Help mij bij mijn keuze: geheugen

Het Random Access Memory (RAM) is het werkpaard achter de prestaties van uw systeem. Het RAM slaat tijdelijk informatie van het besturingssysteem, applicaties en data die in gebruik zijn op. Zo heeft uw processor eenvoudig toegang tot de kritieke informatie waarmee uw applicaties kunnen worden uitgevoerd. De hoeveelheid RAM en de geheugenarchitectuur van uw systeem helpen te bepalen hoeveel programma's tegelijk kunnen worden uitgevoerd, hoeveel data direct beschikbaar zijn voor een programma. Daarnaast wordt hiermee ook bepaald hoe snel de applicaties taken uitvoeren en tussen hoeveel applicaties u eenvoudig tegelijkertijd kunt schakelen.

Voordat u beslist hoeveel geheugen u wilt toevoegen aan uw nieuwe computer, moet u eerst bedenken hoe u uw computer wilt gebruiken. Als u vooral e-mails verzendt en wilt surfen op het internet, volstaat een eenvoudige geheugenconfiguratie. Maar als u games gaat spelen, met multimedia gaat werken of andere intensieve taken gaat uitvoeren, is het aanbevolen om meer geheugen toe te voegen.

Uw computergeheugen staat bekend als RAM, wat staat voor Random Access Memory, oftewel geheugen met willekeurige toegang. RAM fungeert als de tijdelijke opslagplaats voor de gegevensstroom. Het onthoudt welke programma's, toepassingen en documenten u het vaakst gebruikt, zodat u deze zo snel mogelijk kunt openen. Onvoldoende RAM kan de werking van een computer aanzienlijk vertragen, omdat de computer de ruimte op de harde schijf gaat gebruiken om de datastroom te verwerken.

Dynamic random access memory (DRAM) is een type geheugen dat voornamelijk wordt gebruikt voor gegevens of programmacode die een computer nodig heeft om te kunnen functioneren. DRAM is een gangbaar type random access memory (RAM) dat wordt gebruikt in pc's, workstations en servers. De meest gangbare vormen van dit systeemgeheugen, DRAM en SRAM, hebben beide continue voeding nodig om hun data te kunnen vasthouden.

Bij vergelijking van systemen die alleen in geheugencapaciteit verschillen, kan een systeem met meer geheugen het volgende doen:

  • Snellere prestaties leveren op websites, in applicaties, enz.
  • Meer geopende bestanden tegelijk verwerken
  • Grotere bestanden sneller openen
  • Met meer geopende applicaties tegelijk werken
  • Games spelen

Op sommige systemen kunt u Intel® Optane™ geheugen toevoegen. Dit is een oplossing voor versnelling van een systeem voor de 7e en 8e generatie Intel® Core™ processorplatforms.

Intel® Optane™ geheugen is een unieke technologie die een brug slaat tussen 'geheugen' en 'storage'. Net als RAM bevindt het zich in de pc-geheugenhiërarchie. Door veelgebruikte data en programma's dichter bij de processor te plaatsen, stelt het Intel® Optane™ geheugen de systemen in staat om sneller toegang te krijgen tot deze informatie en om het reactievermogen van uw systeem te verbeteren. Intel® Optane™ geheugen kan DRAM niet volledig vervangen. Deze twee geheugentechnologieën vullen elkaar echter aan in de pc.

Deze oplossing wordt geleverd in een module-indeling en door deze nieuwe geheugenmedia tussen de processor en tragere SATA-gebaseerde storageapparaten (HDD, SSHD of SATA SSD) te plaatsen, kunt u veelgebruikte data en programma's dichter bij de processor opslaan, zodat de systemen sneller bij deze informatie kunnen en de algemene systeemprestaties verbeteren.

Het combineren van DRAM met Intel® Optane™ levert betere prestaties en verlaagt de kosten. Bijvoorbeeld, 4 GB DRAM + 16 GB Intel® Optane™ geheugen levert betere prestaties en zorgt voor lagere kosten dan 8 GB DRAM.
Vereisten voor Optane™: 7e of 8e generatie Intel® Core™ processorplatforms met 7e of 8e generatie Intel® Core™ processors en driver voor Intel® Rapid Storage Technology (Intel® RST) (in de fabriek standaard geïnstalleerd wanneer Intel® Optane™ wordt aangeschaft).

