DDave447
2 Bronze

RP4VM 5.1.1.15 upgrade to 5.2

Jump to solution

Hi,

We are in the process of upgrading a eng test environment, but the upgrade is failing at 12%

rp4vm+upgrade.png Screen+Shot+2018-08-29+at+11.27.57.png

Migration to ip communication is completed, system check, upgrade pre-req passes,

-the change version requirements section, i've downloaded the a-cca.xml file manually..

i have two questions - -

The Modification file, does this require changes from EMC support ? or is it just a check ..

Currently it's not a registered system, does it have to be registered for the upgrade to complete ?

- also can i tail a specific log file during the upgrade to find the issue...

Cheer

esxi & vc = 6.5

Labels (1)
0 Kudos
1 Solution

Accepted Solutions
Idan
DellEMC

Re: RP4VM 5.1.1.15 upgrade to 5.2

Jump to solution

The mod file looks OK, while 5.2P1

Fixes some upgrade-related issues, this can be a browser refresh issue during the upgrade process.

Did you raise a SR with support ? We need to look at the logs.

Regards,

Idan


Idan Kentor
Tech Staff Engineering Technologist - Data Protection


idan.kentor@dell.com
@IdanKentor

View solution in original post

0 Kudos
7 Replies
Idan
DellEMC

Re: RP4VM 5.1.1.15 upgrade to 5.2

Jump to solution

Hi there,

Modifications file needs to be checked by support to make sure that there are no non-standard tweaks applied to this cluster.

Also, are you upgrading to 5.2P1 ?

Regards,

Idan


Idan Kentor
Tech Staff Engineering Technologist - Data Protection


idan.kentor@dell.com
@IdanKentor
0 Kudos
DDave447
2 Bronze

Re: RP4VM 5.1.1.15 upgrade to 5.2

Jump to solution

Hi,

Yes, going from 5.1.SP1.P5(d.246) to 5.2P1 (rel5.2.P1_a.362_release_emc_md5_1bb251ae2f6a2c5f5efb57a68b718b61_RP4VMs)


and nothing non standard with the deployment

example of mod file....

{

    "1": {

        "modifiedTweaks": [

            {

                "tweakName": "t_defaultNetworkSecurityLevel",

                "value": "SECURITY_LEVEL_NON_SECURE",

                "modifierName": "Cluster Logic(5.1)"

            },

            {

                "tweakName": "t_isIPSplitterDefault",

                "value": "false",

                "modifierName": "Cluster Logic(5.1)"

            },

            {

                "tweakName": "t_isIPSplitterDefault",

                "value": "true",

                "modifierName": "Cluster Logic(5.1)"

            },

            {

                "tweakName": "t_shouldEnableIOF",

                "value": "false",

                "modifierName": "Cluster Logic(5.1)"

            }

        ],

        "ranSignedScripts": []

    },

    "2": {

        "modifiedTweaks": [

            {

                "tweakName": "t_defaultNetworkSecurityLevel",

                "value": "SECURITY_LEVEL_NON_SECURE",

                "modifierName": "Cluster Logic(5.1)"

            },

            {

                "tweakName": "t_isIPSplitterDefault",

                "value": "false",

                "modifierName": "Cluster Logic(5.1)"

            },

            {

                "tweakName": "t_isIPSplitterDefault",

                "value": "true",

                "modifierName": "Cluster Logic(5.1)"

            },

            {

                "tweakName": "t_shouldEnableIOF",

                "value": "false",

                "modifierName": "Cluster Logic(5.1)"

            }

        ],

        "ranSignedScripts": []

    }

}

Cheers

Dave

0 Kudos
Idan
DellEMC

Re: RP4VM 5.1.1.15 upgrade to 5.2

Jump to solution

The mod file looks OK, while 5.2P1

Fixes some upgrade-related issues, this can be a browser refresh issue during the upgrade process.

Did you raise a SR with support ? We need to look at the logs.

Regards,

Idan


Idan Kentor
Tech Staff Engineering Technologist - Data Protection


idan.kentor@dell.com
@IdanKentor

View solution in original post

0 Kudos
DDave447
2 Bronze

Re: RP4VM 5.1.1.15 upgrade to 5.2

Jump to solution

Cheers Idan...

Changed browser (IE) and the install has moved it on ..

so i will monitor for now..is there any log i could tail for some more details ?


rp_install.png

0 Kudos
DDave447
2 Bronze

Re: RP4VM 5.1.1.15 upgrade to 5.2

Jump to solution

cluster upgrade completed, now for the remote cluster

0 Kudos
DDave447
2 Bronze

Re: RP4VM 5.1.1.15 upgrade to 5.2

Jump to solution

The remote cluster upgrade experienced some similar issues as above,

I got to the point where one node updated and the second node failed, so i mounted the iso via the boxmgmt cli and complete the auto upgrade of the node...

my understanding was that it had completed, and rejoined the cluster as the https://192.168.1.66/WDM/#/welcome page show both nodes upgraded, active and connected to the vc.

the dashboard, components section gave a slightly different status..

