PowerEdge Hardware General

Last reply by 05-24-2022 Unsolved
Start a Discussion
1 Copper
1 Copper
97

PE R450 USB issues and booting to optical media issues

Hello. We have two identical PE R450 servers. Both are experiencing issues related to USB and optical media using the internal optical drive, or USB optical drives. Wondering if anyone else with PE R450 servers are experiencing the same issues, or have servers they could test with to see if the same issues occur.

The server has three USB ports - one USB 3.0 port on the back, and one USB 2.0 port on the back as well as one USB 2.0 port on the front. The single USB 3.0 port on the back seems to work fine with all devices. However, the USB 2.0 ports (front and back) only work with USB 2.0 hard drives, if you plug in USB 3.0 hard drives (which should absolutely work fine, given they would be limited to USB 2.0 speeds) they do not work at all. What we see within Windows is the USB hard drives are added to the "drives" list in Device Manager, but the partitions do not become available, and the drive is not added at all to the Disk Management section. It's as if the drive can get power to assemble the most basic data - the device name - and that's it. Plug in USB optical (CDROM/DVDROM/etc.) drives to the USB 2.0 ports and we see all kinds of sporadic issues. Both tend to also cause issues while trying to reboot/shutdown Windows, or trying to power the system on and get passed the BIOS screen if the USB 3.0 hard drive or USB optical device is plugged in to a USB 2.0 port from the start. As mentioned, issues occur outside of Windows as well, this has nothing to do with the operating system, but the issue is probably easiest to see/re-create within Windows.

The internal optical drive issues seem to be most notable when attempting to boot to various media, like Ghost or Acronis imaging software for example. But even Microsoft discs - for example, download the Microsoft Windows Server 2022 ISO (retail or MSDN, we've tried both) files from Microsoft and burn the ISO to disc, then attempt to boot to it with the internal optical drive. Ours fails to boot to all of those. However, certain discs seem to work okay, like Dell's OEM discs.

At first we only had one server available, so Dell sent out replacement USB controllers/motherboard/optical drive and swapped everything out, but the issues persisted on the new hardware. We then got a second server which also has the exact same issues straight out of the box.

Can anyone else with PE R450 servers please check if yours are experiencing the same issues?

Thanks!

Adam

Reply (1)
79

Hi, thanks for choosing Dell. Have you seen this before? This may help.

https://dell.to/3MNNtMe


DELL-Young E
Social Media and Communities Professional
Dell Technologies | Enterprise Support Services
#IWork4Dell

Did I answer your query? Please click on ‘Accept as Solution’. ‘Kudo’ the posts you like!

Latest Solutions
Top Contributor