Highlighted
argj
1 Nickel

Issue redhat 5.5 + VN5300 + Qlogic + fstab + multipath

hi, guys thanks for time and help i have strange issue on my server

setup:

Server Dell PowerEdge 2950

32GB RAM

2 x Qlogic 8GB Fiber Channel

VNX5300

i have fstab for map partition to folder

when i reset the server some times the map lost

first reboot

/dev/dm-2             194G   59G  125G  33% /u01

/dev/dm-3             194G   59G  125G  33% /u02

/dev/dm-4             194G   20G  164G  11% /u03

/dev/dm-5             194G   16G  168G   9% /u04

/dev/dm-6             194G   26G  159G  14% /u05

/dev/dm-7             194G  188M  184G   1% /u06 -> change(lost map) say no data is not true

/dev/dm-9             194G   11G  174G   6% /u07

/dev/dm-10            194G   15G  169G   9% /u08

/dev/dm-11            194G   15G  169G   9% /u09

/dev/dm-12            194G   10G  174G   6% /u10

/dev/dm-13            194G   10G  174G   6% /a10

/dev/dm-14            194G   10G  174G   6% /u33

second reboot

/dev/dm-2             194G   11G  174G   6% /u01

/dev/dm-3             194G   15G  169G   9% /u02

/dev/dm-4             194G   15G  169G   9% /u03

/dev/dm-5             194G   10G  174G   6% /u04

/dev/dm-6             194G   10G  174G   6% /u05

/dev/dm-7             194G   10G  174G   6% /u06 -> normal real whit data true

/dev/dm-9             194G   59G  125G  33% /u07

/dev/dm-10            194G   59G  125G  33% /u08

/dev/dm-11            194G   20G  164G  11% /u09

/dev/dm-12            194G   16G  168G   9% /u10

/dev/dm-13            194G   26G  159G  14% /a10

/dev/dm-14            194G  188M  184G   1% /u33

mpath4 (3600601603ba02e00ecc5da9bd4b9e211) dm-1 DGC,VRAID

[size=1.2T][features=1 queue_if_no_path][hwhandler=1 emc][rw]

\_ round-robin 0 [prio=1][active]

\_ 2:0:0:1 sdf 8:80  [active][ready]

\_ round-robin 0 [prio=0][enabled]

\_ 1:0:0:1 sdd 8:48  [active][ready]

mpath3 (3600601603ba02e00925b296cd4b9e211) dm-0 DGC,VRAID

[size=1.3T][features=1 queue_if_no_path][hwhandler=1 emc][rw]

\_ round-robin 0 [prio=1][active]

\_ 2:0:0:0 sde 8:64  [active][ready]

\_ round-robin 0 [prio=0][enabled]

\_ 1:0:0:0 sdc 8:32  [active][ready]

what i have to check?

0 Kudos
6 Replies
umichklewis
3 Zinc

Re: Issue redhat 5.5 + VN5300 + Qlogic + fstab + multipath

From this message, I'm guessing you're not using PowerPath.  Can you print the output from lsscsci -v?

Can you cat your /etc/multipath.conf file as well?

0 Kudos
argj
1 Nickel

Re: Issue redhat 5.5 + VN5300 + Qlogic + fstab + multipath

Karl, thanks for your time and help all ready SOLVED my problem using multipath

0 Kudos
dynamox
6 Gallium

Re: Issue redhat 5.5 + VN5300 + Qlogic + fstab + multipath

what was the resolution ?

0 Kudos
argj
1 Nickel

Re: Issue redhat 5.5 + VN5300 + Qlogic + fstab + multipath

Multipath configuration:

blacklist {

        #devnode "*"

        wwid 36001e4f037a89c00190845d646f20f32 #Internal Disk DELL Raid5

        wwid 36001e4f037a89c00190c0fda0718ffff #Internal Disk DELL Raid5

        devnode "^(ram|raw|loop|fd|md|dm-|sr|scd|st)[0-9]*"

        devnode "^hd[a-z]"

        devnode "^cciss!c[0-9]d[0-9]*"

}

defaults {

        multipath_tool  "/sbin/multipath -v0"

        udev_dir /dev

        polling_interval 5

        selector "round-robin 0"

        path_grouping_policy multibus

        getuid_callout "/sbin/scsi_id -g -u -s /block/%n"

        prio_callout /bin/true

        path_checker readsector0

        rr_min_io 128

        rr_weight uniform

        failback immediate

        no_path_retry fail

        user_friendly_names no

}

multipaths {

        multipath {

        wwid                    3600601603ba02e00f0d3a1878fc1e211

        alias                   ORA_LUN_02

        }

multipath {

        wwid                    3600601603ba02e0060c35b788fc1e211

        alias                   ORA_LUN_01

         }

multipath {

        wwid                    3600601603ba02e005acb2b2216c4e211

        alias                   ORA_REDO

        }

multipath {

        wwid                    3600601603ba02e008e9c793316c4e211

        alias                   ORA_ARCH

        }

}

Next use /dev/mapper for load fstab

fdisk /dev/mapper/ORA_LUN_02

run the kpartx command to list the partititon mappings

kpartx -l /dev/mapper/ORA_LUN_02

ORA_LUN_01p5 : 0 400018374 /dev/mapper/ORA_LUN_01 126

ORA_LUN_01p6 : 0 400018437 /dev/mapper/ORA_LUN_01 400018563

ORA_LUN_01p7 : 0 400018437 /dev/mapper/ORA_LUN_01 800037063

ORA_LUN_01p8 : 0 400018437 /dev/mapper/ORA_LUN_01 1200055563

ORA_LUN_01p9 : 0 400018437 /dev/mapper/ORA_LUN_01 1600074063

ORA_LUN_01p10 : 0 400018437 /dev/mapper/ORA_LUN_01 2000092563

ORA_LUN_01p11 : 0 232749657 /dev/mapper/ORA_LUN_01 2400111063.

kpartx command to create that partition mappings

kpartx -a /dev/mapper/ORA_LUN_02

mke2fs -j /dev/mapper/ORA_LUN_01p5

fstab:

/dev/mapper/ORA_LUN_02p5              /u07      ext3    defaults        1 2

0 Kudos
dynamox
6 Gallium

Re: Issue redhat 5.5 + VN5300 + Qlogic + fstab + multipath

using this approach device names stay persistent between reboots ?  Thank you for sharing your configuration.

0 Kudos
argj
1 Nickel

Re: Issue redhat 5.5 + VN5300 + Qlogic + fstab + multipath

yes is working fast!!!!! and greate!!!!

0 Kudos