8 Krypton

tape became unlabeled?

Jump to solution
Dear All,

I checked daemon.log and error as following:

08/12/08 15:14:14 nsrd: [Jukebox `QUANTUM@12.0.1', operation 1]. Initiated operation `operation: "Inventory"; operation slots: "82-100"; '.
08/12/08 15:14:21 nsrd: [Jukebox `QUANTUM@12.0.1', operation # 1]. Finished with status: succeeded pools supported: Default Clone;

08/12/08 15:21:32 nsrmmd #2: Device z:\b2d\_AF_readonly: Automated Staging has determined the need to migrate 2147417596 KB
08/12/08 15:21:34 nsrd: Operation 2 started : Load volume `000015L4', volume id `4235903060'.
08/12/08 15:21:34 nsrd: media waiting event: Waiting for 1 writable volumes to backup pool 'Default Clone' disk(s) or tape(s) on netbak
08/12/08 15:21:36 nsrmmd #10: Start nsrmmd #10, with PID 3940, at HOST netbak
08/12/08 15:21:59 nsrd: \\.\Tape1 Verify label operation in progress
08/12/08 15:22:09 nsrmmd #3: Tape device \\.\Tape1 is empty
08/12/08 15:22:19 nsrmmd #3: Tape device \\.\Tape1 is empty
08/12/08 15:22:19 nsrd: media warning: \\.\Tape1 reading: read open error: drive status is There is not a tape in the drive
08/12/08 15:22:20 nsrd: [Jukebox `QUANTUM@12.0.1', operation # 2]. Expected volume `000015L4' in slot `88'. The actual volume is `<NULL>'.
08/12/08 15:22:20 nsrd: \\.\Tape1 Eject operation in progress
08/12/08 15:22:30 nsrmmd #3: Tape device \\.\Tape1 is empty
pools supported: Default Clone;
08/12/08 15:22:40 nsrmmd #3: Tape device \\.\Tape1 is empty
08/12/08 15:22:45 nsrd: [Jukebox `QUANTUM@12.0.1', operation # 2]. Finished with status: failed
08/12/08 15:22:45 nsrmmgd: RAP error: Invalid resource data.
08/12/08 15:22:45 nsrmmgd: Cannot update operation status resource (instance 2).

08/12/08 15:23:04 nsrd: Operation 3 started : Load volume `000012L4', volume id `4219125871'.
.
08/12/08 15:23:31 nsrd: \\.\Tape3 Verify label operation in progress
08/12/08 15:23:35 nsrd: [Jukebox `QUANTUM@12.0.1', operation # 3]. Expected volume `000012L4' in slot `86'. The actual volume is `000013L4'.08/12/08 15:23:35 nsrd: \\.\Tape3 Eject operation in progress
pools supported: Default Clone;
08/12/08 15:24:43 nsrd: [Jukebox `QUANTUM@12.0.1', operation # 3]. Finished with status: failed
08/12/08 15:24:43 nsrmmgd: RAP error: Invalid resource data.
08/12/08 15:24:43 nsrmmgd: Cannot update operation status resource (instance 3).

08/12/08 15:24:55 nsrd: Operation 4 started : Load volume `000020L4', volume id `4185571506'.
.
08/12/08 15:25:19 nsrd: \\.\Tape3 Verify label operation in progress
08/12/08 15:33:42 nsrd: deactivating mmd #1
08/12/08 15:33:42 nsrd: Calling mm_deactivate for mmd 1 thats using device z:\b2d\_AF_readonly with volume netbak.001.RO on host null
08/12/08 15:35:19 nsrd: mmd #3 invalid operation reported 11247064 setting operation to `Ready for reading'(13)
08/12/08 15:35:19 nsrd: media warning: \\.\Tape3 opening: DRIVE_STATUS_NEED_INIT
08/12/08 15:36:36 nsrd: media critical event: Waiting for 1 writable volumes to backup pool 'Default Clone' disk(s) or tape(s) on netbak
08/12/08 15:40:25 nsrd: deactivating mmd #3
08/12/08 15:40:25 nsrd: Calling mm_deactivate for mmd 3 thats using device null with volume on host null
08/12/08 15:45:19 nsrd: media warning: \\.\Tape3 opening: DRIVE_STATUS_NEED_INIT
08/12/08 15:45:19 nsrd: media warning: \\.\Tape3 reading: read open error: drive status is The drive is not ready - it requires an initialization command
08/12/08 15:45:20 nsrd: [Jukebox `QUANTUM@12.0.1', operation # 4]. Expected volume `000020L4' in slot `91'. The actual volume is `<NULL>'.
08/12/08 15:45:20 nsrd: \\.\Tape3 Eject operation in progress
pools supported: Default Clone;


Do I need to run the slow inventory again for the issue?

Thanks for any input.

Dennis Dai
Tags (1)
0 Kudos
1 Solution

Accepted Solutions
8 Krypton

Re: tape became unlabeled?

Jump to solution
The error itself looks like order was gone and it was adjusted back to what it was after reboot. But it could be jammed connection to drive as well which got reseted after server restart.
0 Kudos
5 Replies
8 Krypton

Re: tape became unlabeled?

Jump to solution
It looks like the problem is with your device ( not with you library database). have your device check and check connectivity with your host.
0 Kudos
8 Krypton

Re: tape became unlabeled?

Jump to solution
Thanks for you reply first.

I reboot the server again, and can run inventory command successfully.
So I guess the library is fine, right?

Dennis Dai
0 Kudos
8 Krypton

Re: tape became unlabeled?

Jump to solution
yes, If your tapes are showing the correct labels.
0 Kudos
8 Krypton

Re: tape became unlabeled?

Jump to solution
Hi,


A couple of things to check -

If the library is Fibre Channel connected to the Server / Storage Node then check that your SAN zoning is correct and that you have single initiator zones configured.

Also, after you reboot the server, have you run a NetWorker library initiate element command followed by an inventory command?

From the command line issue -

nsrjb -HEvvv
nsrjb -Ivvv


HtH
IKP
0 Kudos
8 Krypton

Re: tape became unlabeled?

Jump to solution
The error itself looks like order was gone and it was adjusted back to what it was after reboot. But it could be jammed connection to drive as well which got reseted after server restart.
0 Kudos