Hjelp meg å velge: Klientadgangslisenser (CAL)

 
CAL-krav

Windows Server® 2016 og Windows Server® 2012, Datacenter og Standard krever klientadgangslisenser (CAL-er) for hver enhet eller bruker med tilgang til serveren som bruker tjenester som lagring av filer og utskrift. Fra og med Windows Server® 2016 gjelder klientadgangslisensene for Windows Server® 2016 for bruker, enhet og eksterne skrivebordstjenester for begge versjonene av operativsystemet.

Brukeren får en serverlisens som tillater installering av operativsystem på én datamaskin ved kjøp av Windows Server® operativsystemet. En serverlisens alene gir ikke rett til å tillate andre å koble til datamaskinen. Alle brukere eller enheter som har tilgang til eller bruker Windows Server® programvaren, må ha en Windows Server® CAL.

Enhets- eller brukerbaserte Windows CAL-er

Det finnes to typer Windows Server® CAL-er å velge mellom: enhetsbaserte eller brukerbaserte, også kjent som Windows CAL-er for enheter og Windows CAL-er for brukere. Dermed kan du velge å skaffe en Windows CAL for hver enhet (som brukes av en hvilken som helst bruker) med tilgang til serverne eller en Windows CAL for brukere for hver navngitte bruker med tilgang til serverne (fra en hvilken som helst enhet). Valget mellom disse to Windows CAL-ene gir deg fleksibilitet til å bruke lisensieringsmetoden som passer best for organisasjonen din, og som er den mest lønnsomme investeringen. Viktige faktorer:

  • Windows CAL-er for brukere. Med frammarsjen av "bring-your-own-device" (BYOD) ser vi en økende trend av flere enheter per ansatt (smarttelefoner, nettbrett, bærbare PC-er osv.), og det er enklere å spore brukere som kan legge til enheter uten ekstra kostnad. I dette scenarioet kan det være gunstig og mer kostnadseffektivt å velge klientadgangslisenser for brukere.
  • Windows-CAL-er for enheter er den beste løsningen rent økonomisk og administrativt for en organisasjon med flere brukere per enhet, for eksempel skiftarbeidere.


Windows Server® CAL-lisenser for eksterne skrivebordstjenester (RDS)

Windows Server® CAL-lisenser for eksterne skrivebordstjenester (RDS) kreves for brukere som trenger tilgang til enkeltprogrammer eller hele skrivebordet eksternt. Både en Windows Server® CAL (for brukere eller enheter) og en RDS CAL kreves for ekstern tilgang til skrivebordet. RDS CAL-er inneholder en produktnøkkel for aktivering.