Hjälp mig att välja: Lagring

Operativsystemet, programvara, filer och data finns i avsnittet primär lagring på datorn. Stationära Dell OptiPlex-datorer erbjuder alternativ för primär lagring på både hårddisk (HDD) och Solid State-hårddisk (SSD).

Beslutsfaktorer för primär lagring

Kapacitetskrav
Fler gigabyte (GB) betyder mer kapacitet. Hårddiskar med hög kapacitet ger en skalbar grund som kan anpassas efter dina föränderliga behov.

Vikten av data
Kryptering av maskinvara skyddar känsliga data från säkerhetshot. En maskinvarubaserad krypteringslösning, till exempel en självkrypterande hårddisk (SED), skyddar data utan att påverka datorns prestanda negativt. Dells SED-hårddiskar är TCG Opal-kompatibla och certifierade enligt Federal Information Processing Standard (FIPS) 140-2.

RAID-lagring
RAID erbjuder dataredundans på flera enheter eller säkerhetskopierar systemet till en extern lagringsenhet som ett annat sätt att skydda mot dataförlust.

RAID-0/”striping”: Skriver data över alla hårddiskar i RAID-disksystemet och förbättrar prestandan. Den kapacitet man har tillgång till motsvarar summan av kapaciteten hos alla hårddiskar i disksystemet. Om en av hårddiskarna i en RAID-0-konfiguration går sönder kommer dock informationen på alla hårddiskar att gå förlorad.

RAID-1/spegling: Skriver identiska data till två separata hårddiskar. Det skapar en redundans som gör att datorn kan fortsätta fungera korrekt om det blir fel på en av hårddiskarna. Den kapacitet man har tillgång till motsvarar kapaciteten hos den minsta av hårddiskarna. Den här typen av RAID är perfekt för verksamhetskritiska system för att minimera driftavbrott.

Obs: När du använder RAID 1 så rekommenderas det att du gör en extern säkerhetskopia av data eftersom RAID 1 inte skyddar mot virus, skadlig programvara och andra programvaruskador.

Prestanda
Typen av lagring påverkar prestandan.

  • Hårddisk på 7200 v/min: Hårddiskens hastighet, som mäts i antal varv per minut (v/min) anger hårddiskens prestanda. En hårddisk på 7200 v/min erbjuder standardmässig prestanda för datorprogram.
  • Solid State-hybridhårddisk: En SSHD-hårddisk består av en vanlig roterande hårddisk med ett NAND-flashminne i en enda 2,5-tumsformfaktor. Hybridhårddiskar ger kortare svarstider än hårddiskar på 7200 v/min, men har ändå samma hårddiskkapacitet.
  • Solid State-hårddisk: SSD-hårddiskar ger överlag den högsta nivån av lagringsprestanda. SSD-hårddiskar har inga rörliga delar, så deras hastighet mäts inte i v/min. SSD-hårddiskar är mer hållbara, tillförlitliga samt svalare och tystare än vanliga hårddiskar.

 

Energieffektivitet
De flesta OptiPlex-systemen stöder seriella ATA-hårddiskar (SATA) på 6,0 Gbit/s (tidigare SATA III, en seriell version av den populära äldre ATA-bussen), rå dataöverföringshastighet med de första två portarna, små kontakter och kablar samt dedikerad bandbredd och kabel för varje enhet. SATA 6,0 Gbit/s levererar hög prestanda och smidig konfiguration.

I alla OptiPlex-system används NCQ (Native Command Queuing), en teknik som ökar hårddiskens prestanda genom att ordningen i vilken läs- och skrivkommandon utförs optimeras internt för att minimera huvudets rörelser inuti hårddisken.

Om du behöver:Välj
Maximal systemprestand och bästa möjliga tillförlitlighet128 eller 256 GB SSD-enhet
Förbättrad systemprestandaSSHD-hårddisk på 500 GB i antingen standard- eller högprestandakonfiguration
Maximal kapacitetRAID-0 med två 1 TB 3,5" hårddiskar (om tillgängligt)
Den senaste maskinvarubaserade krypteringstekniken för högsta tänkbara säkerhetSED-hårddisk på 500 GB (5 400 v/min) med FIPS eller SED SSHD på 500 GB
Tillräcklig kapacitet för att uppfylla de flesta nuvarande och kommande behov3,5" hårddisk på 1 TB
Datasäkerhetskopiering så att du kan vara säker på att dina data finns där när du behöver demSekundär hårddisk med RAID-1 (om tillgängligt)
Konfigurationer som stöder Optane™.

Intel® Optane™ minnet är en M.2-modul som kan kombineras med en vanlig hårddisk och som ökar dess prestanda för att komma närmare nivåerna för SATA SSD-enheter. De mest använda filerna lagras på Intel® Optane™ minnet för snabbare åtkomst, vilket förbättrar systemets övergripande prestanda. Hårddisken och Intel® Optane™ minnet kommer att ses som en enda enhetsvolym, vilket gör att den kan användas precis som en standardenhet.

Krav för Optane™: 7:e generationens (eller senare) Intel® Core™ processorplattformar med 7:e (eller senare) Intel® Core™ processorer och Intel® Rapid Storage Technology (Intel® RST)-drivrutin (fabriksinstallerad som standard när Intel® Optane™ har köpts).