Screen Shot 2018-09-04 at 11.14.26.png

The second node looks to be stuck in maintenance mode, on closer inspection the second rpa is removed for upgrade..

using the finish_maintenance_mode fails with not all boxes are in the cluster, and resume_rpa_from_maintanence is unavailable....



vrl2-vrpa-c1> get_versions

Versions:

  vrl-vrpa-c1: 5.2.P1(a.362)

  vrl2-vrpa-c1: 5.2.P1(a.362)

vrl2-vrpa-c1>

vrl2-vrpa-c1> get_system_settings

Clusters:

  vrl2-vrpa-c1:

    Software serial ID: 2040548EID706689932000

    Site ID: 4090926194959114923

    Maintenance Status: MAJOR UPGRADE

    Cluster management IPv4: 192.168.1.66

    Cluster management IP available: YES

    Repository volume:

      Type: OTHER

      UID: 60,00,c2,97,df,7a,58,cb,52,2b,a2,bc,7b,81,88,53

      Vendor: EMC

      Product: RP_VStorage

      Size: 5.72 GB

      Name: RPVS_Lun00001

      Array Serial: 0012486212ab7d504b0dd3

      RPA To volume paths map: None

    vCenter Server settings:

      vCenter Servers:

        192.168.1.19:

          IP address: 192.168.1.19

          User name: ehc_sysadmin@vlab.local

          Port: 443

          Certificate: YES

    Enabled storage awareness: NO

    Communication Mode: IP

System problems:

  WARNING: Cluster vrl2-vrpa-c1 is currently in Maintenance mode. It is recommended to postpone any new configurations until Cluster vrl2-vrpa-c1 maintenance is completed.

  WARNING: It is recommended that you change the default password for the admin user: Log in to the CLI as user admin, and run the set_password command.

Clusters problems: None

WANs problems: OK

Groups problems: OK

vrl2-vrpa-c1> get_rpa_states

Enter cluster name, or press 'ENTER' for all clusters: vrl2-vrpa-c1

Cluster:

  vrl2-vrpa-c1:

    RPA:

      RPA 1:

        Status: OK

        Repository volume status: OK

        Remote connections: OK

        Network Interfaces:

          LAN (eth1):

            Status: OK

            Speed: Unknown

            Local connections (IPv4): OK

            Local connections (IPv6):

              RPA 1: N/A

              RPA 2: N/A

          WAN (eth0):

            Status: OK

            Speed: Unknown

            Local connections (IPv4): OK

            Local connections (IPv6):

              RPA 1: N/A

              RPA 2: N/A

        FC Speed: N/A

        iSCSI Speed: Unknown

        Data Link:N/A

        Vendor: VMware, Inc.

        Hardware Serial ID: 4216c8076fdac97fbf894aae943f67

        Volume Connections:

          [AutoCGPriority02, vRA-copy, CG_RSET_rp.vra73-02.copy.shadow_0_0_scsi]: ERROR

          [AutoCGPriority02, vRA-copy, CG_RSET_rp.vra73-02.copy.shadow_1_0_scsi]: ERROR

          [AutoCGPriority02, vRA-copy, CG_RSET_rp.vra73-02.copy.shadow_2_0_scsi]: ERROR

          [AutoCGPriority02, vRA-copy, CG_RSET_rp.vra73-02.copy.shadow_3_0_scsi]: ERROR

          [AutoCGPriority02, vRA-copy, CG_RSET_vra73-01.copy_0_0_scsi]: ERROR

          [AutoCGPriority02, vRA-copy, CG_RSET_vra73-01.copy_1_0_scsi]: ERROR

          [AutoCGPriority02, vRA-copy, CG_RSET_vra73-01.copy_2_0_scsi]: ERROR

          [AutoCGPriority02, vRA-copy, CG_RSET_vra73-01.copy_3_0_scsi]: ERROR

          [TenantCG01, Debian-copy, CG_RSET_Deb1.copy_0_0_scsi]: ERROR

        Hardware Platform: VMware, Inc. VMware Virtual Platform vGEN

      RPA 2:

        Status: REMOVED FOR UPGRADE

        Repository volume status: OK

        Remote connections: OK

        Network Interfaces:

          LAN (eth1):

            Status: OK

            Speed: Unknown

            Local connections (IPv4): OK

            Local connections (IPv6):

              RPA 1: N/A

              RPA 2: N/A

          WAN (eth0):

            Status: OK

            Speed: Unknown

            Local connections (IPv4): OK

            Local connections (IPv6):

              RPA 1: N/A

              RPA 2: N/A

        FC Speed: N/A

        iSCSI Speed: Unknown

        Data Link:N/A

        Vendor: VMware, Inc.

        Hardware Serial ID: 4216c6763c92f3afd8fd2178cea2d1

        Volume Connections:

          [AutoCGPriority01, SQL-copy, CG_RSET_Auto-PSC.copy.1_0_0_scsi]: ERROR

          [AutoCGPriority01, SQL-copy, CG_RSET_Auto-PSC.copy.1_10_0_scsi]: ERROR

          [AutoCGPriority01, SQL-copy, CG_RSET_Auto-PSC.copy.1_11_0_scsi]: ERROR

          [AutoCGPriority01, SQL-copy, CG_RSET_Auto-PSC.copy.1_12_0_scsi]: ERROR

          [AutoCGPriority01, SQL-copy, CG_RSET_Auto-PSC.copy.1_1_0_scsi]: ERROR

        Hardware Platform: VMware, Inc. VMware Virtual Platform vGEN

vrl2-vrpa-c1>

vrl2-vrpa-c1> finish_maintenance_mode

Enter cluster name, or press 'ENTER' for all clusters

Error: Maintainance mode can't be finished when not all boxes are in cluster. ( Exit maintanance mode with removed boxes )

Found the below command from https://support.emc.com/kb/521279  but it seems it's not available through the admin account, is there another account we should use?

vrl2-vrpa-c1> resume_rpa_from_maintenance

Error: Unknown command: resume_rpa_from_maintenance



Is there another option to resume/complete the maintenance mode ?

Cheers

0 Kudos
Idan
DellEMC

Re: RP4VM 5.1.1.15 upgrade to 5.2

Jump to solution

Yes Dave but it has to be executed by support, we would need to determine why the upgrade failed on RPA2.

Regards,

Idan


Idan Kentor
Tech Staff Engineering Technologist - Data Protection


idan.kentor@dell.com
@IdanKentor
0 Kudos