Bij 32-bits besturingssystemen, zoals de 32-bits versie van Microsoft® Windows® 10, kan het systeem tot 3,5 GB (van de 4 GB) van het geheugen voor systeemprestaties gebruiken, terwijl de resterende 0,5 GB wordt toegewezen aan adresruimte voor verschillende hardwareonderdelen.

64-bits besturingssystemen kunnen meer dan 4 GB systeemgeheugen gebruiken en applicaties die zijn ontworpen voor 64-bits zijn mogelijk vereist. De meeste bedrijfsapplicaties van tegenwoordig zijn ontworpen voor 32-bits systemen. De trend in de richting van 64-bits besturingssystemen zal echter doorzetten naarmate het systeemgeheugen een grotere rol speelt bij de prestaties van applicaties.

Geheugenmodules moeten worden geïnstalleerd in paren van gelijke capaciteit, snelheid en technologie. Paren met een gelijke geheugencapaciteit worden ook wel Dual Channel-configuraties genoemd: deze leveren de hoogste prestaties. Als de geheugenmodules niet in gelijke paren zijn geïnstalleerd, blijft de computer wel werken, maar met een geringe afname van de prestaties.

Gebruik dit diagram om te bepalen hoeveel geheugen u nodig hebt. Houd er rekening mee dat bepaalde computermodellen en bepaalde versies van besturingssystemen de hoeveelheid RAM beperken die u kunt toevoegen.

Als u uw computer voornamelijk gebruikt voor:Is deze hoeveelheid geheugen geschikt:
Aanvaardbare prestaties voor applicaties van officeproductiviteit en eenvoudige apps- (websites lezen, surfen op internet, e-mail versturen, sociale netwerken, muziek of video's streamen van internet, eenvoudige games spelen, foto's bekijken, cd's of dvd's afspelen, tekstverwerken, spreadsheets maken en andere kantoortaken.)8 GB* of
4 GB + 16 GB Intel® Optane™
Met grote databases werken, complexe fotobewerkingen en bewerken van HD-video kunnen worden ondersteund.12 GB* of
8 GB + 16 GB Intel® Optane™
Toereikende prestaties voor grote bestanden en mainstream applicaties, werken met grote databases, complexe fotobewerkingen en bewerken high‐definition (HD) video kunnen worden ondersteund. Geschikt voor geavanceerde pc-games en grafisch ontwerp.16 GB* of
8 GB + 32GB Intel® Optane™
Goede prestaties voor multitasking met relatief grote bestanden en veeleisende applicaties32 GB of
16 GB + 32GB Intel® Optane™
Geweldige prestaties voor grote bestanden en multitasking met geavanceerde CAD-, animatie- en analysesoftware en andere zeer veeleisende applicaties64 GB of
16 GB + 32GB Intel® Optane™

Veelgestelde vragen

Wat is een DIMM?
Een DIMM, Dual Inline Memory Module, is een reeks RAM-chips die op een kleine printplaat zijn gemonteerd. DIMM's worden geïnstalleerd in sleuven in het moederbord van uw computer.

Wat betekent DDR4 SDRAM?
DDR4SDRAM staat voor "double data rate type four synchronous dynamic random access memory”. Met DDR4SDRAM kunt u tussen applicaties schakelen, documenten openen en uw dagelijkse taken sneller voltooien.

Waarom heb ik driekanaals geheugen nodig?
Ook met een krachtige processor kunnen applicaties maar zo snel werken als de geheugencapaciteit van de computer toestaat. Als het geheugen de processor niet kan bijhouden, heeft de processor uiteindelijk niets meer te verwerken. Met meerkanaals geheugen vermenigvuldigt elk beschikbare geheugenkanaal de totale hoeveelheid beschikbare geheugenbandbreedte. Hierdoor kan de geheugenbelasting gelijkmatig worden verdeeld tussen beschikbare kanalen. Dit resulteert in een hogere verwerkingssnelheid. Driekanaals geheugen is de nieuwste ontwikkeling op het gebied van meerkanaals geheugen. Aangezien de vereisten op het gebied van beeldverwerking en rekenkracht voor games en zakelijke toepassingen blijven toenemen, is driekanaals geheugen een essentieel onderdeel van een hoogwaardige computerervaring.

