Hjelp meg å velge: minne

RAM (Random Access Memory) er selve motoren bak ytelsen i systemet. RAM-minnet brukes til midlertidig lagring av data fra operativsystemet, applikasjoner og dataene som til enhver tid er i bruk. Det gir prosessoren hurtig tilgang til kritiske data som trengs for å kjøre de ulike programmene. Mengden RAM på maskinen bestemmer sammen med systemets minnearkitektur hvor mange programmer som kan kjøre samtidig, og hvor mye data som kan være umiddelbart tilgjengelig for et program. Det bestemmer også hvor raskt applikasjoner kjører, og hvor mange applikasjoner du kan veksle mellom samtidig.

Før du bestemmer hvor mye minne du vil legge til på datamaskinen, bør du tenke gjennom hvordan du kommer til å bruke datamaskinen. Hvis du hovedsakelig skal sende e-post og surfe på Internett, holder det med en grunnleggende minnekonfigurering. Hvis du skal spille spill, jobbe med multimedia eller utføre andre krevende oppgaver, bør du vurdere mer minne.

Datamaskinens minne kalles ofte for RAM, som står for Random Access Memory. RAM-minnet er den midlertidige lagringsplassen for datastrømmene. Det «husker» hvilke programmer, applikasjoner og dokumenter du bruker oftest, slik at du får raskere tilgang til disse. Hvis du ikke har nok RAM, går prosessene på datamaskinen mye saktere siden håndtering av datastrømmen går ut over harddiskplassen.

DRAM (Dynamic Random Access Memory) er en minnetype som vanligvis brukes for data- eller programkode som en datamaskinprosessor trenger for å fungere. DRAM er en felles type RAM (Random Access Memory) som brukes til PC-er, arbeidsstasjoner og servere. Begge de vanligste typene RAM-minne, DRAM og SRAM, krever kontinuerlig strømtilførsel for å kunne holde på dataene.

Ved ellers like forhold kan et system med mer minne gjøre følgende:

  • gi raskere ytelse på nettsteder, applikasjoner osv.
  • håndtere flere åpne filer samtidig
  • åpne større filer raskere
  • jobbe med flere åpne applikasjoner samtidig
  • spille spill

På noen systemer kan du legge til Intel® Optane™-minne, som er en systemakselerasjonsløsning for 7. og 8. generasjons Intel® Core™-prosessorplattformene.

Intel® Optane™-minne er en unik teknologi som knytter sammen minne og lagring. Som RAM befinner den seg i PC-minnehierarkiet. Ved å plassere ofte brukte data og programmer nærmere prosessoren gjør Intel® Optane™-minnet det mulig for systemene å få raskere tilgang til denne informasjonen og forbedre den samlede systemresponsen. Intel® Optane™-minne kan ikke erstatte DRAM fullstendig. Disse to minneteknologiene utfyller imidlertid hverandre i PC-en.

Denne løsningen leveres i et modulformat. Ved å plassere dette nye minnemediet mellom prosessoren og en tregere SATA-basert lagringsenhet (harddisk, SSHD eller SATA-SSD-disk) kan du lagre ofte brukte data og programmer nærmere prosessoren, noe som gjør at systemene får raskere tilgang til denne informasjonen, og som forbedrer den totale systemytelsen.

Det å blande DRAM med Intel® Optane™ gir bedre ytelse og kostnader. For eksempel gir 4 GB DRAM + 16 GB™ for Intel® Optane-minne bedre ytelse og kostnader enn bare 8 GB DRAM.
Krav til Optane™: 7. eller 8. generasjons Intel® Core™-prosessorplattformer med 7. eller 8. generasjons Intel® Core™-prosessorer og Intel® Rapid Storage Technology-driver (Intel® RST) (fabrikkinstallert som standard når den kjøpes med Intel® Optane™).

