Ekwonomics
1 Copper

Creative Sound Blaster Audigy Advanced MB Issue

Ok this problem is a bit different than the other problems that people have with the creative sound blaster advanced MB.

 

My problem is that I have just reformated my computer, this being about the 6th time so far. I have already dealt with creative before on the activation code and such so theres no problem there. But, after reformatting my computer and trying to install my drivers for my sound blaster MB it says that there is no such device on my computer and installation will shut down.

 

I don't understand how I could have this on my computer about 2 hours ago before the reformat and all the sudden it tells me that there is no such device and that I can't install the drivers.

 

I have tried to intall from the CD that I received with my computer when I first purchased it as well as going onto the Dell.com website putting in my service code and downloading the drivers from online.

 

Neither work and it makes no sense to me. I am a decently tech savvy guy, so I don't believe that it is my ignorance that is causing this.

 

Oh yeah I forgot to mention my computer and OS.

 

Dell E1705

Windows Media Center 2005

Message Edited by Ekwonomics on 06-11-2008 10:02 PM
0 Kudos
27 Replies
Ekwonomics
1 Copper

Re: Creative Sound Blaster Audigy Advanced MB Issue

Ok I solved the problem. I didn't realize you had to install the onboad sound drivers first then the creative audigy drivers. my mistake.
0 Kudos
Highlighted
marcoshid
1 Nickel

Re: Creative Sound Blaster Audigy Advanced MB Issue

Do you know where I can get the drivers for Vista 64-bit? I upgraded to it but I can't find the drivers anywhere. I have and Xps M1530

 

Thanks,

Marcos

0 Kudos
dgkpcon
4 Ruthenium

Re: Creative Sound Blaster Audigy Advanced MB Issue

Right here,  http://support.creative.com/Downloads/welcome.aspx .

E1705 T7400 2.16Ghz / Vista Home Premium SP2 / 17" LG WUXGA 1920 X 1200 / 4GB 667Mhz Geil Ram w/Heatspreaders / Western Digital Scorpio Black 500GB 7200RPM / 500GB 7200RPM My Book / Nvidia Geforce Go 7900GS 256MB / Toshiba DVD/CD+/-RW DL / Intel 4965 A/B/G/N / 355 Bluetooth 2.0+EDR / Pinnacle Pro HDTV USB Tuner / Pinnacle Ultimate HDTV USB Tuner / Sound Blaster Audigy Advanced MB / Sound Blaster X-Fi Extreme Audio Notebook / Logitech G51 Surround Sound Speakers / 2-NB-MA01 Notebook Coolers / 3D Mark06 5446 / Driver v.174.31 /

XPS M1730 Saphire Blue X9000 @ 3.2 / Vista Home Premium SP2 / 17" WUXGA 1920 x 1200 / Matshita BD\DVD Combo / 8GB 800Mhz Geil RAM / 500GB>200GB 7200RPM / 9800M GTX SLI / AGEIA PhysX Accelerator / Intel 4965 / 355 Bluetooth / 5700 Mobile Broadband / 3D Mark06 16250 /Driver 275.50 beta

XPS Gen 4 Desktop>being rebuilt

0 Kudos
marcoshid
1 Nickel

Re: Creative Sound Blaster Audigy Advanced MB Issue

Thanks, I had been looking for them and didn't know where to get them from.

 

Thanks,

Marcos

0 Kudos
dgkpcon
4 Ruthenium

Re: Creative Sound Blaster Audigy Advanced MB Issue

No problem.

E1705 T7400 2.16Ghz / Vista Home Premium SP2 / 17" LG WUXGA 1920 X 1200 / 4GB 667Mhz Geil Ram w/Heatspreaders / Western Digital Scorpio Black 500GB 7200RPM / 500GB 7200RPM My Book / Nvidia Geforce Go 7900GS 256MB / Toshiba DVD/CD+/-RW DL / Intel 4965 A/B/G/N / 355 Bluetooth 2.0+EDR / Pinnacle Pro HDTV USB Tuner / Pinnacle Ultimate HDTV USB Tuner / Sound Blaster Audigy Advanced MB / Sound Blaster X-Fi Extreme Audio Notebook / Logitech G51 Surround Sound Speakers / 2-NB-MA01 Notebook Coolers / 3D Mark06 5446 / Driver v.174.31 /

