picelm
1 Copper

Two site with the same WAN subnet

Jump to solution

Hi

IHAC with same WAN subnet on both sites

For same reason  all eth0 are logging a lot of error/collision

Must I configure gateway  or I must leave WAN gateway unconfigured ?

This is current settings:

----------------------------------------------------

Cluster Barilla-Milano                            

----------------------------------------------------

Internal cluster name          0x410291ccfab8fe6d

Product Type                   RPSE              

Cluster management (LAN) IPv4  10.149.103.190    

Cluster management (LAN) IPv6  N/A               

LAN netmask IPv4               255.255.254.0     

LAN netmask IPv6               N/A               

WAN netmask IP                 255.255.255.0     

DATA1 netmask                  N/A               

DATA2 netmask                  N/A               

Time zone                      Europe/Rome       

Primary DNS server             10.149.5.111      

Secondary DNS server           10.149.5.112      

Primary NTP server             10.149.103.254    

Secondary NTP servers          N/A               

Local domain                   eu.barilla.net    

Number of Virtual Ports        1                 

                                                  

RPA 2                                            

RPA Nic Topology               wan is separated  

    RPA LAN IPv4                10.149.102.34     

    RPA LAN IPv6                N/A               

    RPA WAN IP                  172.31.255.4      

RPA 3                                            

RPA Nic Topology               wan is separated  

    RPA LAN IPv4                10.149.102.35     

    RPA LAN IPv6                N/A               

    RPA WAN IP                  172.31.255.5      

RPA 1                                            

RPA Nic Topology               wan is separated  

    RPA LAN IPv4                10.149.102.33     

    RPA LAN IPv6                N/A               

    RPA WAN IP                  172.31.255.3      

RPA 4                                            

RPA Nic Topology               wan is separated  

    RPA LAN IPv4                10.149.102.36     

    RPA LAN IPv6                N/A               

    RPA WAN IP                  172.31.255.6      

-----------------------------------------------------------

Gateway                   Target netmask  Target subnet

---------------------------------------------------------

10.149.103.254 (default)  0.0.0.0         default      

172.31.255.2              255.255.255.0   172.31.255.0 

---------------------------------------------------------

----------------------------------------------------

Cluster Barilla-Roma                              

----------------------------------------------------

Internal cluster name          0x47ab73f4f3c2c63d

Product Type                   RPSE              

Cluster management (LAN) IPv4  10.149.105.170    

Cluster management (LAN) IPv6  N/A               

LAN netmask IPv4               255.255.255.0     

LAN netmask IPv6               N/A               

WAN netmask IP                 255.255.255.0     

DATA1 netmask                  N/A               

DATA2 netmask                  N/A               

Time zone                      Europe/Rome       

Primary DNS server             10.149.5.111      

Secondary DNS server           10.149.5.112      

Primary NTP server             10.149.105.254    

Secondary NTP servers          N/A               

Local domain                   eu.barilla.net    

Number of Virtual Ports        1                 

                                                  

RPA 2                                            

RPA Nic Topology               wan is separated  

    RPA LAN IPv4                10.149.105.28     

    RPA LAN IPv6                N/A                                             >>

    RPA WAN IP                  172.31.255.14     

RPA 3                                            

RPA Nic Topology               wan is separated  

    RPA LAN IPv4                10.149.105.29     

    RPA LAN IPv6                N/A               

    RPA WAN IP                  172.31.255.15     

RPA 4                                            

RPA Nic Topology               wan is separated  

    RPA LAN IPv4                10.149.105.30     

    RPA LAN IPv6                N/A               

    RPA WAN IP                  172.31.255.16     

RPA 1                                            

RPA Nic Topology               wan is separated  

    RPA LAN IPv4                10.149.105.27     

    RPA LAN IPv6                N/A               

    RPA WAN IP                  172.31.255.13     

-----------------------------------------------------------

Gateway                   Target netmask  Target subnet

---------------------------------------------------------

10.149.105.254 (default)  0.0.0.0         default      

172.31.255.1              255.255.255.0   172.31.255.0 

---------------------------------------------------------

Thanks

Marco

Labels (1)
Tags (1)
0 Kudos
1 Solution

Accepted Solutions
fadliz
2 Iron

Re: Two site with the same WAN subnet

Jump to solution

Hi Marco,

Since  all 8 WAN addresses are on the same subnet, you should not need to configure a GW.

I would first check that the interfaces negotiated correctly w/ the switches/routers interfaces using ethtool which is available in boxmgmt 'ethtool eth0' ( you can have them check that too from the network side). Second, I would check that the MTU setting on the WAN interfaces is consistent with the network MTU. RP's default is 1500.

Then try to do a test ping -I eth0 <remote WAN IP address> to see if it's able to reach.

Hope that helps!

Thanks, Zahid

5 Replies
fadliz
2 Iron

Re: Two site with the same WAN subnet

Jump to solution

Hi Marco,

Since  all 8 WAN addresses are on the same subnet, you should not need to configure a GW.

I would first check that the interfaces negotiated correctly w/ the switches/routers interfaces using ethtool which is available in boxmgmt 'ethtool eth0' ( you can have them check that too from the network side). Second, I would check that the MTU setting on the WAN interfaces is consistent with the network MTU. RP's default is 1500.

Then try to do a test ping -I eth0 <remote WAN IP address> to see if it's able to reach.

Hope that helps!

Thanks, Zahid

picelm
1 Copper

Re: Two site with the same WAN subnet

Jump to solution

Negotiation ( 1Gbps) and MTU (1500) are already checked and correct , thanks

So I must to remove the gateways

172.31.255.2 from cluster Barilla-Milano

172.31.255.1 from cluster Barilla-Milano

With boxmgmt/boxmgmt user

Correct ?

Thanks

Marco

0 Kudos
fadliz
2 Iron

Re: Two site with the same WAN subnet

Jump to solution

I can't see the GWs, but yes (make sure LAN GWs are not impacted). Remove WAN GW and try to ping the same site and then the remote site. It should clear up

0 Kudos
picelm
1 Copper

Re: Two site with the same WAN subnet

Jump to solution

now is working

thanks Fadliz

0 Kudos
Highlighted
fadliz
2 Iron

Re: Two site with the same WAN subnet

Jump to solution

Great to hear Marco.

Thanks, Z

0 Kudos