Med 32-biters operativsystemer, for eksempel 32-biters-versjonen av Microsoft® Windows® 10, kan systemet bruke opptil 3,5 GB av minnet til systemytelse (av 4 GB). De resterende 0,5 GB er reservert for ulike maskinvarekomponenter.

64-biters operativsystemer kan bruke mer enn 4 GB systemminne og kan kreve applikasjoner som er laget for 64-biters systemer. De fleste virksomhetsapplikasjoner i dag er utformet for 32-biters operativsystemer. Men utviklingen vil fortsette mot 64-biters operativsystemer etter hvert som systemminnet spiller en større rolle i applikasjonsytelsen.

Minnemoduler bør installeres i par med lik størrelse, hastighet og teknologi. Par med lik minnestørrelse kalles også tokanals konfigureringer, som gir den høyeste ytelsen. Hvis minnemodulene ikke er installert i matchende par, vil datamaskinen fortsatt kjøre, men med litt redusert ytelse.

Bruk dette diagrammet til å beregne hvor mye minne du trenger. Husk at ulike datamaskinmodeller og ulike operativsystemer kan ha begrensninger på hvor mye RAM du kan legge til.

Hvis du hovedsakelig bruker datamaskinen til:Kan en passende minnestørrelse være:
Akseptabel ytelse med kontorapplikasjoner og vanlige applikasjoner (lese nettsteder, søke på Internett, sende e-post, bruke sosiale nettverk, strømme musikk eller videoer fra Internett, spille enkle PC-spill, vise bilder, bruke CD-er eller DVD-er, bruke tekstbehandling, opprette regneark samt andre kontoroppgaver).8 GB* eller
4 GB + 16 GB Intel® Optane™
Arbeid med store databaser, kompleks bilderedigering og HD-videoredigering kan støttes.12 GB* eller
8 GB + 16 GB Intel® Optane™
Tilfredsstillende ytelse med store filer og standardapper, arbeid med store databaser, kompleks bilderedigering og HD-videoredigering kan støttes. Passer til avansert PC-spilling og grafisk design.16 GB* eller
8 GB + 32 GB Intel® Optane™
God ytelse for fleroppgavekjøring med relativt store filer og krevende apper32 GB eller
16 GB + 32 GB Intel® Optane™
Svært god ytelse for store filer og fleroppgavekjøring med avansert CAD, animasjon, analyseprogramvare og andre krevende apper64 GB eller
16 GB + 32 GB Intel® Optane™

Vanlige spørsmål

Hva er en DIMM-modul?
En DIMM-modul (Dual In-line Memory Module) er en rekke RAM-brikker som er montert på et lite kretskort. DIMM-er er installert i sokler på hovedkortet til datamaskinen.

Hva betyr DDR4 SDRAM?
DDR4 SDRAM står for "Double Data Rate type Four Synchronous Dynamic Random Access Memory". Når du bruker DDR4 SDRAM, kan du veksle mellom applikasjoner og åpne dokumenter og utføre daglige oppgaver raskere.

Hvorfor trenger jeg trekanalsminne?
En kraftig prosessor kan bare kjøre applikasjoner så raskt som minnet i datamaskinen tillater. Hvis minnet ikke kan holde følge med prosessoren, får ikke prosessoren noen data å behandle. Med flerkanalsminne dupliserer hver tilgjengelige minnekanal mengden tilgjengelig minnebåndbredde. Dette gjør at belastningen blir jevnt fordelt mellom kanalene, som fører til at data kan behandles raskere. Trekanals minne er den nyeste utviklingen innen flerkanalsminner, og ettersom grafikk og databehandling i spill og virksomhetsapplikasjoner krever stadig mer, vil trekanalsminne bli avgjørende for at du fortsatt skal kunne få en god brukeropplevelse med datamaskinen.

