Hjälp mig att välja minne

 

RAM-minnet (Random Access Memory), även kallat systemminnet, är avgörande för datorns prestanda. RAM-minnet är det tillfälliga lagringsutrymmet för flödet av data. Det registrerar vilka program, verktyg och dokument du använder ofta, så att du kan komma åt dem så fort som möjligt.

Om du inte har tillräckligt med RAM-minne kan datorn bli betydligt långsammare, eftersom den då börjar använda hårddiskutrymme för att hantera dataflödet.

Istället för att uppgradera minnet senare kan det vara mer kostnadseffektivt att lägga till mer minne redan när du köper din dator.

Minneshastigheter

  • Med DDR4 på 2 666 MHz och DDR4 på 2 400 MHz
  • Den maximala minneshastigheten beror på processorn. Exempel:
    • Minne på 2 666 MHz klockar automatiskt ner till 2 400 MHz tillsammans med en processor av typen Celeron, Pentium eller i3 på Dell OptiPlex-system.
    • Minne på 2 400 MHz klockar automatiskt ner till 2 133 MHz tillsammans med en processor ur 6:e generationen på Dell OptiPlex-system.
  • Med ett 32-bitars operativsystem, till exempel 32-bitarsversionen av Microsoft® Windows® 10, kan systemet använda upp till 3,5 GB minne till systemprestanda (av 4 GB), medan återstående 0,5 GB reserveras som adressutrymme för olika maskinvarukomponenter.
  • Ett 64-bitars operativsystem kan använda mer än 4 GB systemminne och kan kräva program som utformats för 64 bitar. De flesta av dagens företagsprogram är utformade för 32 bitar. Utvecklingen kommer dock att fortsätta gå mot 64-bitars operativsystem eftersom systemminnet blir allt viktigare för programmens prestanda.
    

Minnesmoduler bör installeras i par med matchande storlek, hastighet och teknik. Konfigurationer med par av matchande minnesstorlek brukar sägas ha dubbla kanaler, vilket ger bäst prestanda. Om minnesmodulerna inte installeras i matchade par fungerar datorn visserligen, men med något försämrad prestanda.

 

 

 


 

Istället för att uppgradera minnet senare kan det vara mer kostnadseffektivt att lägga till mer minne redan när du köper din dator.

Om du vill ha …Väljer du …
Maximal prestanda för dataintensiva uppgifter, till exempel databasprogramvara, programmering och kompilering>32 GB minne
Möjlighet att köra flera krävande företagsprogram samtidigt, med utrymme för framtida operativsystem och program>16 GB minne
Möjlighet att köra flera kontorsprogram samtidigt8 GB minne
Möjlighet att köra produktivitetsprogram för företag4 GB minne


För konfigurationer med stöd för Intel® Optane™ minne.

Intel® Optane™ minne är en lösning för systemacceleration som används tillsammans med långsammare lagringsenheter som SATA HDD/SSD-enheter. Lösningen ökar prestandan till nästan samma nivåer som för PCIe/NVMe SSD-enheter. De mest använda filerna lagras i Intel® Optane™ minnet för snabbare åtkomst, vilket med hjälp av den smarta och adaptiva programvaran resulterar i bättre övergripande systemprestanda. Hårddisken och Intel® Optane™ minnet kommer att ses som en enda enhetsvolym, vilket gör att den kan användas precis som en standardenhet. Om du lägger till 16 GB Intel® Optane™ minne i ett system med en hårddisk på 1 TB och 4 GB DDR får du bättre svarstider än om du har ett system med en hårddisk på 1 TB och 8 GB DDR utan Intel® Optane™ minne.

Krav för Optane: 7:e eller 8:e generationens Intel® Core™ processorplattformar med 7:e eller 8:e generationens Intel Core™ processorer och drivrutinen Intel® Rapid Storage Technology (Intel® RST) (fabriksinstallerad som standard när Intel® Optane™ införskaffas).

Vanliga frågor och svar:

Vad är Intel® Optane™ minne, och varför kallas det minne?

Intel® Optane™ minne är en lösning för systemacceleration för 7:e och 8:e generationens Intel® Core™ processorplattformar. Den här lösningen levereras i ett modulformat. Genom att placera den här nya minnesenheten mellan processorn och en långsammare SATA-baserad lagringsenhet (HDD, SSH eller SATA SSD) kan du lagra frekvent använda data och program närmare processorn. På så sätt kan systemet komma åt denna information på ett snabbare sätt, och den övergripande systemprestandan förbättras.

Ersätter Intel® Optane™ minne DRAM?

Intel® Optane™ minnesmodulen ersätter inte DRAM. Den kan däremot läggas till DRAM-minnet för att öka systemprestandan.

Snabbar Intel® Optane™ minnet även upp en SSD? Om ja, hur mycket?

Ja! Intel® Optane™ minne kan användas för att snabba upp och skriva till STA-baserade lagringsmedier, bland annat SATA SSD-hårddiskar. Prestandafördelarna du får genom att lägga till Intel® Optane™ minne kommer dock att vara större på långsammare lagringsenheter som en HDD.

Varför ska jag välja Intel® Optane™ minne i stället för att helt enkelt använda en SSD?

Det finns olika alternativ beroende på vilka krav du har. Om du behöver hög lagringskapacitet ska du normalt sett välja en HDD. SSD-enheter har ofta lägre kapacitet och brukar kosta mer pengar. Tillsammans med en HDD ger Intel® Optane™ minnet svarstider som är lika snabba som hos en SSD-enhet men med samma höga kapacitet som en HDD

Varför skulle jag behöva 32 GB kapacitet istället för 16 GB? Vad är skillnaden när det gäller prestanda?

Den största skillnaden mellan 32 GB och 16 GB är antalet program som kan accelereras. Modulen på 32 GB är perfekt för avancerade användare som ofta använder ett flertal intensiva program, exempelvis teknikentusiaster och spelare. Det här alternativet rekommenderas även om du vill spela mer än ett spel på samma gång.

Hur många gånger måste jag starta ett program eller en fil för få ut maximal acceleration från Intel® Optane™ minnet?

Accelerationen sker andra gången programmet eller filen används, och du kommer att uppleva en enorm skillnad i prestanda. När du använder programmet eller filen en tredje gång aktiveras Intel® Optane™ minnet fullt ut. Obs! Intel® Optane™ minnet prioriterar frekvent använda program och filer, vilket innebär att program och filer som inte används lika ofta kommer att försvinna ur cacheminnet.

Hur många spel kan jag accelerera med Intel® Optane™ minnet?

Detta beror i hög grad på storleken och arkitekturen hos den programvara du använder, vilken annan programvara som används samt din plattforms konfiguration.

Om jag använder Intel® Optane™ minnet med en HDD för att accelerera mina spel kommer tiden för uppstart och laddning i spelet att snabbas upp och bli nästan densamma som hos en SSD, men vad händer med själva spelupplevelsen? Påverkas spelupplevelsen?

Spelupplevelsen kommer inte att skilja sig nämnvärt åt mellan SSD- och HDD-baserade system eftersom spelen laddas in i DRAM-minnet vid användning.