babarsoun
1 Copper

790, upgraded ram, CPU running at a 100%

so i just upgraded my optiplex 790 from 8GB DDR3 665mhz to 16GB DDR3 1333mhz and now my cpu is allways running at a 100%, sometimes it hangs and then restarts.Before the upgrade it ran at 50% or less. if any one could help me

0 Kudos
2 Replies
Tesla1856
6 Thallium

Re: Optiplex 790 Cpu running at a 100% after RAM uprade

What version of Windows?

How does long test of ePSA do?

Create a Passmark MemTest86.com USB. Boot it and run long test. Should get 2 full/long passes with 0 errors.


Registered Microsoft Partner and Apple Developer
- Like many of you, I can appreciate a good game-engine.
- I answer questions here, but I'm not a Dell employee.
- Consider giving posts you like a "thumbs-up"
- Posting models-numbers and software versions speeds trouble-shooting.
- Click "Accept as Solution" button on any post that answers your question best.
0 Kudos
Tesla1856
6 Thallium

Re: Optiplex 790 Cpu running at a 100% after RAM uprade


@babarsoun wrote:

optiplex 790 from

8GB DDR3 665mhz to 16GB DDR3 1333mhz 


Wait a minute. That does sound right. New ram must be compatible (ie.,  very close to old ram).

Also, there are rules against mixing DIMMs.


Registered Microsoft Partner and Apple Developer
- Like many of you, I can appreciate a good game-engine.
- I answer questions here, but I'm not a Dell employee.
- Consider giving posts you like a "thumbs-up"
- Posting models-numbers and software versions speeds trouble-shooting.
- Click "Accept as Solution" button on any post that answers your question best.
0 Kudos