Dell OMSA 8.3 + Ubuntu 14.04.1 LTS - Can't Login To Web GUI dsm_om_connsvc

Hello DELL,

I'm trying to use the DELL OMSA 8.3 as shown on the http://linux.dell.com/repo/community/ubuntu/
and was able to successfully install using the information posted on the webpage. I am running the following:

OS: Ubuntu 14.04.1 LTS (GNU/Linux 3.13.0-101-generic x86_64)
Server Hardware: PowerEdge R320

I am able to use the CLI commands OK. The server in question is on a Domain Network but isn't logged into the Active Directory nor do I use an Active Directory login to access this server. In CLI, it shows the pc machine hostname and $: dnsdomainname returns nothing.

Here is the status after I login:

$ sudo service dsm_om_connsvc status
dsm_om_connsvcd (pid 6843) is running

sudo useradd dellomsa
sudo usermod -g root dellomsa
sudo passwd dellomsa

Even with this added, I still couldn't login to the GUI!

I ran the following to see if this would work:

sudo nano /opt/dell/srvadmin/etc/omarolemap

# Following are the defualt entries specified to enable users with OS level$
root    *       Administrator
+root   *       Poweruser
*       *       User               
dellomsa     *     Administrator

I get the following after I login using the correct user/passwd:
https://ip:1311/LoginServlet?flag=true&managedws=true - CORRECT LOGIN
https://ip:1311/OMSALogin?msgStatus=false&PasswordEmpty=false - LOGIN FAILED

If I login correctly..
It just takes me to a blank page and I can't bring back up the login page nor can I access it from another browser. I'd had this happen in Firefox/Microsoft Edge/Microsoft IE11.

Google Chrome says the following:

The myhostname page isn’t working

myhostname didn’t send any data.

I couldn't use OMCONFIG and found out I needed to run "sudo /opt/dell/srvadmin/sbin//omconfig"
to use the command from CLI
How do I give this user rights like root so I can login to the WEB GUI? I think the WEB GUI isn't allowing my user into because of permissions.
Please review and let me know what other options I have that I can try or if this will even let me login.
I've recorded the problem in action and can provide a URL from YouTube if need be.



0 Kudos
23 Replies

RE: Dell OMSA 8.3 + Ubuntu 14.04.1 LTS - Can't Login To Web GUI dsm_om_connsvc

Hello, Thanks for your post here.


Could I know what component was installed? Was it srvadmin-all?


If yes, then I please check if all required services were started. This can be checked by running the command

sudo /opt/dell/srvadmin/sbin/srvadmin-services.sh status


Ideally there would 4 services running namely dsm_sa_datamgrd, dsm_sa_eventmgrd, dsm_sa_snmpd and dsm_om_connsvcd


All Server Administrator services' state can be handled using the /opt/dell/srvadmin/sbin/srvadmin-services.sh script using one of the following arguments

start, status, restart, stop


Please try the following and let us know if this issue gets resolved.

1.  Start services

sudo /opt/dell/srvadmin/sbin/srvadmin-services.sh start


2. Check if all services are started.

sudo /opt/dell/srvadmin/sbin/srvadmin-services.sh status

Note that there would be 2 instances of dsm_sa_datamgrd and dsm_om_connsvcd.


3. Login to GUI



4. Since dellomsa is added to omarolemap file, you can use it to login using that id in the web GUI.





0 Kudos

RE: Dell OMSA 8.3 + Ubuntu 14.04.1 LTS - Can't Login To Web GUI dsm_om_connsvc

Dell-Sahil J,

Thank you for your prompt reply!

sudo apt-get install srvadmin-all is what I used to install the DELL OMSA.

I've removed dellomsa user and added kentc as new user for WEB GUI access to sudo nano /opt/dell/srvadmin/etc/omarolemap in place of dellomsa:

kentc   *       Administrator
+kentc  *       Poweruser

kentc@:~$ groups
kentc root sudo

*added to visudo as well*

# User privilege specification
root    ALL=(ALL:ALL) ALL

Here is the output as needed:

kentc@:~$ sudo service dsm_om_connsvc start
Starting DSM SA Connection Service:  *

kentc@:~$ sudo /opt/dell/srvadmin/sbin/srvadmin-services.sh status
dsm_sa_datamgrd (pid 2245 1881) is running
dsm_sa_eventmgrd (pid 2220) is running
dsm_sa_snmpd (pid 2250) is running
dsm_om_connsvcd (pid 9374 9373) is running

kentc@:~$ netstat -nl | grep -E "(Local|1311)"
Proto Recv-Q Send-Q Local Address           Foreign Address         State     
tcp6       0      0 :::1311                 :::*                    LISTEN

Here is a YouTube video of the problem: Browser=Google Chrome Browser: Version 54.0.2840.87 m (64-bit)

Please details what steps I should try next.


0 Kudos

RE: Dell OMSA 8.3 + Ubuntu 14.04.1 LTS - Can't Login To Web GUI dsm_om_connsvc


Is there any update from anyone that can address this issue?

0 Kudos

RE: Dell OMSA 8.3 + Ubuntu 14.04.1 LTS - Can't Login To Web GUI dsm_om_connsvc


Can you try logging into the OMSA after clearing your web browser's cache and let us know ?

If cache clearing doesn't work, then please share apache-tomcat logs from the OMSA installation for us to proceed further.




