Highlighted
Thorgal
Copper

Inspiron 530 will not connect to the internet via LAN cable connection

Inspiron 530 will not connect to the internet via the LAN cable connection.
Other computer (laptop) connected with same cable causes no problem at all.
 
Dis anybody have had the same problem? And how was it solved?
0 Kudos
4 Replies
kumarson
Copper

Re: Inspiron 530 will not connect to the internet via LAN cable connection

disable and enable the network connection. if that does not work try to ping and see whether it connects to the router. If the ping works then try to disabling the wirewall and see whether that helps.
0 Kudos
Mars1100
Gold

Re: Inspiron 530 will not connect to the internet via LAN cable connection

if you have a firewall outside of windows firewall it could be preventing you from getting online, disable it.
 If you are using vista don't worry vista firewall will automatically come on when you disable the other.
 
Good Luck.

Inspiron 530

Core2Duo 8500 3.16GHZ

4GB@667, 320GB HD/2TB Canvio Personal Cloud

Geforce GTX 650 1GB

Zalman 9500AT Cooler

Antec Neopower 550

Vista Home Premium 32bit

0 Kudos
Thorgal
Copper

Re: Inspiron 530 will not connect to the internet via LAN cable connection

Thanks for your replay!
 
I have tried all of your suggestions and more:
- disable/enable the router/modem for the DSL connection
- ping the router ip-address (no response)
- disable/enable the firewall
- hard set the Inspiron ip-address in the network settings
 
I have been in contact with the Dell helpdesk for over a month now, without success until now.
 
By the way the router is a Davolink DV-201AMR
0 Kudos
grichie5
Bronze

Re: Inspiron 530 will not connect to the internet via LAN cable connection

I initially failed in trying to get two new Inspiron 530's I set up to initially connect to the internet.  After many tries, I finally took my router out of the circuit, shut down the computer, unplugged the ethernet cable from the modem to the computer and rebooted the modem, either by unplugging it for 20 seconds, or in one case, hitting the reset button on the back of the modem. Then I replugged the ethernet cable from the modem to the ethernet port on the computer and rebooted the computer. I was able to access the internet.

 

When the router was reconnected, internet access was denied. This was cured by resetting the routers to factory default, (puching and holding reset button on back of router) and then reinstalling the router.

 

I hope this experience helps others.

 

 

0 Kudos