Help mij bij mijn keuze: beeldschermen

 

Wat is schermresolutie?

De schermresolutie is het aantal pixels op een beeldscherm. De resolutie 1080p of Full HD (FHD) is eigenlijk 1920 bij 1080 pixels (oftewel 1920 pixels breed en 1080 pixels hoog). Dat is meer dan 2.000.000 pixels die haarscherp prachtige vergezichten weergeven, en waarmee u haarfijn ziet hoe u uw tegenstander kunt verslaan.

De verschillende resoluties zijn als volgt:

Alienware lcd

Wat is OLED? TN? IPS?

Voor het reproduceren van images, van games tot video's, beschikt elk beeldscherm over een aantal technologieën die de manier waarop u uw systeem gebruikt, kunnen verbeteren.

- OLED (Organic Light Emitting Diode) is een technologie die een hoog contrast, hoge helderheid en geweldige kleurechtheid biedt. Dit komt doordat elke pixel zijn eigen lichtbron heeft en individueel kan worden beheerd. Dit is een geweldig scherm voor gamers die op zoek zijn naar een overweldigende game-ervaring, met name voor avontuur- en actiegames.

- TN (Twisted Nematic) zorgt voor ongelooflijk hoge vernieuwingssnelheden en ultrakorte responstijden. De vloeibare kristallen in het scherm 'draaien' om te bepalen hoeveel licht erdoorheen gaat en hoe snel. Deze beeldschermen kunnen tot 240 Hz gaan, zodat u optimaal kunt gamen, vooral tijdens snelle reactiegames zoals first-person shooters waar elke milliseconde telt.

- IPS (In-Plane Switching) biedt geweldige kijkhoeken en een groot contrast. De vloeibare kristallen zijn gerangschikt in vlakken van 90 graden, waardoor meer licht wordt geblokkeerd en een geweldige kijkervaring wordt gecreëerd. Deze panelen gaan tot 144 Hz, en vormen een geweldige ervaring voor elk type gamer.

Wat is Hz?

We gebruiken Hz om te meten hoe vaak per seconde een afbeelding op uw scherm wordt weergegeven. Als u een 60 Hz-scherm hebt, betekent dit dat uw beeldscherm 60 keer per seconde wordt vernieuwd. Bij 120 Hz is dit 120 keer per seconde.

Dit is belangrijk voor gamers en creatieve personen, omdat video's en games veel vloeiender worden weergegeven.

Dit is vooral belangrijk voor gamers omdat hogere vernieuwingssnelheden belangrijk zijn om sneller te reageren tijdens games zoals first-person shooters.

Wat is responstijd? Wat zijn de 'ms' van een beeldscherm?

De responstijd is de tijd die nodig is om een pixel in het beeldscherm te veranderen van de ene grijstint naar de andere. Dit is belangrijk: hoe korter uw responstijd, hoe sneller elke pixel kan 'reageren' op veranderingen in het beeld, wat weer de hoeveelheid trail kan verminderen die een bewegende object achterlaat.

'Ms' staat voor milliseconden en is de manier waarop we deze responstijden berekenen. Bepaalde beeldschermen zoals OLED (Organic Light-Emitting Diode) kunnen responstijden hebben van slechts 1 ms, die perfect zijn voor gamers die op zoek zijn naar een ervaring zonder concessies.

Wat is nit?

Nit is de hoeveelheid licht die een beeldscherm kan creëren. Een beeldscherm van 300 nit kan 300 nit aan luminantie uitvoeren.

Dit is belangrijk voor gamers en creatieve personen, omdat het aangeeft hoe helder het beeld op een beeldscherm kan worden weergegeven. Hiermee kan de gebruiker bepalen of een systeem geschikt is voor gebruik overdag of 's nachts.

Een goed bereik voor gamers en creators is 300 nit en hoger.

Wat is het kleurenbereik?

Verschillende beeldschermen kunnen verschillende kleurreeksen weergeven. Er zijn veelgebruikte standaarden om te meten hoeveel van het kleurenbereik een bepaald beeldscherm dekt. Enkele van de meest gebruikte standaarden zijn sRGB, Adobe RGB en DCI-P3.

Voor gamers: hoe dichterbij 100% sRGB, hoe beter de kleurenreproductie van een game.

Wat is G-SYNC?

NVIDIA G-SYNC is een technologie die overeenkomt met de vernieuwingsfrequentie (Hz) van uw beeldscherm. Dit geeft aan hoe snel uw computer afbeeldingen kan genereren.

Soms heeft een gamer bijvoorbeeld een zeer krachtige GPU (graphics processing unit), waardoor veel meer afbeeldingen per seconde worden weergegeven dan het beeldscherm aan kan. Een lage vernieuwingsfrequentie (Hz) veroorzaakt vervolgens problemen zoals tearing. Gpu's voeren frames uit met verschillende snelheden binnen dezelfde seconde.

Om te profiteren van deze technologie moet een computersysteem beschikken over een NVIDIA GeForce GTX of RTX GPU en een adaptief Sync-beeldscherm.