Hjælp mig med at vælge: Harddiske og solid state-diske

Som bruger af virksomhedssystemer er du mest bekymret over datasikkerheden og pålideligheden af det medie, som opbevarer dine data.

Dells virksomhedsharddiske og solid state-diske gennemgår en streng godkendelsesproces, før de overhovedet kan komme i betragtning til at indgå i vores sortiment af server- og storagesystemer. Dell har strenge drevspecifikationer i forhold til ydeevne, kapacitet, MTBF (Mean Time Between Failure) og rotationsvibrationer. Alle disse elementer er nødvendige for at opnå et optimalt virksomhedsmiljø, og disse specifikationer skal opfyldes, før drevene gøres tilgængelige for kunderne.

Ydeevne og omkostninger varierer for de forskellige harddiske og SSD'er. Se fanerne nedenfor for at vurdere indvirkningerne på dine programmer.

Harddiske og solid state-diske fås i flere modeller, der er udviklet til at håndtere de forskellige behov hos virksomhedskunder. Disse omfatter:

Solid State SAS-, Value SAS- og SATA-drev:
Hurtigt lagermedie til tilfældig I/O

SAS-harddiske med 10.000 og 15.000 omdr./min.:
Ydeevne og tilgængelighed til anvendelsesområder med optimeret ydeevne

SAS- og SATA-harddiske med 7.200 omdr./min.: Høj kapacitet og imponerende pris pr. GB til anvendelsesområder med optimeret kapacitet

Basisdrev: De billigste drev, som bruges til anvendelsesområder med lavt strømforbrug og et begrænset samlet antal drev. På grund af begrænsninger i brugen fås disse drev kun i et lille antal systemer og konfigurationer.

Harddiskdrev til Dell Enterprise-server- og storageprodukter er tilgængelige i flere forskellige typer, herunder Mission Critical (10.000 og 15.000 omdr./min.) præstationsoptimeret, Business Critical (7.200 omdr./min.) kapacitetsoptimeret.

Generelt bruges missionskritiske eller ydeevneoptimerede harddiske (SAS 10.000 og 15.000 omdr./min) i situationer, der kræver den højeste pålidelighed og ydeevne. De er kun tilgængelige i 2,5" med lille formfaktor. Forretningskritiske eller kapacitetsoptimerede harddiske (Nearline SAS og SATA 7.200 omdr./min.) kan levere meget højere kapaciteter, men har også lavere driftssikkerhed og ydeevne sammenlignet med missionskritiske diske. De er tilgængelige i 2,5" (lille formfaktor) og 3,5" (stor formfaktor). Der foregår en grundlæggende forandring i harddiskbranchen. Standardstørrelsen af en almindelig enhed af data (en sektor på harddisken) ændrer sig fra 512 byte til 4.000 byte. Der er heldigvis muligt at bevare sektorstørrelsen på 512 byte, så begge størrelser er tilgængelige i fremtiden. Nedenfor finder du oplysninger om ændringen, og hvad man skal overveje som bruger:

 • Med klientbaserede harddiske oplevede man fra slutningen af 2009, i højere grad i 2010 og for alvor i 2011, at harddiskvirksomheder begyndte at bevæge sig væk fra den eksisterende sektorstørrelse på 512 byte og over mod en større, mere effektiv sektorstørrelse på 4096 byte, som ofte blev kaldt 4K-sektoren og nu omtales som Advanced Format af IDEMA (International Disk Drive Equipment and Materials Association). Harddiske til virksomheder overgår også til dette format, men vil ikke blive implementeret lige så hurtigt. Den første Advanced Format-harddisk til virksomheder kom på markedet i 2012, med et begrænset udvalg i 2013 og en mere regulær distribution i 2014 og videre frem.
 • Kunder har i årtier anvendt programmer og operativsystemer/filsystemer, som har været baseret på 512 byte (512n). Denne overgang til 4K-sektorstørrelsen vil påvirke de pågældende softwarestakke og vil medføre yderligere valideringsarbejde samt mulige strukturelle ændringer af software, mens overgangen står på. Drev med ny, højere kapacitet skal oprettes i dette 4K-format. Da vi anerkender, at kunderne kan være tilbageholdende med at foretage en sådan ændring, har vi derfor oprettet en emulering af disse drev – drevet er baseret på 4K-teknologi, men giver mulighed for 512 byte-adressering og overførsel ved grænsefladen. Disse drev kaldes 512e.
 • Nedenfor finder du en tabel, der beskriver disse begreber:

Formattype

Byte pr. sektorværdi

Byte pr. fysisk sektorværdi

512n

512

512

512e

512

4.096

4Kn

4.096

4.096 • Der er mange aspekter af moderne computersystemer, som fortsat forudsætter, at sektorer altid er 512 bytes. Dell-harddiske omfatter 512n-drev, 512e-drev og drev i 4Kn-formatet. 512n-formatet er for kunder, som er interesseret i at bevare den drevtype, de har brugt gennem længere tid. 512e-drev har en 512 byte-sektorstørrelse til de funktioner, der ikke fås i 512n. De 4Kn-formaterede drev er for de kunder, der er interesseret i at få de seneste harddiske med den højeste kapacitet, og for kunder, der forbereder sig på den fremtidige udvikling i harddiskbranchen. Bemærk, at adressering af 512 byte-sektorer fortsætter som et anerkendt og understøttet format i mange år. Andelen af drev formateret som 4Kn kan fortsætte med at være lille, og de nyeste og bedste harddiske nu og i fremtiden vil også være tilgængelige i 512e-sektorformat.


