Help mij bij mijn keuze: harde schijf

 
Traditionele harde schijven (HDD's) zijn uitgerust met bijzonder geavanceerde kop-, plaat- en motortechnologie. Deze harde schijven hebben bewegende delen en de snelheid van de harde schijf wordt aangeduid in 'rpm' (toeren per minuut); hoe hoger het aantal rpm, hoe hoger de prestaties van de harde schijf.

Deze traditionele harde schijven zijn ook gevoelig voor schokken en trillingen. Hierdoor kan de schijf vatbaar zijn voor storingen of schade als gevolg van stoten en ongelukken die kunnen plaatsvinden. Solid State-schijven (SSD's), een ander type schijf, hebben geen bewegende onderdelen, waardoor er minder risico is op storingen of schade, zodat u erop kunt vertrouwen dat uw data beschermd zijn. Voor mensen die altijd onderweg zijn, kunnen de voordelen aanzienlijk zijn.

  • Betere prestaties: snellere opstarttijden, toepassingen die sneller worden geopend en snellere toegang tot al uw documenten
  • Duurzaamheid: helpt uw belangrijke bestanden beschermen tegen mogelijke valpartijen
  • Langere batterijduur: lager stroomverbruik van SSD's voor een langere batterijduur
  • Stiller dan standaard harde schijven
  • Ultralicht en koeler dan standaard harde schijven

SATA
(Serial Attached Technology Attachment) is een seriële verbindingstechnologie met één kabel voor een directe verbinding tussen twee apparaten. Het voordeel van een SATA-verbinding is dat hiermee een snelle verbinding met een SSD mogelijk is voor hardeschijfstorage, waarbij de opstartschijf beschikbaar blijft voor standaardbewerkingen.

mSATA of Mini-SATA is een recente innovatie waarmee kleinere modellen van SSD's kunnen worden gebruikt, zonder aan storagecapaciteit in te leveren, waardoor kleinere, dunnere laptops kunnen worden gebouwd. Sommige systemen gebruiken een mSATA Solid State-schijf als primaire harde schijf. Andere systemen, zoals bepaalde XPS en Inspiron R Special Edition laptops, bieden de mogelijkheid om een optionele mSATA Solid State-schijf te koppelen aan een traditionele harde schijf. Deze systemen gebruiken de mSATA Solid State-schijf als cachegeheugen en 'herkennen' de combinatie van de mSATA SSD en de gewone harde schijf als één station. Systemen die zijn uitgerust met zowel een mSATA Solid State-schijf als een gewone harde schijf, profiteren van de voordelen en prestatieverbeteringen van een Solid State-schijf in combinatie met de grotere storagecapaciteit van een traditionele harde schijf. Systemen die optioneel zijn uitgerust met een mSATA Solid State-schijf bieden doorgaans ook ondersteuning voor de Intel® Rapid Start en Smart Response technologieën.

De Intel Smart Response en Rapid Start technologieën helpen de responssnelheid van systemen te verbeteren en zijn meestal vooraf geconfigureerd en ingeschakeld op tal van Dell Ultrabooks™ en laptops die zijn uitgerust met een optionele mSATA Solid State-schijf en een traditionele harde schijf. Dankzij de Intel Rapid Start en Smart Response technologieën kunnen gebruikers snel hun werk hervatten en profiteren van snellere toegang tot hun favoriete toepassingen. Intel Smart Response bewaakt dynamisch het gebruik van bestanden, data en toepassingen, en bewaart de vaak gebruikte inhoud op een speciale partitie op de mSATA Solid State-schijf om deze snel toegankelijk te maken. Deze technologie biedt voor de meest gebruikte bestanden lees- en schrijfprestaties van de orde van een SSD, en zorgt tegelijk voor lagere totale storagekosten omdat de minder intensief gebruikte inhoud wordt geklasseerd en op de traditionele harde schijf met grotere storagecapaciteit opgeslagen. Intel Rapid Start is een functie waarmee u energie kunt besparen vergelijkbaar met de sluimerstand van Windows, en die bovendien een snellere hervattingstijd biedt vergeleken met de slaapstand. U kunt op sommige systemen Rapid Start combineren met Smart Response om de algehele systeemprestaties te verbeteren en tegelijk het stroomverbruik te verlagen wanneer u het systeem niet gebruikt.

