Highlighted
Moert
1 Copper

XPS 13 9360 and DA-200: Repeated USB disconnects

Jump to solution

I have a brand new  XPS 13 9360 running Ubuntu. When I connect to an Ethernet with the DA200 adapter the network connection breaks and is restored repeatedly. The USB adapter seems to be at fault here, the kernel log contains these messages:

[ 1330.577368] usb 4-1.4: usb_reset_and_verify_device Failed to disable LTM
               .
[ 1330.579615] usb 4-1.4: USB disconnect, device number 10
[ 1331.342276] usb 3-1.4: new high-speed USB device number 11 using xhci_hcd
[ 1331.498655] usb 4-1.4: new SuperSpeed USB device number 11 using xhci_hcd
[ 1331.515802] usb 4-1.4: New USB device found, idVendor=0bda, idProduct=8153
[ 1331.515805] usb 4-1.4: New USB device strings: Mfr=1, Product=2, SerialNumber=6
[ 1331.515806] usb 4-1.4: Product: USB 10/100/1000 LAN
[ 1331.515807] usb 4-1.4: Manufacturer: Realtek
[ 1331.515808] usb 4-1.4: SerialNumber: 0003A9000000
[ 1331.594897] usb 4-1.4: reset SuperSpeed USB device number 11 using xhci_hcd
[ 1331.639738] r8152 4-1.4:1.0 (unnamed net_device) (uninitialized): Using pass-thru MAC addr...

I've tried disabling the wireless network, but that didn't change anything.

Any suggestions how to get a stable Ethernet connection?

Tags (3)
1 Solution

Accepted Solutions

RE: XPS 13 9360 and DA-200: Repeated USB disconnects

Jump to solution

I think Power Management (TLP) is the problem.

I solved the problem by editing /etc/default/tlp. To disable, change this line:

TLP_ENABLE=1 to TLP_ENABLE=0

I found this solution while I was having issues with my bluetooth device. My bluetooth device is stable now too.

4 Replies

RE: XPS 13 9360 and DA-200: Repeated USB disconnects

Jump to solution

Same problem here. Upgrading to Ubuntu 16.10 didn't solve the problem.

0 Kudos

RE: XPS 13 9360 and DA-200: Repeated USB disconnects

Jump to solution

I've got problems with the left USB-A port as well. I've contact Dell and they're going to replace the motherboard. I'll update this reply afterwards.

Maybe this issue is related? en.community.dell.com/.../20003839

0 Kudos

RE: XPS 13 9360 and DA-200: Repeated USB disconnects

Jump to solution

I think Power Management (TLP) is the problem.

I solved the problem by editing /etc/default/tlp. To disable, change this line:

TLP_ENABLE=1 to TLP_ENABLE=0

I found this solution while I was having issues with my bluetooth device. My bluetooth device is stable now too.

flhofer
1 Copper

RE: XPS 13 9360 and DA-200: Repeated USB disconnects

Jump to solution

a more complete solution is to add the card to the blacklist of tlp instead of disabling power management of the whole system (except cpu governor which is intel in this case).

to do this, in the terminal edit the file

sudo nano /etc/default/tlp

find the entry USB_BLACKLIST="1111:2222"  ecc..

and add the id of the Ethernet adapter found with lsusb , should be 0bda:8153. Don't forget to remove the hashtag in front of it

save with ctrl+o and close with ctrl+x

then restart tlp with

sudo service tlp restart

should work now Smiley Happy

the same is true for all devices like bluetooth where the driver might have issues to handle suspension for powerdown.

Greets

Florian

0 Kudos