Help mij bij mijn keuze — Serverbesturingssystemen

 

Windows Server 2016

  • Windows Server 2016 Essentials is ideaal voor kleine bedrijven met eenvoudige IT-behoeften die op zoek zijn naar een eerste server en die een kleine of geen gespecialiseerde IT-afdeling hebben. Hiermee beschikken klanten over één licentie voor maximaal 25 personen en een standaard vereenvoudigde beheerinterface. De licenties voor Essentials volgen het processorservermodel, zonder CAL-vereisten.

  • Windows Server 2016 Standard is geschikt voor kleine bedrijven en klanten die behoefte hebben geavanceerde functies, ondersteuning voor meerdere vestigingen, en een flexibele manier om hun omgeving te virtualiseren. Hierbee beschikken klanten over licenties voor 2 VM's en een onbeperkt aantal gebruikers en apparaten (bij aankoop van extra licenties voor clienttoegang), en een onbeperkt aantal Windows Server-containers. Nieuw bij Windows Server 2016 zijn de licenties op basis van processorcores. Een licentie voor minimaal 16 cores is vereist en standaard inbegrepen. Extra functies, zoals Storage Replica, Storage Spaces Direct, Shielded VM's en Host Guardian Service zijn alleen beschikbaar in de Datacenter-editie.

  • Windows Server 2016 Datacenter is bedoeld voor zowel grote als kleine bedrijven met veeleisende IT-workloads die behoefte hebben aan geavanceerde storage, virtualisatie en implementatie van applicaties. Deze editie bevat onder andere licenties voor een onbeperkt aantal VM's, Hyper-V containers, gebruikers en apparaten (bij aankoop van extra licenties voor clienttoegang). Nieuw bij Windows Server 2016 zijn de licenties op basis van processorcores. Een licentie voor minimaal 16 cores is vereist en standaard inbegrepen. Naast de kernfuncties bevat deze editie ook functies zoals Storage Replica, Storage Spaces Direct, Shielded VM's en Host Guardian Service.


Opmerking
: na introductie van Windows Server 2016 is de Foundation-editie is niet meer verkrijgbaar voor Windows Server 2016

Windows Server 2012

  • Windows Server 2012 R2 Foundation is een voordelige algemene server voor fysieke computeromgevingen. Deze server biedt een Windows Server-ervaring voor maximaal 15 gebruikers. De licenties voor Foundation volgen het servermodel, zonder CAL-vereisten.

  • Windows Server 2012 R2 Essentials is ideaal als eerste cloudserver voor kleine bedrijven met maximaal 25 gebruikers. Hiermee hebben klanten flexibiliteit in het gebruik van e-mail in de cloud of op locatie, en in het gebruik van zakelijke applicaties. De licenties voor Essentials volgen het servermodel, zonder CAL-vereisten.

  • Windows Server 2012 R2 Standard is ideaal voor fysieke of licht gevirtualiseerde computeromgevingen. Klanten ontvangen nu een extra virtuele instantie - dus in totaal twee virtuele instanties met alle functies, net als de Datacenter-editie. De Standard-licenties worden gewijzigd naar het Datacenter model - dus een processor plus CAL, waarbij de licentie tot twee fysieke processoren per server dekt.

  • Windows Server 2012 R2 Datacenter blijft de ideale editie voor sterk gevirtualiseerde privé en hybride cloud-omgevingen. Klanten ontvangen onbeperkte virtualisatierechten en alle functies van het product. De Datacenter-licenties blijven het model van een processor plus CAL volgen, behalve dat elke licentie nu tot twee fysieke processoren per server dekt.

Linux®

  • Red Hat® Enterprise Linux® (RHEL) is een open-source besturingssysteem, ontworpen voor perifere en primaire datacenterwerklasten. RHEL is een besturingssysteem op abonnementsbasis, waarbij 2 en 4-socket versies in licentie worden gegeven. Elke socketlicentie bevat een extra licentieoptie om naar keuze één virtueel image, vier virtuele images of een onbeperkt aantal virtuele images bovenop te gebruiken. RHEL kan zonder extra licenties worden gebruikt in kleine, middelgrote en grote bedrijven en overheidsorganisaties en is verkrijgbaar als een abonnement van 1, 3 of 5 jaar.

  • SUSE® Linux Enterprise Server (SLES) is een open-source besturingssysteem dat ontworpen is voor de verwerking van werklasten, zowel in grote datacenteromgevingen als omgevingen met één server. SLES is een besturingssysteem op abonnementsbasis dat u toegang biedt tot patches, fixes en beveiligingsupdates via het SUSE-klantenportaal. SLES heeft slechts één type licentie voor zowel 1-, 2- als 4-socket servers. Deze is verkrijgbaar als een abonnement van 1 of 3 jaar.