0 Kudos

RE: Dell OMSA 8.3 + Ubuntu 14.04.1 LTS - Can't Login To Web GUI dsm_om_connsvc


I've cleared my browser cache/history and retried as suggested. No luck.

I'm attaching my Apache-Tomcat logs as requested for further review to see if this something we can fix:
/opt/dell/srvadmin/lib64/openmanage/apache-tomcat/logs$ [path I took logs from]


You can download it from address: http://s000.tinyupload.com/?file_id=39625888691863480214

You can delete file from address: http://s000.tinyupload.com/?del_id=80805288928770524253


You can download it from address: http://s000.tinyupload.com/?file_id=54129331901524993463

You can delete file from address: http://s000.tinyupload.com/?del_id=45282492893647924676

These logs were empty:

sudo /opt/dell/srvadmin/sbin/omreport preferences webserver attribute=getjre

JRE Information

Version : 1.7.0_79 (Bundled)
Path    : /opt/dell/srvadmin//lib64/openmanage/jre

Please let me know if you see anything that I can do to resolve this issue.



0 Kudos

RE: Dell OMSA 8.3 + Ubuntu 14.04.1 LTS - Can't Login To Web GUI dsm_om_connsvc


Thank you for sharing the logs. As per logs, the HTTPS POST calls are not reaching to server (Tomcat) from your client (Browser).

It could be one of the following reasons:

1. Browser is not sending POST request due to some script error

2. POST is sent, but reaching to different IP address


Also, please check whether POST requests are working for other websites from that web browser. Make sure your firewall or proxy is not blocking the POST calls.


You can enable the developer tools and goto network tab on your client (web browser) to see the behavior of POST calls



0 Kudos

RE: Dell OMSA 8.3 + Ubuntu 14.04.1 LTS - Can't Login To Web GUI dsm_om_connsvc


Thank you for reviewing the logs. I will investigate what I can regarding your finding and see what the next step for us to resolve this would require. I will post back with my findings.


I noticed this in Google Chrome:
Obsolete Connection Settings
The connection to this site uses a strong protocol (TLS 1.2), a strong key exchange (ECDHE_RSA), and an obsolete cipher (AES_128_CBC with HMAC-SHA1).

I am able to use GET and POST HTTP on other sites without issue in Google Chrome, as well as IE11 on my machine. I do have Windows Firewall to allow my LAN IP Range /24 on port 1311 and the server itself doesn't have any F/W up:

sudo ufw status
status : inactive

I just wanted to make special note after correct user/password attempt, the DSM SA Service is still running but no matter if from localhost or remote machine I try to access the IP:1311 in any type of browser, the URL will say "This page can't be displayed".

I've tried from numerous browsers, and https://IP:1311 types like https://localhost:1311,https://hostname:1311,https://websitename:1311

0 Kudos

RE: Dell OMSA 8.3 + Ubuntu 14.04.1 LTS - Can't Login To Web GUI dsm_om_connsvc


Here is another YouTube video of the issue using the F12 Developer Tool to show you what happens. I tested this in Firefox 50 locally using the hostname and localhost also with same results. This didn't work on IE11 as well on Windows 10 Pro either

YouTube URL: https://youtu.be/mlGIXoo-ZJc

Here is a Wireshark Screenshot from the TCP Stream:

Please review and share your thoughts on what you think else could be done?


0 Kudos

RE: Dell OMSA 8.3 + Ubuntu 14.04.1 LTS - Can't Login To Web GUI dsm_om_connsvc

DELL Support,

Have you had any type of luck seeing what might be missing from the setup that would be blocking this GUI login from being used?

I couldn't get the older version on the DELL repository for this version of Ubuntu to even load the GUI web login URL at all:

More stats to help troubleshoot:
~$ lsb_release -a
No LSB modules are available.
Distributor ID: Ubuntu
Description:    Ubuntu 14.04.1 LTS
Release:        14.04
Codename:       trusty

~$ java -version
java version "1.7.0_121"
OpenJDK Runtime Environment (IcedTea 2.6.8) (7u121-2.6.8-1ubuntu0.14.04.1)
OpenJDK 64-Bit Server VM (build 24.121-b00, mixed mode)

At the working GUI OMSA Web Login Page: taken from F12 [Network Tab] Google Chrome Chrome/54.0.2840.99 64bit
Request URL:MyHostname:1311/OMSALogin
Request Method:GET
Status Code:200 OK
Remote Address:IP:1311
Response Headers
view source
Date:Wed, 30 Nov 2016 19:37:05 GMT
Request Headers
view source
Accept-Encoding:gzip, deflate, sdch, br
CookieSmiley FrustratedSESSa1b7a387fc212c9974a4559778890d32=7-kdMgsYDIAp_QB1Dluy420HpNCujrwS7xTv-A2ZSuY; has_js=1
User-Agent:Mozilla/5.0 (Windows NT 10.0; Win64; x64) AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko) Chrome/54.0.2840.99 Safari/537.36
Query String Parameters
view source
view URL encoded

After the failed login attempt:
Request Request URL:data:image/png;base64,
Request Method:GET
Status Code:200 OK (from memory cache)
Provisional headers are shown

Request URL:data:image/png;base64
Request Method:GET
Status Code:200 OK (from memory cache)
Request Headers
Provisional headers are shown

Response tab:
Shows no response date available

0 Kudos