Hva betyr "2133 MHz"?
Hastigheten til minnet du kjøper eller legger til i datamaskinen, måles i megahertz (MHz). De fleste datamaskiner har en minnekapasitet på 1600 eller 2133 MHz. Dette fungerer godt for moderne applikasjoner. Ved å oppgradere minnehastigheten forbereder du også datamaskinen for framtidige minnekrevende spill.

Hva er Intel® Optane™-minne, og hvorfor er det kalt minne?
Intel® Optane™-minne er en systemakselerasjonsløsning for 7. og 8. generasjons Intel® Core™-prosessorplattformene. Denne løsningen leveres i et modulformat. Ved å plassere dette nye minnemediet mellom prosessoren og en tregere SATA-basert lagringsenhet (harddisk, SSH eller SATA SSD) kan du lagre ofte brukte data og programmer nærmere prosessoren, noe som gjør at systemene får raskere tilgang til denne informasjonen, og som forbedrer den totale systemytelsen.

Erstatter Intel® Optane™-minne DRAM?
Intel® Optane™-minnemodul erstatter ikke DRAM. Det kan imidlertid legges til DRAM for å øke systemytelsen.

Vil Intel® Optane™-minnet også gjøre en SSE-disk raskere? Hvor mye, i så fall?
Ja! Intel® Optane™-minne kan brukes til å få fart på alle typer STA-baserte lagringsmedier, inkludert SATA SSE-disker. Men ytelsesfordelene ved å legge til Intel® Optane™-minne blir større på tregere lagringsenheter, som en harddisk.

Hvorfor bør jeg velge Intel® Optane™-minne i stedet for å bruke en SSD-disk?
Du kan velge ut fra hvilket behov du har. Hvis du trenger lagring med høy kapasitet, vil du vanligvis velge en harddisk. SSD-disker har ofte lavere kapasitet og er ofte dyrere. Intel® Optane™-minne kombinert med en harddisk gir økt responstid som på en SSD-disk, og den høye kapasiteten til en harddisk

Hvorfor trenger jeg 32 GB kapasitet i stedet for 16 GB? Hva er forskjellen i ytelse? 
Den viktigste forskjellen mellom 32 GB og 16 GB er antallet applikasjoner som kan få økt ytelse. 32 GB-modulen er ideell for storbrukere som ofte bruker en rekke krevende applikasjoner, for eksempel "prosumenter" og spillere. Det anbefales også hvis du spiller mer enn ett spill om gangen.

Hvor mange ganger må jeg starte en app eller en fil for å få full akselerasjon fra Intel® Optane™-minnet?
Andre gang en applikasjon eller en fil brukes, er den raskere og du vil merke en stor forskjell. Den tredje gangen trer fylleffekten av Intel® Optane™-minnet i kraft. Merk: Intel® Optane™-minnet prioriterer ofte brukte applikasjoner og filer, og derfor faller sjeldent brukte filer og applikasjoner ut av hurtigbufferen.

For konfigureringer som støtter Intel® Optane™-minne.

Intel® Optane™-minne er en systemakselerasjonsløsning som kombineres med tregere lagringsenheter som SATA-harddisker/-SSD-disker for å øke ytelsen til nærmest PCIe/NVMe-SSD-disknivåer. De mest brukte filene blir lagret i Intel® Optane™-minne for raskere tilgang med den smarte, adaptive programvaren for å forbedre den totale systemytelsen. Harddisken og Intel® Optane™-minnet vises som ett diskvolum, slik at det brukes som en standarddisk.

  • Ved å legge til 16 GB Intel® Optane™-minne til et system med en 1 TB harddisk og 4 GB DDR får du bedre responstid enn et system med en 1 TB harddisk og 8 GB DDR uten Intel® Optane™-minne.

Krav til Optane™: 7. eller 8. generasjons Intel® Core™-prosessorplattformer med 7. eller 8. generasjons Intel® Core™-prosessorer og Intel® Rapid Storage Technology-driver (Intel® RST) (fabrikkinstallert som standard når den kjøpes med Intel® Optane™).

