Hjälp mig att välja: serveroperativsystem

 

Windows Server 2016

  • Windows Server 2016 Essentials är perfekt för små företag med grundläggande IT-behov som har en liten eller ingen särskild IT-avdelning och vill köpa en första server. Detta ger kunderna licens för upp till 25 användare med en fysisk eller virtuell licens och har ett gränssnitt med förenklad hantering som är på som standard. Licensen för Essentials kommer att fortsätta vara en servermodell baserad på processor utan CAL-krav.

  • Windows Server 2016 Standard är för små företag och kunder som behöver avancerade funktioner samt stöd för distribuerade kontor och kräver ett flexibelt sätt att virtualisera sin arbetsmiljö. Detta ger licens för 2 virtuella maskiner, ett obegränsat antal användare och enheter med ytterligare klientåtkomstlicenser och obegränsat antal Windows Server behållare. Nytt för Windows Server 2016 är licens baserad på processorns kärnor där minsta möjliga krav är 16-kärnorslicens, som ingår i basen. Ytterligare funktioner, till exempel Storage Replica, Storage Spaces Direct, Shielded VMs och Host Guardian Service är reserverade för Datacenter Edition.

  • Windows Server 2016 Datacenter är avsett för företag av alla storlekar som har krävande IT-arbetsbelastningar och som kräver avancerad lagring samt driftsättning av virtualisering och program. Detta omfattar bland annat ett obegränsat antal virtuella maskiner, ett obegränsat antal Hyper-V-behållare, ett obegränsat antal användare och enheter med ytterligare klientåtkomstlicenser. Nytt för Windows Server 2016 är licens baserad på processorns kärnor där minsta möjliga krav är 16-kärnorslicens, som ingår i basen. Utöver den grundläggande funktionaliteten innehåller den här utgåvan funktioner som Storage Replica, Storage Spaces Direct, Shielded VMs och Host Guardian Service.


Obs!
I och med lanseringen av Windows Server 2016 har Foundation Edition utgått för Windows Server 2016

Windows Server 2012

  • Windows Server 2012 R2 Foundation är en prisvärd server för allmänt bruk i fysiska datormiljöer. Den ger kunderna en Windows Server upplevelse för upp till 15 användare. Licensen för Foundation kommer att fortsätta vara av servermodell utan CAL-krav.

  • Windows Server 2012 R2 Essentials är en molnansluten första server som är perfekt för små företag med upp till 25 användare. Detta ger kunderna den flexibilitet som krävs för att kunna ha e-post i molnet, köra affärsprogram eller köra e-post lokalt på plats. Licensen för Essentials kommer att fortsätta vara av servermodell utan CAL-krav.

  • Windows Server 2012 R2 Standard passar perfekt för miljöer med fysiska datorer eller lätt virtualisering. Kunderna får nu ännu en virtuell instans, vilket ger tillgång till totalt två virtuella instanser och samtliga funktioner (precis som i Datacenter Edition). Licensen för Standard kommer att ändras och anpassas till samma modell som för Datacenter med en processor plus CAL, där licensen täcker upp till två fysiska processorer per server.

  • Windows Server 2012 R2 Datacenter kommer även fortsättningsvis vara den perfekta versionen för extremt virtualiserade privata molnmiljöer och hybridmolnmiljöer. Detta ger kunderna tillgång till obegränsade virtualiseringsrättigheter och alla produktfunktioner. Licensen för Datacenter kommer fortsätta vara av en processor plus CAL-modell, men från och med nu gäller varje licens för upp till två fysiska processorer per server.

Linux®

  • Red Hat® Enterprise Linux® (RHEL) är ett operativsystem med öppen källkod som utformats för edge-of-network-arbetsbelastningar och viktiga arbetsbelastningar i datacentret. RHEL är ett prenumerationsbaserat operativsystem som licensieras i versioner för två eller fyra socklar. I varje sockelbaserad licens ingår ytterligare ett licensalternativ där du kan välja att köra en virtuell imagekonfiguration, alternativt fyra eller ett obegränsat antal virtuella imagekonfigurationer. RHEL kan användas i små, medelstora och stora företag och myndighetsorganisationer utan några ytterligare licenser och finns med prenumerationer på ett, tre och fem år.

  • SUSE® Linux Enterprise Server (SLES) är ett operativsystem med öppen källkod som utformats för att hantera arbetsbelastningar som körs i allt från stora datacentermiljöer ner till miljöer med en enda server. SLES är ett prenumerationsbaserat operativsystem som ger dig tillgång till korrigeringsfiler, lösningar och säkerhetsuppdateringar via deras kundportal. SLES har bara en licenstyp som kan användas på servrar med en, två eller fyra socklar och kan köpas med prenumeration på ett eller tre år.