Help mij bij mijn keuze: optische stations

• Dell biedt talloze optische stations met de nodige kenmerken en functies voor multitasking en verbeterde productiviteit.
• De keuze van het juiste station kan een lastige taak zijn, maar wij helpen u graag verder.

Met het optische station in uw Dell systeem kunt u dvd's bekijken, videogames spelen en back-ups maken van uw gegevens en beeldmateriaal door deze op cd, dvd of Blu-ray™ te branden. De keuze voor cd-, dvd- en Blu-ray-stations is afhankelijk van uw capaciteitsvereisten. Als u op zoek bent naar meer storagecapaciteit dan cd's of dvd's met één laag kunnen bieden, kunt u kiezen voor dubbellaagse dvd's (DL) met maar liefst 8,5 GB storage.

Hogere capaciteiten worden ondersteund door Blu-ray-stations die beschikbaar zijn op geselecteerde Dell Inspiron™, XPS™ en Alienware™ desktops en laptops.

Dell OptiPlex desktops zijn beschikbaar met twee soorten schijven in twee verschillende formaten, slank en standaard. Dit zijn dvd-rom (die alleen cd's en dvd's kan lezen) dvd-rom en dvd +/-rw (die zowel cd's en dvd's kan lezen als schrijven). De basissnelheid van lees- en schrijfbewerkingen wordt gemeten als 1X voor cd = 0,15 MB/s en voor dvd = 1,3 MB/s.

Snelheid van het station
Hoe hoger de snelheid van het optische station – die in meervouden van een standaard ‘basissnelheid’ wordt gemeten – hoe sneller het station gegevens naar schijf kan schrijven (een 16x station is bijvoorbeeld sneller dan een 8x station). Hoe hoger de schrijfsnelheid van het station, hoe sneller u cd's en dvd's kunt branden.

Compatibiliteit
Alle momenteel verkrijgbare optische dvd-stations zijn volledig achterwaarts compatibel met alle technologieën van vorige generaties en gangbare schijfformaten, zodat u zich geen zorgen hoeft te maken: welk dvd-station u ook kiest, uw oude cd-rom's of dvd's zullen op uw nieuwe systeem probleemloos werken. Blu-ray-stations kunnen achterwaarts compatibel zijn, maar nieuwere modellen zijn dat mogelijk niet (controleer de compatibiliteit in de productdetails). Alle beschikbare stations bieden ondersteuning voor dubbellaagse schijven.

Schijftypen

  • Combinatiestations zijn stations waarmee u zowel Blu-ray als gewone dvd's en cd's kunt lezen. U kunt een combinatiestation niet gebruiken om Blu-ray te schrijven of te wissen.
  • RE-stations (Read & Erase) zijn stations waarmee u gegevens en media kunt lezen en wissen, met inbegrip van Blu-ray.
  • RW-stations (Read & Write) zijn stations waarmee u gegevens en media op een dvd (maar niet op een Blu-ray) kunt lezen en schrijven.


Twee optische stations
Bij bepaalde desktops kunt u als optie twee optische stations kiezen.

  • Doordat u beide stations tegelijk kunt gebruiken, kunt u eenvoudiger cd's en dvd's kopiëren. Het ene station leest de schijfinhoud en het andere station brandt de inhoud op schijf. 
  • Doordat beide stations tegelijk, maar los van elkaar werken, kunt u sneller muziek- en mediabestanden op uw systeem plaatsen.

Met deze tabel kunt u bepalen welk station voor u ideaal is voor wat u ermee wilt doen.
Opmerking: het systeem dat u nu configureert, bevat mogelijk niet alle opties die hieronder worden vermeld. Neem contact op met de configurator van uw systeem om na te gaan welke stations beschikbaar zijn.

 Maximale gegevensoverdrachtsnelheid Slanke dvd-rom Slanke dvd +/- r/w Standaard dvd-rom Standaard dvd +/- r/w
 Schrijfacties N.v.t. 8 x dvd / 24 x cd N.v.t. 16 x dvd / 48 x cd
 Leesacties 8 x dvd / 24 x cd 8 x dvd / 24 x cd 16 x dvd / 48 x cd 16 x dvd / 48 x cd