Hjälp mig att välja: LCD-skärm

 
Upplev mer med skärmar som det går att läsa på utomhus
Skärmens bildkvalitet beror på flera olika faktorer, däribland upplösning, ljusstyrka, kontrastförhållande, färgskala och betraktningsvinkel.

Nyckelbegrepp:
 1. Storlek: Skärmen på bärbara datorer mäts diagonalt från hörn till hörn. Precis som för skärmar till stationära datorer räknas vanligtvis inte ramen in.
 2. Upplösning: Det antal fysiska kolumner och rader med pixlar som skärmen består av. Exempelvis har en 1 366 × 768-skärm 1 366 horisontella pixlar på 768 rader. Ju fler pixlar du har desto högre blir upplösningen, vilket innebär att mer kan visas på skärmen.
 3. Ljusstyrka: Mängden ljus som avges från skärmen. Det här kallas även luminans och mäts i nit eller candela per kvadratmeter. De flesta skärmar för bärbara datorer har en ljusstyrka på cirka 200 nit. Ljusstyrkan på bildskärmar för utomhusbruk varierar, men brukar vara minst 400 nit, och de utnyttjar filtreringsteknik för att minska speglingar och/eller reflexer. Tåliga skärmar för bärbara datorer har även en lägre minsta ljusstyrka (vanligtvis kring 2 nit) för användning i miljöer med dålig belysning när skärmen måste gå att avläsa utan att störa (exempel: en polis som kör mitt i natten med en dator monterad i bilen).
 4. Andra egenskaper:
  1. Antireflexbehandling: En matt finish som sprider ut ljuset och gör att det inte reflekteras. Samtidigt får man en snävare betraktningsvinkel. Antireflextekniken är utformad för att minska intensiteten hos det ljus som reflekteras från omgivningen, vilket gör tekniken idealisk för kontor såväl som för de olika ljusförhållanden man finner i till exempel kundlokaler, på flygplatser och på andra allmänna platser.
  2. Antireflekterande: Högblank finish som minskar det ljus som reflekteras utan att sprida det. Antireflekterande beläggningar minskar reflektionernas intensitet, men skärmen förblir blank och reflektionerna sprids inte. Antireflekterande beläggningar är perfekta för att bevara bildens färger, och de mörkare partierna i bilden är högprioriterade.
 5. Kontrastförhållande: Förhållandet mellan intensiteten hos det ljusaste ljusa och det mörkaste mörka.
 6. Betraktningsvinkel: Den maximala vinkel som en skärm kan betraktas från med godtagbar visuell prestanda. Som standard ligger betraktningsvinkeln på 80° horisontellt och 45° vertikalt medan breda betraktningsvinklar ligger på 110° horisontellt och 90° vertikalt. En del paneler med superbred betraktningsvinkel erbjuder 178° horisontellt och vertikalt.
 7. Bakgrundsbelysning: Den belysning som används i en LCD-skärm. För närvarande används CCFL, 2CCFL, WLED och RGB LED som bakgrundsbelysning i bärbara Dell-datorer. Bakgrundsbelysningen hjälper till att bestämma den bärbara datorns ljusstyrka och färgskala.
 8. Färgskala: Anger hur många typer av färger som stöds eller en särskild komplett uppsättning färger. På en vanlig WLED-panel är 45 % normalt. 


Allmänna rekommendationer:

Om du vill ha …Väljer du …
Kunna låta flera personer samarbeta kring en bärbar dator eller låta en eller två andra personer titta på en presentationEn skärm med bred betraktningsvinkel
Kunna arbeta med ett brett utbud av färger eller grafikEn skärm med hög färgskala
Kunna arbeta utomhus med din bärbara datorEn skärm med hög ljusstyrka som passar för utomhusbruk