Hjälp mig att välja: Skärmar

 

Vad är skärmupplösning?

Skärmupplösning är antalet bildpunkter (pixlar) på en skärm. Upplösningen 1 080p eller full HD (FHD) är 1 920 gånger 1 080 pixlar eller 1 920 pixlar bred och 1 080 pixlar hög. Det är över 2 miljoner pixlar som tydligt låter dig se hur du bör hantera din motståndare och visar varje detalj i de vackra vyerna.

Så här fungerar olika upplösningarna:

Alienware LCD

Vad är OLED? TN? IPS?

Varje skärm är beroende av en uppsättning tekniker för att återge bilder, från spel till videor, som kan förbättra just din användning av ditt system.

– OLED eller organiska lysdioder är en teknik som ger hög kontrast, hög ljusstyrka och fantastisk färgåtergivning. Det fungerar eftersom varje pixel har en egen ljuskälla och kan hanteras individuellt. Det här är en fantastisk skärm för spelare som vill ha en komplett spelupplevelse, särskilt i äventyrs- och actionspel.

–TN eller twisted nematic-skärmar möjliggör otroligt snabba uppdateringshastigheter och svarstider. Den flytande kristallen i panelen ”vrids” för att styra hur mycket ljuset går igenom och hur snabbt. De här panelerna kan gå upp till 240 Hz, vilket ger konkurrenskraftiga spelupplevelser och snabba insatser, t.ex. i First Person Shooter-spel där varje millisekund räknas.

– IPS eller in-plane switching-skärmar möjliggör fantastiska betraktningsvinklar och bra kontrast. Den flytande kristallen är uppdelad i 90-graders plan, blockerar mer ljus och ger en fantastisk upplevelse överlag. Dessa paneler kan gå upp till 144 Hz, vilket ger en fantastisk helhetsupplevelse för alla typer av spelare.

Vad är Hz?

Vi använder Hz för att mäta hur många gånger en sekund av en bild på skärmen visas. Så när du har en skärm på 60 Hz betyder det att bildskärmen uppdateras 60 gånger per sekund. 120 Hz uppdateras 120 gånger per sekund, och så vidare.

Det här är viktigt för både spelare och kreatörer eftersom du kommer att se mycket jämnare videor och spel på skärmen.

Det här är särskilt viktigt för spelare eftersom en skärm med högre uppdateringsfrekvens kan hjälpa en spelare att reagera snabbare i fartfyllda actionspel, som FPS.

Vad är svarstid? Vad är ”ms” för skärmar?

Svarstid är den tid det tar för en pixel på skärmen att ändras från en grå nyans till en annan. Det här är viktigt eftersom varje pixel kan ”reagera” på förändringar i bilden snabbare ju kortare svarstiden är. Det kan i sin tur minska mängden spår ett rörligt objekt kan lämna efter sig.

Vi beräknar svarstiderna i ms, vilket står för millisekunder. Vissa paneler, som OLED (organiska lysdioder), kan ha svarstider nere på 1 ms, vilket är perfekt för spelare som vill ha en kompromisslös upplevelse.

Vad är nit?

Nit är måttet på den mängd ljus som en skärm kan skapa. En skärm med 300 nit kan mata ut 300 nit av luminans.

Det här är viktigt för spelare och kreatörer eftersom det visar hur ljus bilden kan vara på en skärm. Det hjälper användaren avgöra om ett system är lämpligt att användas på dagen eller på natten.

Ett bra omfång för spelare och kreatörer är 300 nit och högre.

Vad är färgomfång?

Olika skärmar kan visa olika färgintervall. Det finns vanligt förekommande standarder för att mäta hur mycket av färgomfånget en viss skärm klarar. Några av de vanligaste standarderna är sRGB, Adobe RGB och DCI-P3.

För spelare är färgåtergivningen av ett spel bättre ju närmare man är 100 % sRGB.

Vad är G-SYNC?

NVIDIA G-SYNC är en teknik som matchar uppdateringsfrekvensen (Hz) på skärmen till hur snabbt datorn kan generera bilder.

Ibland kan en spelare ha en mycket kraftfull GPU (grafikprocessor), vilket ger många fler bilder per sekund än vad skärmen kan visa, och en låg uppdateringsfrekvens (HZ), vilket orsakar problem som hackande bild. GPU:er matar ut bildrutor i olika hastigheter inom samma sekund.

För att kunna dra nytta av den här tekniken måste ett datorsystem ha NVIDIA GeForce GTX- eller RTX-GPU och en skärm som klarar adaptiv synkronisering.