Highlighted
jims1405
1 Copper

VER slow, almost non-existant warm re-boot / normal cold boot - stuck at Alienware logo screen

I'm new here and have searched the web but can't seem to find similar symptoms.

I've noticed after performing various updates (either to whatever programs or Windows itself - any ones that require a re-start) that when I re-start my laptop and when the Alienware logo appears, booting basically freezes. I'm only having issues when I restart...even when there are no pending updates to anything. 

I tested today and booting actually continues on its own, but VERY slowly.  If I get stuck at this screen and I press my power button, the laptop immediately turns off.  Pressing the power button again boots the machine (to what I consider) normally.  It basically whizzes by the Alienware logo screen and into Windows without issue.  If I fully shutdown, then use the power button to boot up, everything goes normally too.  Re-starting (anytime) is when my issue occurs.

My system:

OS Name Microsoft Windows 10 Pro
Version 10.0.10586 Build 10586
OS Manufacturer Microsoft Corporation
System Manufacturer Alienware
System Model Alienware 17
System Type x64-based PC
System SKU Alienware 17
Processor Intel(R) Core(TM) i7-4710MQ CPU @ 2.50GHz, 2501 Mhz, 4 Core(s), 8 Logical Processor(s)
BIOS Version/Date Alienware A14, 9/24/2014
SMBIOS Version 2.7
Embedded Controller Version 1.01
BIOS Mode Legacy
BaseBoard Manufacturer Alienware
BaseBoard Model Not Available
BaseBoard Name Base Board
Platform Role Mobile
Secure Boot State Unsupported
PCR7 Configuration Binding Not Possible
Windows Directory C:\WINDOWS
System Directory C:\WINDOWS\system32
Boot Device \Device\HarddiskVolume2
Locale United States
Hardware Abstraction Layer Version = "10.0.10586.0"
Time Zone Eastern Daylight Time
Installed Physical Memory (RAM) 16.0 GB
Total Physical Memory 15.9 GB
Available Physical Memory 13.1 GB
Total Virtual Memory 31.9 GB
Available Virtual Memory 28.8 GB
Page File Space 16.0 GB
Page File C:\pagefile.sys
Hyper-V - VM Monitor Mode Extensions Yes
Hyper-V - Second Level Address Translation Extensions Yes
Hyper-V - Virtualization Enabled in Firmware Yes
Hyper-V - Data Execution Protection Yes

I've done ePSA tests and other Dell checks and all tests return no problems.

Any suggestions?  Anyone else see this?

0 Kudos