Hjælp mig med at vælge: Skærme

 

Hvad er skærmopløsning?

Skærmopløsningen er antallet af pixels på en skærm. Opløsningen 1080p eller Full HD (FHD) er faktisk 1920 gange 1080 pixels, eller 1.920 pixels i bredden gange 1.080 pixels i højden. Det er over 2.000.000 pixels, der med stor detaljerigdom viser, hvordan du får has på din modstander, eller viser smukke panoramaer.

De forskellige opløsninger fungerer på følgende måde:

Alienware LCD

Hvad er OLED? TN? IPS?

For at kunne gengive billeder, fra spil til video, er de forskellige skærme afhængige af visse teknologier, der kan forbedre din brug af systemet.

– OLED eller "organic light emitting diode" er en teknologi, der giver høj kontrast, høj lysstyrke og fremragende farvegengivelse. Dette sker, fordi hver pixel har sin egen lyskilde og kan styres enkeltvis. Dette er et fantastisk panel til gamere, der er på udkig efter komplet spilfordybelse, særligt i eventyr- og actionspil.

– TN eller "twisted nematic"-paneler giver mulighed for utroligt hurtige opdateringshastigheder og svartider. Den flydende krystal i panelet "snor sig" for at kontrollere, hvor meget lys der kommer igennem og hvor hurtigt. Disse paneler kan gå op til 240 Hz, hvilket giver mulighed for gameplay på konkurrenceniveau og spil, der kræver hurtige reaktioner, som FPS-spil (First Person Shooters), hvor hvert millisekund tæller.

-IPS eller "in-plane switching"-paneler giver mulighed for fremragende visningsvinkler og kontrast. Den flydende krystal er arrangeret på flader på 90 grader, så mere lys blokeres, hvilket giver en fantastisk samlet oplevelse. Disse paneler kan gå op til 144 Hz, hvilket giver en fremragende samlet oplevelse for alle slags gamere.

Hvad er Hz?

Vi bruger Hz til at måle, hvor mange gange i sekundet et billede på skærmen vises. Så når du har en skærm på 60 Hz, betyder det, at din skærm opdateres 60 gange i sekundet, 120 Hz opdateres 120 gange i sekundet og så videre.

Dette er vigtigt for både gamere og udviklere, da din skærm viser meget jævnere videoer og spil.

Dette er især vigtigt for gamere, da et panel med højere opdateringshastigheder kan hjælpe en gamer med at reagere hurtigere i actionfyldte spil, som FPS-spil (First Person Shooters).

Hvad er svartid? Hvad er "ms" til paneler?

Responstid er den tid, det tager for en pixel i skærmen at skifte fra én grånuance til en anden. Dette betyder, at jo lavere svartiden er, desto hurtigere er hver pixel i stand til at "reagere" på ændringer i billedet, hvilket igen kan reducere det "spor", som et bevægeligt objekt kan efterlade sig.

Ms, der står for millisekunder, er den måde, vi beregner disse svartider på. Visse paneler som f. eks. OLED (organic light-emitting diode) kan have svartider ned til 1 ms, hvilket er perfekt til gamere, der er på udkig efter en kompromisløs oplevelse.

Hvad er nit?

Nit er målingen af den mængde lys, som en skærm kan oprette. Et 300 nit-panel kan udsende 300 nit luminans.

Dette er vigtigt for gamere og udviklere, fordi det viser, hvor lyst billedet på en skærm kan blive. Dette hjælper brugeren med at finde ud af, om et system bedst er egnet til brug om dagen eller om natten.

300 nit og derover er ideelt til gamere og udviklere.

Hvad er farveområde?

Forskellige skærme kan vise forskellige farveområder. Der er almindeligt anvendte standarder til at måle, hvor meget af farveområdet en bestemt skærm dækker. Nogle af de mest anvendte standarder omfatter sRGB, Adobe RGB og DCI-P3.

Jo tættere man kommer på 100 % sRGB, desto bedre bliver farvegengivelsen af et spil, hvilket er ideelt for gamere.

Hvad er G-SYNC?

NVIDIA G-SYNC er en teknologi, der tilpasser skærmpanelets opdateringshastighed (Hz) med, hvor hurtigt din computer kan generere billeder.

Nogle gange kan en gamer have en meget kraftfuld GPU (Graphics Processing Unit), der udsender langt flere billeder pr. sekund, end skærmen kan vise, med en lav opdateringshastighed (HZ), hvilket forårsager problemer som skærmsplitning. GPU'er udsender billeder ved forskellige hastigheder inden for samme sekund.

Hvis du vil drage fordel af denne teknologi, skal computersystemet have en NVIDIA GeForce GTX- eller RTX-GPU og en adaptiv, synkroniseringsaktiveret skærm.