Highlighted
MikeBR12
1 Copper

Ethernet Port Properly Connected To Router, But No Internet.

Last night there was a power outage and my modem broke. Today I got a new modem and router which are functioning properly with other devices. However, when I plugged the ethernet cord from my router to computer, a Dell Dimension E310, the ethernet port wouldn't recognize the cord. I reinstalled the drivers and now the port recognizes the cord is plugged in. When I go to network connections, it shows the LAN connected, but when I try to go to a website on a browser, I get an error message that I'm not connected to the internet.  On Chrome, I get the error code: DNS Probe Finished No Internet. 

Any suggestions? I unplugged everything, ran a diagnostic test, reinstalled the drivers, and still having problems. LAN status shows I'm connected but no internet.

Thanks. 

Tags (1)
0 Kudos
5 Replies
PudgyOne
6 Indium

RE: Ethernet Port Properly Connected To Router, But No Internet.

MikeBR12,

Did you get the modem from your Internet Service Provider?

Did you setup the wireless router? Are you using these Recommended Wireless Router Settings

On the Dimension E310, Can you run an ipconfig /all log and post it back here.

Rick

#DellRockstar

What is a Dell Service Tag and how do I locate it? 

Original poster, If you have solved your problem, can you please mark the correct thread(s) with your solution. Thanks 

Welcome to Dell Community!

#DellWorld 2012

#DellWorld 2015

#DellEMCWorld 2016

#MicrosoftMVP - Windows Expert-Consumer April 1, 2012 to March 31, 2015

0 Kudos
MikeBR12
1 Copper

RE: Ethernet Port Properly Connected To Router, But No Internet.

Thanks Rick. The modem is from my ISP. 

I set up the wireless router and it's working fine with my laptop, tablet, etc. I've tried to set up the router to as many recommended settings as possible. Unfortunately the Dimension E310 is from 2006 and doesn't have a wireless card, so I have to go from the router to the ethernet port.

IP Config Below 

Windows IP Configuration

Host Name...: HomeComputer

Primary Dns Suffix....: 

Node Type....: Hybrid

Wins Proxy Enabled....:No

Ethernet adapter Local Area Connection

Connection-specific DNS Suffix: 

Description...: Intel(R) Pro/100 VE Network Connection

Physical Address.....:00-16-76-E0-29-65

Dhcp Enabled...:Yes

Autoconfiguration Enabled...: Yes

Autoconfiguration IP Address...:169.254.114.120

Subnet Mask...:255.255.0.0

Default Gateway......:

Thanks,

Mike

0 Kudos
PudgyOne
6 Indium

RE: Ethernet Port Properly Connected To Router, But No Internet.

Mike,

The 169.254 IP address tells me there is a communication problem with the router and the modem.

Power off your ISP modem/router and your wireless router(if any) for 30 seconds. Then power on the ISP modem/router. Wait 15 seconds, then power on the wireless router(if any)

Restart the computer and try to connect.

What happens?


Rick

#DellRockstar

What is a Dell Service Tag and how do I locate it? 

Original poster, If you have solved your problem, can you please mark the correct thread(s) with your solution. Thanks 

Welcome to Dell Community!

#DellWorld 2012

#DellWorld 2015

#DellEMCWorld 2016

#MicrosoftMVP - Windows Expert-Consumer April 1, 2012 to March 31, 2015

0 Kudos
MikeBR12
1 Copper

RE: Ethernet Port Properly Connected To Router, But No Internet.

Thanks, just tried that, and nothing seemed to change. 

0 Kudos
PudgyOne
6 Indium

RE: Ethernet Port Properly Connected To Router, But No Internet.

Mike,

If you have another computer that connects to your network, can you run Network Interface and post that information back here.

Rick

#DellRockstar

What is a Dell Service Tag and how do I locate it? 

Original poster, If you have solved your problem, can you please mark the correct thread(s) with your solution. Thanks 

Welcome to Dell Community!

#DellWorld 2012

#DellWorld 2015

#DellEMCWorld 2016

#MicrosoftMVP - Windows Expert-Consumer April 1, 2012 to March 31, 2015

0 Kudos