XPS M1730 Saphire Blue X9000 @ 3.2 / Vista Home Premium SP2 / 17" WUXGA 1920 x 1200 / Matshita BD\DVD Combo / 8GB 800Mhz Geil RAM / 500GB>200GB 7200RPM / 9800M GTX SLI / AGEIA PhysX Accelerator / Intel 4965 / 355 Bluetooth / 5700 Mobile Broadband / 3D Mark06 16250 /Driver 275.50 beta

XPS Gen 4 Desktop>being rebuilt

0 Kudos
ralphrj
1 Nickel

Re: Creative Sound Blaster Audigy Advanced MB Issue

I also have a problem when trying to install Creative Sound Blaster Audigy Advanced MB after reinstalling the OS from the DVD. I have a Studio 1535 with Vista 64 bit. When I try to install sound blaster from the CD it says there are no audio drivers and quits the install. Dell tech support has worked over 6 hours on this problem and to me that this software does not work with Vista 64 bit. I find it hard to believe that Dell would sell software that doesn't work on their product. Anyway if you paid the additional $25 for this upgrade guess what - you got ripped off by Dell.

0 Kudos
dgkpcon
4 Ruthenium

Re: Creative Sound Blaster Audigy Advanced MB Issue

No,you did not get ripped off.The software upgrade,for some reason,is incompatable with the audio on the new studio line notebooks.I came across a post two days ago with this problem and as of right now,there is no solution to the incompatability.The user contacted creative and found out there is no solution,they said contact dell to return software.And of course you can't return software that has been opened already,but when you purchase the upgrade it is pre-installed on the system,so this should not be a problem.I do not know why dell is offering this upgrade anymore with the studio line?...Maybe because the incompatability problem has not gone high enough up the chain?...

 

Anyway,call dell up and see if you can return the disk and get your money back.

E1705 T7400 2.16Ghz / Vista Home Premium SP2 / 17" LG WUXGA 1920 X 1200 / 4GB 667Mhz Geil Ram w/Heatspreaders / Western Digital Scorpio Black 500GB 7200RPM / 500GB 7200RPM My Book / Nvidia Geforce Go 7900GS 256MB / Toshiba DVD/CD+/-RW DL / Intel 4965 A/B/G/N / 355 Bluetooth 2.0+EDR / Pinnacle Pro HDTV USB Tuner / Pinnacle Ultimate HDTV USB Tuner / Sound Blaster Audigy Advanced MB / Sound Blaster X-Fi Extreme Audio Notebook / Logitech G51 Surround Sound Speakers / 2-NB-MA01 Notebook Coolers / 3D Mark06 5446 / Driver v.174.31 /

XPS M1730 Saphire Blue X9000 @ 3.2 / Vista Home Premium SP2 / 17" WUXGA 1920 x 1200 / Matshita BD\DVD Combo / 8GB 800Mhz Geil RAM / 500GB>200GB 7200RPM / 9800M GTX SLI / AGEIA PhysX Accelerator / Intel 4965 / 355 Bluetooth / 5700 Mobile Broadband / 3D Mark06 16250 /Driver 275.50 beta

XPS Gen 4 Desktop>being rebuilt

0 Kudos
ralphrj
1 Nickel

Re: Creative Sound Blaster Audigy Advanced MB Issue

yes I did get ripped off because Dell so far has refused to issue a refund and I no longer have the factory image on the laptop and am unable to install the software. You are also unable to do a factory restore using the f8 fuction. It is not available on the Studio 15 with Vista 64 bit.

0 Kudos
Polorboy
1 Copper

Re: Creative Sound Blaster Audigy Advanced MB Issue

Well, I hate to burst your bubble but if you bothered to read a few posts above yours the answer is right there.  Creative offers 64 bit Vista drivers for free on their site.  I just downloaded them.  I know this post is fairly old but I was searching the Dell forums for help, and I found this one.  I did read the whole thing, and there is an answer.  Read before you post.

0 Kudos