Vanlige spørsmål:

Hva er Intel® Optane™-minne, og hvorfor er det kalt minne?
Intel® Optane™-minne er en systemakselerasjonsløsning for 7. og 8. generasjons Intel® Core™-prosessorplattformene. Denne løsningen leveres i et modulformat. Ved å plassere dette nye minnemediet mellom prosessoren og en tregere SATA-basert lagringsenhet (harddisk, SSHD eller SATA-SSD-disk) kan du lagre ofte brukte data og programmer nærmere prosessoren, noe som gjør at systemene får raskere tilgang til denne informasjonen, og som forbedrer den totale systemytelsen.

Hva er forskjellen på Intel® Optane™-minne og DRAM? Erstatter det DRAM?
Intel® Optane™-minne er en unik teknologi som knytter sammen minne og lagring. Som RAM befinner den seg i PC-minnehierarkiet. Ved å plassere ofte brukte data og programmer nærmere prosessoren gjør Intel® Optane™-minnet det mulig for systemene å få raskere tilgang til denne informasjonen og forbedre den samlede systemresponsen. Intel® Optane™-minne kan ikke erstatte DRAM fullstendig. Disse to minneteknologiene utfyller imidlertid hverandre i systemet. Intel® Optane™-minnemodulen kan legges til DRAM for å øke systemytelsen.

Vil Intel® Optane™-minnet også gjøre en SSE-disk raskere? Hvor mye, i så fall?
Ja! Intel® Optane™-minne kan brukes til å få fart på alle typer SATA-baserte lagringsmedier, inkludert SATA-SSD-disker. Men blir ytelsesfordelene ved å legge til Intel® Optane™-minne blir større på tregere lagringsenheter, som en harddisk.

Hvorfor bør jeg velge Intel® Optane™-minne i stedet for å bruke en SSD-disk?
Du kan velge ut fra hvilket behov du har. Hvis du trenger lagring med høy kapasitet, vil du vanligvis velge en harddisk. SSD-disker har ofte lavere kapasitet og er ofte dyrere. Intel® Optane™-minne kombinert med en harddisk gir økt responstid som på en SSD-disk, og den høye kapasiteten til en harddisk.

Hvorfor trenger jeg 32 GB kapasitet i stedet for 16 GB? Hva er forskjellen i ytelse?
Den viktigste forskjellen mellom 32 GB og 16 GB er antallet applikasjoner som kan få økt ytelse. 32 GB-modulen er ideell for storbrukere som ofte bruker en rekke krevende applikasjoner, for eksempel "prosumenter" og spillere. Det anbefales også hvis du spiller mer enn ett spill om gangen.

Hvor mange ganger må jeg starte en app eller en fil for å få full akselerasjon fra Intel® Optane™-minnet?
Andre gang en applikasjon eller en fil brukes, er den raskere og du vil merke en stor forskjell. Den tredje gangen trer fylleffekten av Intel® Optane™-minnet i kraft. Merk: Intel® Optane™-minnet prioriterer ofte brukte applikasjoner og filer, og derfor faller sjeldent brukte filer og applikasjoner ut av hurtigbufferen.

Hvor mange spill kan jeg øke hastigheten på med Intel® Optane™-minne?
Det er ingen eksakte svar for antallet. Dette er i stor grad avhengig av størrelsen på spillet og arkitekturen på programvaren du bruker, samt annen programvare som brukes og konfigurering av plattformen.

Hvis jeg bruker Intel® Optane™-minne med en harddisk for å øke hastigheten på spillene mine, blir oppstart av spill og nivåbelastninger raskere og tilnærmet en SSD-opplevelsen, men hva med spillingen? Påvirkes spillingen?
Det er ikke stor forskjell på selve spillingen på SSD-disk- og harddiskbaserte systemer, siden spillene lastes inn i DRAM under spilling.