Forbedret ydeevne 512e-harddisk som nyt tilbud i 13G og 14G

 • I slutningen af april 2017 indførte Dell en ny 2,5" formfaktor 900 GB 15.000 512e 12 Gbps SAS HDD med udvidet cache til at øge læseydeevnen ud over den avancerede skrive-cache, der leveres som standard i denne serie. TurboBoostTM (varemærke tilhørende Seagate Inc) Udvidet cache var Seagates største ydeevneforbedring inden for almindeligt harddisk-design til virksomheder (rotationshastighed på 10.000 og 15.000 omdr./min.). Dette nye 512e-drev integrerer en lille mængde eMLC NAND som cache, hvilket reducerer ventetider. Dette betyder betydeligt hurtigere og forudsigelige svartider. I stedet for at bygge storageløsninger med en blanding af dedikerede HDD'er og SSD'er har TurboBoost ofte det bedste fra begge verdener. TurboBoost kan i hvert fald hjælpe med at forbedre den generelle produktivitet gennem stærkt forbedret tilgængelighed af ofte anvendte data (de data, der oftest anmodes om) og betydeligt reducere IOPS-responstid.
  • Ofte anvendte data kan kopieres fra magnetiske medier ind i NAND-cache. Værtens efterfølgende anmodninger om disse data kan derefter opfyldes langt hurtigere fra flash-hukommelse end fra en roterende magnetisk plade (medier/diske). Når cachen fyldes op, tilbagetrækkes de mindst anvendte filer fra NAND, og der gøres plads til flere data, selvom de oprindelige filer er tilgængelige fra harddisken, hvis det er nødvendigt. Med TurboBoost-teknologien forsvinder den søge- og rotationsventetid, der er en del af et almindeligt drevs læseproces ofte, for hvis data placeres i NAND, er der ingen roterende medier, der skal navigeres.
 • Harddisk-fordele ved udvidet cache varierer afhængigt af programmer; jo større arbejdsbelastning, desto mere effektive er de. Perfekt til opbygning af nye servere med høj ydeevne, hurtig administration af flere transaktioner eller drop-in-udskiftning, når funktionen er aktiv hele tiden, og der ikke påkræves nogen aktivering fra værten.
  • Virtual Desktop Infrastructure (VDI)
  • Online transaktionsbehandling (OLTP)
  • Webservere
  • Forespørgsel om små databaser
  • Udveksling af workloads
  • Tilfældige læse-/skriveopgaver

Du kan finde flere oplysninger om ydeevneprøveresultater pr. drevkapacitet i dette dokument til sammenligning.

Nedenfor finder du de kategorier af virksomheds-SSD'er, som Dell EMC tilbyder:

 • Skriveintensiv (Write Intensive – WI) 50/50 blanding af læse-/skrive-workloads med den højeste holdbarhed. Dette anbefales generelt til kørsel af HPC-, databaseregistrerings- og caching-workloads.
 • Blandet brug (Mix Use – MU)70/30 blanding af læse/skrive-workloads med mellemstor holdbarhed. Dette anbefales generelt til kørsel af e-mail/beskeder, OLTP og e-handels-workloads. 
 • Læsekrævende (Read Intensive – RI) 90/10 blanding af læse/skrive-workloads med lav holdbarhed. Dette anbefales generelt til kørsel af databaselager, mediestreaming og VOD-workloads.
 • Startoptimeret (Boot) SSD'er med laveste pris/mindste kapacitet, der er udviklet til at blive brugt som startenhed på servere. Lav holdbarhed. Passer til alle workloads.
Host-interface - Dell EMC Enterprise SSD'er understøtter følgende muligheder for værtsgrænsefladen:
 • SATA SSD - SATA SSD'er er baseret på branchestandarden SATA-interface. SATA SSD'er leverer en rimelig ydeevne til virksomhedsprogrammer, hvor ydeevnen ikke er altafgørende, men hvor det er vigtigt at minimere omkostningerne.
 • Value SAS SSD - Value SAS, der er udviklet af Toshiba Memory Corporation, er en ny klasse af SAS SSD, der udnytter PowerEdge SAS-serverinfrastrukturen til at levere bedre ydeevne, ventetid og pålidelighed end SATA SSD'er til en sammenlignelig pris. Disse drev er mindre omkostningsfulde og har lavere ydeevne end almindelige SAS SSD'er, så deres ydeevne er placeret mellem SATA og standard SAS. Value SAS er en nem erstatning for SATA SSD'er og giver større værdi for de fleste virksomhedsprogrammer.
 • SAS SSD - SAS SSD'er er baseret på branchestandardens SAS-interface. SAS SSD'er kombinerer uovertruffen pålidelighed, dataintegritet og gendannelse af data, hvilket gør dem bedre end både SATA SSD og Value SAS SSD til programmer, der kræver den højeste ydeevne med SAS/SATA-drev. Prisen er højere, men hvis høj ydeevne er et krav, er standard SAS SSD'er prisen værd.
 • PCIe SSD - Dell EMC PowerEdge Express Flash PCIe SSD er en højtydende solid state-storageenhed, der giver mulighed for op til 2000x højere IOPS-ydeevne end traditionelle, roterende harddiske.

Du kan finde flere oplysninger om ydeevneprøveresultater pr. drevkapacitet i dette dokument til sammenligning.