Highlighted
ee_shane
1 Nickel

PC 6224 VLAN not getting to internet

I got a dell 6224 to set up a home lab, and I can not get a configured VLAN to route to the internet.

 

I want to set up the 6224 as a layer3 device and have everything on my internal LAN be on VLAN 110, and use VLAN 1 to be the connection between the ISP router and the switch.  Everything on VLAN 1 has internet access, but VLAN 110 does not.  I have a static route on the router (10.0.10.0 /24 with a gateway of 192.168.1.4)

I confirmed internal VLAN traffic is good. 

See below for running configuration; any help on this would be greatly appreciated.

 


console#show running-config
!Current Configuration:
!System Description "PowerConnect 6224, 3.3.17.1, VxWorks 6.5"
!System Software Version 3.3.17.1
!Cut-through mode is configured as disabled
!
configure
vlan database
vlan 2,110
vlan routing 1 1
vlan routing 110 2
exit
stack
member 1 1
exit
ip address 172.17.1.2 255.255.255.0
ip address vlan 2
ip routing
ip route 0.0.0.0 0.0.0.0 192.168.1.1
interface vlan 1
routing

ip address 192.168.1.4 255.255.255.0
exit
interface vlan 110
name "Internal LAN VLAN"
routing
ip address 10.0.10.1 255.255.255.0
exit
ip ssh server
!
interface ethernet 1/g1
description "Router UPLINK"
spanning-tree portfast
exit
!
interface ethernet 1/g2
spanning-tree portfast
exit
!
interface ethernet 1/g3
spanning-tree portfast

 

exit
!
interface ethernet 1/g4
spanning-tree portfast
exit
!
interface ethernet 1/g5
switchport mode general
exit
!
interface ethernet 1/g6
spanning-tree portfast
exit
!
interface ethernet 1/g7
spanning-tree portfast
exit
!
interface ethernet 1/g8
spanning-tree portfast
exit

 

!
interface ethernet 1/g9
spanning-tree portfast
exit
!
interface ethernet 1/g10
spanning-tree portfast
exit
!
interface ethernet 1/g11
spanning-tree portfast
exit
!
interface ethernet 1/g12
spanning-tree portfast
exit
!
interface ethernet 1/g13
channel-group 1 mode auto
spanning-tree portfast
exit

 

!
interface ethernet 1/g14
channel-group 1 mode auto
spanning-tree portfast
exit
!
interface ethernet 1/g15
channel-group 1 mode auto
spanning-tree portfast
exit
!
interface ethernet 1/g16
spanning-tree portfast
exit
!
interface ethernet 1/g17
spanning-tree portfast
exit
!
interface ethernet 1/g18
spanning-tree portfast

 

exit
!
interface ethernet 1/g19
description "Synology MGMT/ DHCP Port"
spanning-tree portfast
exit
!
interface ethernet 1/g20
description "Switch vlan 110 mgmt port"
spanning-tree portfast
switchport access vlan 110
exit
!
interface ethernet 1/g21
spanning-tree portfast
exit
!
interface ethernet 1/g22
spanning-tree portfast
exit
!

 

interface ethernet 1/g23
spanning-tree portfast
exit
!
interface ethernet 1/g24
spanning-tree portfast
exit
!
interface ethernet 1/xg1
spanning-tree portfast
exit
!
interface ethernet 1/xg2
spanning-tree portfast
exit
!
interface ethernet 1/xg3
spanning-tree portfast
exit
!
interface ethernet 1/xg4

spanning-tree portfast
exit
!
interface port-channel 1
description "Synology NAS LAG"
spanning-tree portfast
switchport mode general
switchport general pvid 110
switchport general allowed vlan add 110
exit
!

 

0 Kudos
2 Replies
Moderator
Moderator

Re: PC 6224 VLAN not getting to internet

Hi,

VLAN 1 is not routable by default, it is set as the management VLAN. https://www.dell.com/community/Networking-General/Power-Connect-6224-VLAN-routing-and-management-VLA...

You can move the management vlan to an unused vlan and then route vlan 1

console > enable

console# configure

console(config)#ip address vlan 5

Thanks,
Josh Craig
Dell EMC Enterprise Support Services
Get support on Twitter @DellCaresPRO
0 Kudos
ee_shane
1 Nickel

Re: PC 6224 VLAN not getting to internet

thanks Josh,

 

see above in configuration:

 

ip address 172.17.1.2 255.255.255.0
ip address vlan 2

 

MGMT VLAN is now set to 2, making VLAN 1 routable.  that was the first thing I changed on the switch.

0 Kudos