NX-47
1 Nickel

Lag with Wyse 3040 with dual DP displays in portrait mode

Greetings-

We're getting some pretty bad lag on our Wyse 3040's when connected to dual DisplayPort displays in Portrait (vertical) mode during RDP sessions.  Specifically, when scrolling documents in MS Word or Adobe Acrobat, the lag gets very pronounced.  Hit the PgDn key a few times in succession, and it will take a few seconds for the system to catch up.  Similarly, when selecting text, the lag is sufficient to cause inaccuracies when selecting text.  Since my company's main business is document conversion, this is a big issue for us.

This lag is nonexistent if the same displays are rotated to horizontal- however, it cuts down on productivity since it requires more active scrolling on the user's part.

To be clear, we're setting the display rotation in the thin client, and not in the Windows sessions (display customization isn't allowed by Terminal Services).

I'm open to suggestions....

17 Replies
ASE-IT
1 Nickel

Re: Lag with Wyse 3040 with dual DP displays in portrait mod

We are seeing the exact same thing on our 3040 clients except we're using our monitors in landscape (horizontal) orientation.

We're also experiencing monitor flickering and window "artifacting" where a window will appear on screen but will not be "filled in" unless you move the window to force a redraw.  This happens intermittently and seems to be worse on one of our older code LOB apps.  But it does happen on the latest version of Google Chrome when run on the clients.

We have 28 identical hosts running Windows Server 2016 RDS with 3-4 3040 thin clients connected to each and they are all exhibiting this behavior.

This started for us a few weeks ago after updating ThinOS to v8.5_017.  Unfortunately this is also around the same time that the latest Microsoft Cumulative Update for August 2018 hit so I wasn't sure at first which was causing the issue.  However, after some testing, when I connect to a host using a Microsoft Windows 10 laptop with the latest patches I don't have any flicker or redraw issues.  This leads me to think it's an issue with the latest ThinOS release.

I plan to test a brand new deployment this week with the previous ThinOS version (8.5_012) and see what happens.

 

0 Kudos
NX-47
1 Nickel

Re: Lag with Wyse 3040 with dual DP displays in portrait mod

Interesting that you're essentially having the same issue, but in landscape mode instead of portrait.  Makes me wonder if the displays involved have any impact on it- we're using 4x3 displays instead of 16x9.

Please keep me posted as to your testing with the previous ThinOS version, as I've been considering that avenue as well.

0 Kudos
NX-47
1 Nickel

Re: Lag with Wyse 3040 with dual DP displays in portrait mod

*exasperated sigh*

Well, I found and installed the Merlin version of the OS (8.5_B009), but it made no difference.  I also downgraded the BIOS to 1.2.0, and it made no difference.  Still scroll lag to the point of being unusable (if you want to be accurate and productive, that is).

ASE-IT, any luck on your end?

0 Kudos

Re: Lag with Wyse 3040 with dual DP displays in portrait mod

I would suggest you open a support case.  Support will have access to existing bug reports, and available resolutions.

 

NX-47
1 Nickel

Re: Lag with Wyse 3040 with dual DP displays in portrait mod

I just did exactly that... we'll see what happens.

Re: Lag with Wyse 3040 with dual DP displays in portrait mod

Perfect.  Keep us updated.   

0 Kudos
ASE-IT
1 Nickel

Re: Lag with Wyse 3040 with dual DP displays in portrait mod

Yes, in fact.  In my environment rolling back to the previous firmware release fixed all of our flickering and redraw issues.  Seems that there's something definitely not compatible between the 8.5_017 release and Windows Server 2016 running RDS.

0 Kudos

Re: Lag with Wyse 3040 with dual DP displays in portrait mod

What version of the firmware did you rollback to?  DId you make support aware so they can continue to investigate and fix in the 8.5 build?

0 Kudos
NX-47
1 Nickel

Re: Lag with Wyse 3040 with dual DP displays in portrait mod

Interesting... so, ASE-IT, what BIOS, OS version, and packages are you running now?