Wat betekent 2133 MHz?
De snelheid van het geheugen dat u aanschaft of aan uw computer toevoegt, wordt gemeten in megahertz. De meeste computers hebben een geheugencapaciteit van 1.600 MHz tot 2.133 MHz, wat efficiënt genoeg is voor hedendaagse applicaties. Door uw geheugen te upgraden, bereidt u uw computer ook meteen voor op de geheugenintensieve games van de toekomst.

Wat is Intel® Optane™ geheugen en waarom wordt het geheugen genoemd?
Intel® Optane™ geheugen is een oplossing voor versnelling van een systeem voor de 7e en 8e generatie Intel® Core™ processorplatforms. Deze oplossing wordt geleverd in een module-indeling en door deze nieuwe geheugenmedia tussen de processor en tragere SATA-gebaseerde storageapparaten (HDD, SSH of SATA SSD) te plaatsen, kunt u veelgebruikte data en programma's dichter bij de processor opslaan, zodat het systeem sneller bij deze informatie kan en de algemene systeemprestaties verbeteren.

Is het Intel® Optane™ geheugen een vervanging van DRAM?
De Intel® Optane™ geheugenmodule is geen vervanging van DRAM. Het kan echter worden toegevoegd aan DRAM om systeemprestaties te verbeteren.

Wordt een SSD ook sneller van Intel® Optane™ geheugen? Zo ja, hoeveel sneller?
Ja! Intel® Optane™ geheugen kan worden gebruikt om alle soorten SATA-gebaseerde storagemedia te versnellen, waaronder SATA SSD's. Bij het toevoegen van Intel® Optane™ geheugen zijn de prestatievoordelen echter groter op tragere storageapparaten, zoals een HDD.

Waarom kan ik beter kiezen voor Intel® Optane™ geheugen in plaats van alleen een SSD?
U kiest op basis van uw vereisten. Als u veel storageruimte nodig hebt, kiest u voor een HDD. SSD's hebben vaak minder capaciteit en zijn vaak duurder. In combinatie met een HDD biedt het Intel® Optane™ geheugen de hoge responssnelheid van een SSD met de grote capaciteit van een HDD

Waarom heb ik 32 GB aan capaciteit nodig in plaats van 16 GB? Wat is het verschil in prestaties? 
Het belangrijkste verschil tussen 32 GB en 16 GB is het aantal applicaties dat kan worden versneld. De module van 32 GB is ideaal voor veeleisende gebruikers die vaak verschillende intensieve applicaties gebruiken, zoals prosumenten en gamers. Het wordt ook aanbevolen als u meer dan één game tegelijkertijd wilt spelen.

Hoe vaak moet ik een app opstarten om te profiteren van de volledige versnelling van het Intel® Optane™ geheugen?
De tweede keer dat een applicatie of bestand wordt gebruikt, is het versneld en profiteert u van een enorm voordeel. Wanneer u de app of het bestand voor de derde keer opstart zult u het volledige effect van het Intel® Optane™ geheugen merken. Opmerking: het Intel® Optane™ geheugen geeft prioriteit aan veelgebruikte applicaties en bestanden dus voor minder vaak gebruikte bestanden en applicaties zal de cache vervallen

Voor configuraties met ondersteuning voor Intel® Optane™ geheugen.

Het Intel® Optane™ geheugen is een oplossing voor het versnellen van systemen die wordt gecombineerd met tragere storageapparaten, zoals SATA HDD's/SSD's om prestaties te versnellen tot bijna het niveau van een PCIe/NVMe Solid State-harde schijf. De meestgebruikte bestanden worden opgeslagen in het Intel® Optane™ geheugen voor snellere toegang met de intelligente adaptieve software voor het verbeteren van de algemene systeemprestaties. De harde schijf en het Intel® Optane™ geheugen worden gezien als één schijfvolume, waardoor deze net zo kan worden gebruikt als een standaard harde schijf.

  • 16 GB Intel® Optane™ geheugen toevoegen aan een systeem met een harde schijf van 1 TB en 4 GB biedt DDR betere responssnelheid dan een systeem met een harde schijf van 1 TB en 8 GB DDR zonder Intel® Optane™ geheugen.