Caching is een systeemfunctie waarmee specifieke data worden opgeslagen zodat deze sneller kunnen worden opgevraagd wanneer dat nodig is. Wanneer een CPU of webbrowser bepaalde data probeert te openen, zoals een bestand of website, controleert de cacheclient eerst of deze data beschikbaar zijn in de cache. Als de opgevraagde data aanwezig zijn in de cache, gebruikt de client deze data (dit wordt een 'cache-hit' genoemd). Naarmate er meer data uit de cache kunnen worden opgehaald, kunt u de gewenste data sneller gebruiken. De cache bevat in de loop der tijd steeds meer data. Daarom is het raadzaam de cache regelmatig te wissen, zodat u de algehele systeemprestaties beter kunt beheren.

Wanneer u storage uitkiest voor uw nieuwe Dell-laptop, moet u met de volgende zaken rekening houden:

  • Wat wil ik vandaag, volgende week of zelfs in de loop van de volgende jaren doen?
  • Houd vandaag rekening met de data en media die u in de toekomst wilt opslaan
  • Inhoud blijft groeien. Nieuwe technologieën zullen meer storagecapaciteit vereisen.
Welke technologie is geschikt voor mij? Traditionele harde schijf met een snelheid van 5.400 rpm  Traditionele harde schijf met een snelheid van 7.200 rpmSolid State-schijf (alleen beschikbaar voor geselecteerde systemen) mSATA Solid State-schijf + traditionele harde schijf 
Prestaties Basis  PrestatiesSneller, stiller en duurzamer dan standaard harde schijven  Snel hervatten, sneller toepassingen laden
Capaciteit320 GB, 500 GB, 750 GB, 1 TB en 2 TB (twee harde schijven)  320 GB, 500 GB en 750 GB128 GB, 256 GB en 512 GB  32 GB, 128 GB
Duurzaamheid   Standaard Standaard  Zeer schokbestendigStandaard 

Het systeem dat u nu configureert, bevat mogelijk niet alle opties die hieronder worden vermeld.

Als u dit nodig hebt...Kies voor...
Voldoende capaciteit voor zeer veeleisende toepassingen zoals financiële modellering, grafisch ontwerp of videobewerkingHarde schijf van 1TB* (7.200 rpm)
Voldoende storagecapaciteit en prestaties voor veeleisende toepassingen en grote bestanden zoals foto's, muziek of video'sHarde schijf van 500 GB* of 750 GB* (7.200 rpm)
Voldoende storagecapaciteit voor typische zakelijke toepassingen en bestandenHarde schijf van 250 GB* (7.200 rpm)
Versleuteling en storage van data met een uiterst mobiele laptop die wordt blootgesteld aan extreme temperatuurverschillen, hoogten, trillingen of vochtige omstandighedenSolid-state-schijf van 128 GB* tot 512 GB*
Bescherming van data tegen hardware- of softwarestoringenDell DataSafe biedt storageopties van 250 GB* tot 1,5 TB*


Opstartschijf (hieronder)/technologie (rechts) Slimme verbinding Snel starten Smart Response 
 Alleen HDD Niet ondersteund Niet ondersteund Niet ondersteund
 HDD + SSD Niet ondersteund ondersteund Niet ondersteund
 HDD + mSATANiet ondersteund ondersteund  Niet ondersteund
 Alleen SSD ondersteund  ondersteund Niet ondersteund (Opmerking: prestatieniveau van een SSD zonder Smart Response) 
 Alleen mSATA ondersteundondersteund Niet ondersteund (Opmerking: prestatieniveau van een SSD zonder Smart Response) 
Hybride schijf  Niet ondersteund Niet ondersteund Niet ondersteund (Opmerking: een hybride schijf biedt prestaties die vergelijkbaar zijn met Smart Response)