Precision Fixed Workstations

Last reply by 12-15-2021 Unsolved
Start a Discussion
1 Copper
1 Copper
21876

Booting from Samsun NVMe M.2 w/ DELL T7610 Workstation

 
 

Trying to get a DELL Precision Workstation to boot of the installed Samsung M.2 NVMe 512gb drive after installing Win10 Pro. The install goes fine form a USB drive generated with MediaCreator and booted as UEFI device. It sees the Samsung disk and completes the setup without errors, but the system will find drive or start after initial reboot (USB removed). 

Here is what I have done:

- Updated to latest BIOS
- Enable UEFI mode
- Enabled and Disabled Legacy options
- Enabled and Disabled SATA ACHI and LSI RAID

The BIOS does show a Mass Storage Device in PCI Slot 1. 

After install the Boot Sequence specifies Windows Boot Manager. 

We have reviewed other threads here as well as DELL's link - http://www.dell.com/support/article/us/en/04/sln300820/what-are-pcie-ssds-and-how-to-use-them-as-a-b...

Nothing seems to work, and I am hoping some has an idea. 

I have included some screens below:

 

Labels (4)
Replies (26)
6799

sorry the delay was on vacation.

yes I'm using EZDIY-FAB PCI Express M.2 SSD NGFF PCIe Card to PCIe 3.0 x4 M2 Adapter

its cheap and works great. no any problems.  $8 ebay

im using Samsung pro 950 512gb and im very happy!!!!!

the the Dell Ultra Speed adapter its optional if you want use more Storage.

 

 

2 Bronze
2 Bronze
6168

I cloned my old hard drive to my new Samsung Evo 970+ drive mounted on a cheap Vantec PCIe adapter card. The solution that worked for me was to build a bootable usb drive with CLOVER (https://clover-wiki.zetam.org/Home) and point CLOVER to the nvme drive. There is a slick utility at http://cvad-mac.narod.ru/index/bootdiskutility_exe/0-5 that will do most of the work to burn the usb drive. Follow the instructions at https://www.win-raid.com/t2375f50-Guide-NVMe-boot-without-modding-your-UEFI-BIOS-Clover-EFI-bootload... to configure CLOVER WITH ONE KEY ADDITION: Change the default value for DefaultLoader to NvmExpressDxe-64.efi. Reboot, go into setup to set the usb drive as the 1st boot device, no need to enable legacy boot options or RAID. I did not need to reinstall windows - the cloned drive works the same as the old one except much faster. My machine boots off the Samsung Evo 970+ drive with no hesitation or glitches. Leave a non-bootable hard drive in the machine to avoid getting a "no hard drive' error on boot. If you do get this error, just select F1 to continue the boot process
6163

Hi all, 

I started a thread before telling my experience in details on how to make NVMe boot available for PC without CPU/motherboard/BIOS support, by the Clover boot loader method. See if it helps.

Precision T5600 PCIe boot success

“May the Force be with Dell.”
3959

would you please provide some detail on how you did it 

1709

So setup the usb drive as the boot device then it automatically uses the pciE adapter card to initialize the post? I'm not sure where this switch happens could you elaborate how going from usb to pciE adapter is selected. 

1697

Hi @Valient6 ,

Once boot from the Clover USB drive, it will lead to a selection menu that you can choose your bootable NVMe drive as the boot drive:

jzWctJv.jpg

Someone even made a video for the whole process. See if it helps.

“May the Force be with Dell.”
711

We have an additional success story, though it will be of very limited use. Recently inherited a minimally configured T7610 (1 ES-2603 v2, 8 meg ram, AMD Firepro V4900, 500 gig Seagate HD) and read through this and all other similar threads. Of course Samsung 950's really can't be found now, but several mentioned there were a few other early M2 NVMe sticks that had legacy bios. Then someone mentioned one that made me sit up... Anyway acquired an Ezdiy card (yes all slightly missized: easiest fix: detach bracket 2 screws, use a 1/8" chainsaw file and make each hole in the card oval so now card can be pressed up against the bracket, then fits perfectly) mount my M.2, clone my UEFI boot drive, insert in Slot 3 (Slot 1 occupied by Creative SB Recon3D audio card). Remove original boot drive, reboot...and it all just works, Now the bad news: Plextor M8Se drives (in my case a 256gb stick) work as perfectly as the 950...but even more obscure. I'm amazed I had one...sheer luck. Originally a boot drive for a i5 Ivy Bridge build I did just about the same time Dell made this 7610...

Latest Solutions
Top Contributor