Vereisten voor Optane™: 7e of 8e generatie Intel® Core™ processorplatforms met 7e of 8e generatie Intel® Core™ processors en driver voor Intel® Rapid Storage Technology (Intel® RST) (in de fabriek standaard geïnstalleerd wanneer Intel® Optane™ wordt aangeschaft).

Veelgestelde vragen:

Wat is Intel® Optane™ geheugen en waarom wordt het geheugen genoemd?
Intel® Optane™ geheugen is een oplossing voor versnelling van een systeem voor de 7e en 8e generatie Intel® Core™ processorplatforms. Deze oplossing wordt geleverd in een module-indeling en door deze nieuwe geheugenmedia tussen de processor en tragere SATA-gebaseerde storageapparaten (HDD, SSHD of SATA SSD) te plaatsen, kunt u veelgebruikte data en programma's dichter bij de processor opslaan, zodat de systemen sneller bij deze informatie kunnen en de algemene systeemprestaties verbeteren.

Wat is het verschil tussen Intel® Optane™ geheugen en DRAM? Vervangt het DRAM?
Intel® Optane™ geheugen is een unieke technologie die een brug slaat tussen 'geheugen' en 'storage'. Net als RAM bevindt het zich in de pc-geheugenhiërarchie. Door veelgebruikte data en programma's dichter bij de processor te plaatsen, stelt het Intel® Optane™ geheugen de systemen in staat om sneller toegang te krijgen tot deze informatie en om het reactievermogen van uw systeem te verbeteren. Intel® Optane™ geheugen kan DRAM niet volledig vervangen. Deze twee geheugentechnologieën vullen elkaar echter aan in het systeem. De Intel® Optane™ geheugenmodule kan aan DRAM worden toegevoegd om de prestaties van een systeem te verhogen.

Wordt een SSD ook sneller van Intel® Optane™ geheugen? Zo ja, hoeveel sneller?
Ja! Intel® Optane™ geheugen kan worden gebruikt om alle soorten SATA-gebaseerde storagemedia te versnellen, waaronder SATA SSD's. Bij het toevoegen van Intel® Optane™ geheugen zijn de prestatievoordelen echter groter op tragere storageapparaten, zoals een HDD.

Waarom kan ik beter kiezen voor Intel® Optane™ geheugen in plaats van alleen een SSD?
U kiest op basis van uw vereisten. Als u veel storageruimte nodig hebt, kiest u voor een HDD. SSD's hebben vaak minder capaciteit en zijn vaak duurder. In combinatie met een HDD biedt het Intel® Optane™ geheugen de hoge responssnelheid van een SSD met de grote capaciteit van een HDD.

Waarom heb ik 32 GB aan capaciteit nodig in plaats van 16 GB? Wat is het verschil in prestaties?
Het belangrijkste verschil tussen 32 GB en 16GB is het aantal applicaties dat kan worden versneld. De module van 32 GB is ideaal voor veeleisende gebruikers die vaak verschillende intensieve applicaties gebruiken, zoals prosumenten en gamers. Het wordt ook aanbevolen als u meer dan één game tegelijkertijd wilt spelen.

Hoe vaak moet ik een app opstarten om te profiteren van de volledige versnelling van het Intel® Optane™ geheugen?
De tweede keer dat een applicatie of bestand wordt gebruikt, is het versneld en profiteert u van een enorm voordeel. Wanneer u de app of het bestand voor de derde keer opstart, zult u het volledige effect van het Intel® Optane™ geheugen merken. Opmerking: het Intel® Optane™ geheugen geeft prioriteit aan veelgebruikte applicaties en bestanden dus voor minder vaak gebruikte bestanden en applicaties zal de cache vervallen.

Hoeveel games kan ik versnellen met het Intel® Optane™ geheugen?
Er is geen duidelijk antwoord over het aantal. Dit is sterk afhankelijk van de grootte van de game en architectuur van de software die u gebruikt, evenals van andere software die wordt gebruikt en de configuratie van uw platform.

Als ik het Intel® Optane™ geheugen gebruik met een HDD om mijn games te versnellen, worden games sneller opgestart en levels sneller geladen en gesloten, zodat het bijna een SSD-ervaring lijkt. Maar hoe zit het met de gameplay? Heeft dit gevolgen voor de gameplay?
Voor gameplay zit er niet veel verschil tussen SSD- en HDD-gebaseerde systemen, aangezien die games tijdens het spelen in DRAM worden geladen.