Help mij bij mijn keuze: geheugen

Geheugen is de tijdelijke opslagplaats voor data die van en naar de processor van uw pc worden verplaatst.

Voordat u beslist hoeveel geheugen u wilt toevoegen aan uw nieuwe computer, moet u eerst bedenken hoe u uw computer wilt gebruiken. Als u vooral e-mails verzendt en wilt surfen op het internet, volstaat een eenvoudige geheugenconfiguratie. Maar als u games gaat spelen, met multimedia gaat werken of andere intensieve taken gaat uitvoeren, is het aanbevolen om meer geheugen toe te voegen.

Er worden verschillende soorten geheugen vermeld, zoals:

 • DDR4/DDR3/DDR2 – gebruikt voor hoge snelheid en efficiency, met name in games
 • DRAM – geheugen dat gebruikt wordt zodat er constant toegang is tot gamegegevens
 • RAM – werkgebied voor snelle toegang in plaats van harde schijven

Hoewel ze in principe hetzelfde zijn, zijn er een paar kleine verschillen om u te helpen om alles uit uw applicatie te halen.

U wilt ten minste 4 GB RAM of DRAM hebben om moderne game-applicaties uit te voeren. Als vuistregel wordt echter 8 GB aan (D)RAM aanbevolen om problemen met prestaties of snelheid te voorkomen. Sommige gamers kunnen behoefte hebben aan 16 GB aan RAM, maar voor de meeste gamers hoeft dit niet.

Bij vergelijking van systemen die alleen in geheugencapaciteit verschillen, kan een systeem met meer geheugen het volgende doen:

 • Snellere prestaties leveren in games, in applicaties, etc.
 • Sneller games laden
 • Grotere bestanden sneller openen
 • Met meer geopende applicaties tegelijk werken

Op sommige systemen kunt u Intel® Optane™ geheugen toevoegen. Dit is een oplossing voor versnelling van een systeem voor de 7e en 8e generatie Intel® Core™ processorplatforms. Deze oplossing wordt geleverd in een module en door deze nieuwe geheugenmedia tussen de processor en tragere SATA-gebaseerde storage-apparaten te plaatsen:

 • Harde schijven (HDD)
 • Solid-state harde schijven (SSHD)
 • SATA SSD

Met deze methode hebben de systemen sneller toegang tot deze informatie en kunnen ze de algemene systeemprestaties verbeteren.

Het combineren van DRAM met Intel® Optane™ geheugen levert betere prestaties en lagere kosten op. Bijvoorbeeld:

 • 4 GB DRAM + 16 GB Intel® Optane™ geheugen levert betere prestaties en zorgt voor lagere kosten dan 8 GB DRAM.

 

Vereisten voor Optane™: 7e of 8e generatie Intel® Core™ processor-platforms met 7e of 8e generatie Intel Core™ processors.

Geheugenmodules moeten worden geïnstalleerd in paren van gelijke capaciteit, snelheid en technologie. Paren met een gelijke geheugencapaciteit worden ook wel Dual Channel-configuraties genoemd: deze leveren de hoogste prestaties. Als de geheugenmodules niet in gelijke paren zijn geïnstalleerd, blijft de computer wel werken, maar met een geringe afname van de prestaties.

Als u uw computer voornamelijk nodig heeft voor:Is deze hoeveelheid geheugen geschikt:
Aanvaardbare prestaties voor applicaties van office productiviteit en eenvoudige apps –
 • Internet
 • E-mail
 • Sociale netwerken
 • Streaming van muziek en video 's
 • Kantoorwerkzaamheden
8 GB DRAM of
4 GB + 16 GB Intel® Optane™
 • Werken met grote databases
 • Complexe fotobewerking
 • High-definition (HD) video's bewerken
12 GB DRAM of
8 DRAM GB + 16 GB Intel® Optane™
 • Geavanceerde pc-gaming
 • Grafisch ontwerp
16 GB DRAM of
16 DRAM GB + 32 GB Intel® Optane™
Intel® Optane™ geheugen vergelijken met DRAM20 GB geheugen (16 GB Intel® Optane™ geheugen + 4 GB DRAM) levert betere prestaties en lagere kosten in vergelijking met 8 GB DRAM
Voor storage met hoge capaciteitIntel® Optane™ geheugen biedt het beste van beide werelden: hoge versnelling en betaalbare storagecapaciteit.

Veelgestelde vragen

Wat is een DIMM?
Een DIMM, Dual Inline Memory Module, is een reeks RAM-chips die op een kleine printplaat zijn gemonteerd. DIMM's worden geïnstalleerd in sleuven in het moederbord van uw computer.

Wat betekent DDR4 SDRAM?
DDR4SDRAM staat voor 'double data rate type four synchronous dynamic random access memory'. Met DDR4SDRAM kunt u tussen applicaties schakelen, documenten openen en uw dagelijkse taken sneller voltooien.

Waarom heb ik driekanaals geheugen nodig?
Ook met een krachtige processor kunnen applicaties maar zo snel werken als de geheugencapaciteit van de computer toestaat. Als het geheugen de processor niet kan bijhouden, heeft de processor uiteindelijk niets meer te verwerken. Met meerkanaals geheugen vermenigvuldigt elk beschikbare geheugenkanaal de totale hoeveelheid beschikbare geheugenbandbreedte. Hierdoor kan de geheugenbelasting gelijkmatig worden verdeeld tussen beschikbare kanalen. Dit resulteert in een hogere verwerkingssnelheid. Driekanaals geheugen is de nieuwste ontwikkeling op het gebied van meerkanaals geheugen. Aangezien de vereisten op het gebied van beeldverwerking en rekenkracht voor games en zakelijke toepassingen blijven toenemen, is driekanaals geheugen een essentieel onderdeel van een hoogwaardige computerervaring.

