Help mij bij mijn keuze: RAID

 
RAID, of Redundant Array of Independent Disks, is een storagetechnologie die twee of meer schijven gebruikt om via redundantie hogere niveaus van prestaties of gegevensbescherming te behalen. Op geselecteerde Dell systemen zijn verschillende soorten RAID-configuraties beschikbaar. U kunt uw Dell pc naar keuze als RAID 0, 1 of 5 laten configureren.

RAID geeft u:
  • Prestaties — RAID 0: wordt ook ‘striping’ genoemd en schrijft gegevens naar alle schijven in de RAID-array waardoor de prestaties verbeteren. De toegankelijke capaciteit is gelijk aan de totale capaciteit van alle schijven in de array bij elkaar. Als één schijf in een RAID 0-configuratie echter defect raakt, gaan de gegevens op alle schijven verloren.

  • Beveiliging — RAID 1: wordt ook 'gespiegeld' genoemd en schrijft identieke gegevens naar twee aparte schijven. Dit is een oplossing van het type 'back-up'. Gegevens gaan niet verloren wanneer een van de schijven defect raakt. De toegankelijke capaciteit is gelijk aan de capaciteit van de kleinste schijf.

  • Prestaties en beveiliging — RAID 5: wordt ook 'striping met pariteit' genoemd en is vergelijkbaar met RAID 0 in die zin dat de prestaties worden verbeterd doordat gegevens achtereenvolgens naar drie schijven worden geschreven. De pariteitgegevens worden echter ook op verschillende plaatsen in de array geschreven om gegevensredundantie te bieden. Als één schijf in de array verloren gaat, blijven de gegevens veilig. Wanneer de defecte schijf is vervangen, kan de RAID-array opnieuw, zonder gegevensverlies, worden opgebouwd. De toegankelijke capaciteit is gelijk aan de totale capaciteit min de capaciteit van één station.

  • Betere prestaties en beveiliging — RAID 10: wordt soms 'gespiegeld paar genest in een gesegmenteerd paar' of RAID 1+ 0 genoemd. Hiervoor zijn vier schijven vereist. In de array kunnen er zonder grote problemen meerdere schijven verloren gaan zolang elke spiegel minimaal nog één goede schijf bevat. RAID 10 biedt fouttolerantie en verbetert de prestaties maar verhoogt de complexiteit.