, so I bought a copy of Windows XP, and windows has installed fine, the laptop is clean and I have downloaded all the drivers that I needed, in device manager it is sayin everything is installed and working properly, but the audio isn't working properly, but it was yesterday when it was ful of viruses and stuff.

I have uninstalled and reinstalled the drivers about 10 times, and it is always the same, I have downloaded multiple times in case of a corrupt download.

According to my System Information under components > sound device the name of my device is Sigmatel High Definition Audio Codec

On the dell website after puttin in my Service Tag, it says SOFTWARE INTEGRATED SOUND BLASTER AUDIGY.

 

The drivers I have downloaded and installed are :

 

Creative Labs Driver - R127097

 

Sigmatel driver - R171789

 

If anyone has any idea how I can fix this sound issue it would be greatly appreciated.

 

0 Kudos
18 Replies
ieee488
5 Rhenium

Re: Choppy audio after reboot of Inspiron 6400 laptop

0 Kudos
byrne86
1 Copper

Re: Choppy audio after reboot of Inspiron 6400 laptop

Don't really understant the point in your post... I have reinstalled windows, installed all of the drivers I needed to, but have a problem with the audio. Your post was very unhelpful, please read it again, and if you have a suggestion to how I can solve my problem, that would be appreciated.

0 Kudos
8 Krypton

Re: Choppy audio after reboot of Inspiron 6400 laptop

Go back and double check the way you did the reload.

Windows first - then the current service pack (SP3 if XP).

Then the Dell notebook system software

Then the Intel chipset driver.

Then load the other drivers -- including the audio - in any order.

 

0 Kudos
byrne86
1 Copper

Re: Choppy audio after reboot of Inspiron 6400 laptop

I installed everything correctly and in the correct order, I have had to reinstall windows a few times on this laptop, but this time the audio is messed up.

 

It's doing my head in that I can't fix it, I am hoping that someone else has had this problem and found a solution.

0 Kudos
8 Krypton

Re: Choppy audio after reboot of Inspiron 6400 laptop

Next question:  did you run a full diagnostic on the hard drive?  If the drive is original, it's well along toward the end of its expected lifespan.  They generally last 3-5 years at most, and a marginal drive could be an indication of a drive going south.

 

0 Kudos
byrne86
1 Copper

Re: Choppy audio after reboot of Inspiron 6400 laptop

I'll do that now, and see if the hard drive is dying.

 

Okay, I have just uninstalled and installed my drivers again, and when it came to the audio driver, it says there is a problem installing the IDT High Definition Audio Codec, and underneath it says this device can not be started(code 10)

0 Kudos
8 Krypton

Re: Choppy audio after reboot of Inspiron 6400 laptop

Did you install both the sigmatel driver AND the Soundblaster driver?  You have one or the other - not both.

 

0 Kudos
byrne86
1 Copper

Re: Choppy audio after reboot of Inspiron 6400 laptop

I have installed the sigmatel one, I have run a test on my hard drive with a program called HDD health, and it sayd there are no problems with my hard drive.

I have tried a few different things to test my audio, like an mp3 file, dvd and youtube and all have the same choppy, jumpy audio effect.

0 Kudos
8 Krypton

Re: Choppy audio after reboot of Inspiron 6400 laptop

In your original post, you mentioned you had the Soundblaster software - why did you install the Sigmatel driver?

 

0 Kudos