Wat betekent ‘MHz’?
De snelheid van het geheugen dat u aanschaft of aan uw computer toevoegt, wordt gemeten in megahertz. Een hoog getal geeft meestal een hogere snelheid van de machine aan. Door uw geheugen te upgraden, bereidt u uw computer ook meteen voor op de geheugenintensieve games van de toekomst.
Intel® Optane™ geheugen:

Voor configuraties met ondersteuning voor Intel® Optane™ geheugen.

Het Intel® Optane™ geheugen is een oplossing voor het versnellen van systemen die worden gecombineerd met tragere storageapparaten, zoals SATA HDD's/SSD's om prestaties te versnellen tot bijna het niveau van een PCIe/NVMe Solid State-harde schijf. De meestgebruikte bestanden worden opgeslagen in het Intel® Optane™ geheugen voor snellere toegang met de intelligente adaptieve software voor het verbeteren van de algemene systeemprestaties. De harde schijf en het Intel® Optane™ geheugen worden gezien als één schijfvolume, waardoor deze net zo kan worden gebruikt als een standaard harde schijf. 16 GB Intel® Optane™ geheugen toevoegen aan een systeem met een harde schijf van 1 TB en 4 GB biedt DDR betere responssnelheid dan een systeem met een harde schijf van 1 TB en 8 GB DDR zonder Intel® Optane™ geheugen.

Vereisten voor Optane™: 7e of 8e generatie Intel® Core™ processorplatforms met 7e of 8e generatie Intel® Core™ processors en driver voor Intel® Rapid Storage Technology (Intel® RST) (in de fabriek standaard geïnstalleerd wanneer Intel® Optane™ wordt aangeschaft).

Veelgestelde vragen:

Wat is Intel® Optane™ geheugen, hoe werkt het en hoe heb ik er profijt aan?

Intel® Optane™ geheugen is een oplossing voor versnelling van een systeem voor de 7e en 8e generatie Intel® Core™ processorplatforms. Deze oplossing wordt geleverd in een module-indeling en door deze nieuwe geheugenmedia tussen de processor en tragere SATA-gebaseerde storageapparaten (HDD, SSHD of SATA SSD) te plaatsen, kunt u veelgebruikte data en programma's dichter bij de processor opslaan, zodat de systemen sneller bij deze informatie kunnen en de algemene systeemprestaties verbeteren.

Intel® Optane™ geheugen biedt SSD-achtige responssnelheid voor systemen met alleen een traditionele harde schijf.

Intel® Optane™ technologie is een ideale oplossing voor gamers die op zoek naar SSD-achtige prestaties tegen een fractie van de kosten.

Welke systemen zijn gereed voor Intel® Optane?

Alienware laptops en de Alienware Aurora ondersteunen M.2 gebaseerde Intel® Optane™ technologie-opties met 16 GB of 32 GB.

Wat is het verschil tussen Intel® Optane™ geheugen en DRAM? Vervangt het DRAM?

De Intel® Optane™ geheugenmodule is geen vervanging van DRAM. Het kan echter worden toegevoegd aan DRAM om systeemprestaties te verbeteren.

Wordt een SSD ook sneller van Intel® Optane™ geheugen? Zo ja, hoeveel sneller?

Ja! Intel® Optane™ geheugen kan worden gebruikt om alle soorten SATA-gebaseerde storagemedia te versnellen, waaronder SATA SSD's. Bij het toevoegen van Intel® Optane™ geheugen zijn de prestatievoordelen echter groter op tragere storageapparaten, zoals een HDD.

Waarom kan ik beter kiezen voor Intel® Optane™ geheugen in plaats van alleen een SSD?

U kiest op basis van uw vereisten. Als u veel storageruimte nodig hebt, kiest u voor een HDD. SSD's hebben vaak minder capaciteit en zijn vaak duurder. In combinatie met een HDD biedt het Intel® Optane™ geheugen de hoge responssnelheid van een SSD met de grote capaciteit van een HDD.

Waarom heb ik 32 GB aan capaciteit nodig in plaats van 16 GB? Wat is het verschil in prestaties?

Het belangrijkste verschil tussen 32 GB en 16GB is het aantal applicaties dat kan worden versneld. De module van 32 GB is ideaal voor veeleisende gebruikers die vaak verschillende intensieve applicaties gebruiken, zoals prosumenten en gamers. Het wordt ook aanbevolen als u meer dan één game tegelijkertijd wilt spelen.

Hoe vaak moet ik een app opstarten om te profiteren van de volledige versnelling van het Intel® Optane™ geheugen?

De tweede keer dat een applicatie of bestand wordt gebruikt, is het versneld en profiteert u van een enorm voordeel. Wanneer u de app of het bestand voor de derde keer opstart, zult u het volledige effect van het Intel® Optane™ geheugen merken. Opmerking: het Intel® Optane™ geheugen geeft prioriteit aan veelgebruikte applicaties en bestanden dus voor minder vaak gebruikte bestanden en applicaties zal de cache vervallen.

Hoeveel games kan ik versnellen met het Intel® Optane™ geheugen?

Er is geen duidelijk antwoord over het aantal. Dit is sterk afhankelijk van de grootte van de game en architectuur van de software die u gebruikt, evenals van andere software die wordt gebruikt en de configuratie van uw platform.

Als ik het Intel® Optane™ geheugen gebruik met een HDD om mijn games te versnellen, worden games sneller opgestart en levels sneller geladen en gesloten, zodat het bijna een SSD-ervaring lijkt. Maar hoe zit het met de gameplay? Heeft dit gevolgen voor de gameplay?

Voor gameplay zit er niet veel verschil tussen SSD- en HDD-gebaseerde systemen, aangezien die games tijdens het spelen in DRAM worden geladen.