Hjälp mig att välja minne

Minnet är den tillfälliga lagringsplatsen för data som skickas till och från datorns processor.

Innan du bestämmer hur mycket minne du ska lägga till i din nya dator ska du först fundera på hur du kommer att använda den. Om du i huvudsak ska använda datorn för att skicka e-post och surfa på internet räcker det med en grundläggande minneskonfiguration. Om du vill spela spel, arbeta med multimedia eller utföra andra minnesintensiva åtgärder så bör du däremot fundera på att lägga till mer minne.

Flera typer av minne kommer att räknas upp. Exempel:

 • DDR4/DDR3/DDR2 – används för höga hastigheter och effektivitet, särskilt inom spel
 • DRAM – minne som används för att speldata hela tiden ska vara tillgängliga
 • RAM – arbetsområde för snabb åtkomst istället för hårddiskar

Skillnaderna är inte så stora, men det finns några mindre skillnader som hjälper dig att dra maximal nytta av ditt program.

Du behöver minst 4 GB RAM- eller DRAM-minne för att köra moderna spelprogram. Som allmän tumregel rekommenderas 8 GB (D)RAM-minne för att undvika prestanda- eller hastighetsrelaterade problem. Vissa spelare kan behöva upp till 16 GB RAM-minne, men för de flesta är det inte nödvändigt.

Om systemet har samma komponenter i övrigt kan en dator med mer minne:

 • Ge snabbare prestanda t.ex. i spel, på webbplatser och i program
 • Läsa in spelen snabbare
 • Öppna större filer snabbare
 • Hantera fler öppna program samtidigt

I vissa system kan du lägga till Intel® Optane™ minne, som är en lösning för systemacceleration för 7:e och 8:e generationens Intel® Core™ processorplattformar. Denna lösning levereras i modulformat genom att det nya minnesmediet placeras mellan processorn och långsammare SATA-baserade lagringsenheter:

 • Hårddiskar (HDD)
 • Solid State-hårddiskar (SSHD)
 • SATA SSD

Genom denna metod får systemet snabbare åtkomst till informationen, vilket förbättrar den övergripande systemprestandan.

En blandning av DRAM-minne och Intel® Optane™ minne ger bättre prestanda till ett bättre pris. Exempel:

 • 4 GB DRAM + 16 GB Intel® Optane™ minne ger bättre prestanda till ett bättre pris jämfört med bara 8 GB DRAM-minne.

 

Krav för Optane™: 7:e eller 8:e generationens Intel® Core™ processorplattformar med 7:e eller 8:e generationens Intel Core™ processorer.

Minnesmoduler bör installeras i par med matchande storlek, hastighet och teknik. Konfigurationer med par av matchande minnesstorlek brukar sägas ha dubbla kanaler, vilket ger bäst prestanda. Om minnesmodulerna inte installeras i matchade par fungerar datorn visserligen, men med något försämrad prestanda.

Om du i huvudsak använder datorn för att göra följande:Ska du räkna med så här mycket minne:
Acceptabel prestanda för kontorsprogram och grundläggande program –
 • Internet
 • E-post
 • Sociala nätverk
 • Streama musik och videor
 • Kontorsarbete
8 GB DRAM-minne eller
4 GB + 16 GB Intel® Optane™
 • Arbeta med stora databaser
 • Avancerad fotoredigering
 • Redigera video med HD-upplösning (high-definition)
12 GB DRAM-minne eller
8 GB DRAM-minne + 16 GB Intel® Optane™
 • Avancerade datorspel
 • Grafisk design
16 GB DRAM-minne eller
16 GB DRAM-minne + 32 GB Intel® Optane™
Jämför Intel® Optane™ minne med DRAM-minne20 GB minne (16 GB Intel® Optane™ minne + 4 GB DRAM-minne) ger bättre prestanda till ett bättre pris jämfört med 8 GB DRAM-minne
För lagring med hög kapacitetMed Intel® Optane™ minne får du det bästa av två världar: acceleration med hög hastighet och kapacitet för prisvärd lagring.

Vanliga frågor och svar

Vad är en DIMM-modul?
DIMM står för Dual In-line Memory Module och är en serie RAM-minneschipp som monterats på ett litet kretskort. DIMM-moduler installeras på datorns moderkort.

Vad betyder DDR4 SDRAM?
DDR4 SDRAM står för ”double data rate type four synchronous dynamic random access memory”. Med DDR4 SDRAM kan du växla mellan program, öppna dokument och utföra rutinuppgifter snabbare.

Varför behöver jag ett minne med tre kanaler?
Även om du har en kraftfull processor kan programmen bara köras så snabbt som datorns minneskapacitet tillåter. Om minnet inte hänger med processorn har processorn till slut inget att bearbeta. I ett minne med flera kanaler kan varje tillgänglig minneskanal duplicera den övergripande mängden tillgänglig minnesbandbredd. Detta gör att minnesbelastningen kan distribueras jämnt mellan tillgängliga kanaler, vilket i sin tur leder till högre bearbetningshastighet. Minnen med tre kanaler är det senaste inom utvecklingen av flerkanalsminnen och denna typ av minne kommer att utgöra en viktig komponent vid hanteringen av det ständigt växande behovet av grafik- och databearbetning i både spel och kontorsprogram.

Vad betyder MHz?
Hastigheten på det minne du köper eller lägger till i datorn mäts i megahertz. Ju högre siffran är, desto snabbare är vanligen maskinen. Genom att uppgradera minneshastigheten kan du också försäkra dig om att datorn kan hantera framtida minneskrävande spel.
Intel® Optane™ minne:

För konfigurationer med stöd för Intel® Optane™ minne.

Intel® Optane™ minne är en lösning för systemacceleration som används tillsammans med långsammare lagringsenheter som SATA HDD/SSD-enheter. Lösningen ökar prestandan till nästan samma nivåer som för PCIe/NVMe SSD-enheter. De mest använda filerna lagras i Intel® Optane™ minnet för snabbare åtkomst, vilket med hjälp av den smarta och adaptiva programvaran resulterar i bättre övergripande systemprestanda. Hårddisken och Intel® Optane™ minnet kommer att ses som en enda enhetsvolym, vilket gör att den kan användas precis som en standardenhet. Om du lägger till 16 GB Intel® Optane™ minne i ett system med en hårddisk på 1 TB och 4 GB DDR får du bättre svarstider än om du har ett system med en hårddisk på 1 TB och 8 GB DDR utan Intel® Optane™ minne.

Krav för Optane™: 7:e eller 8:e generationens Intel® Core™ processorplattformar med 7:e eller 8:e generationens Intel® Core™ processorer och drivrutinen Intel® Rapid Storage Technology (Intel® RST) (fabriksinstallerad som standard när Intel® Optane™ införskaffas).

Vanliga frågor och svar:

Vad är Intel® Optane™ minne, hur fungerar det och vad har jag för nytta av det?

Intel® Optane™ minne är en lösning för systemacceleration för 7:e och 8:e generationens Intel® Core™ processorplattformar. Den här lösningen levereras i ett modulformat. Genom att placera den här nya minnesenheten mellan processorn och en långsammare SATA-baserad lagringsenhet (HDD, SSHD eller SATA SSD) kan du lagra data och program som används ofta närmare processorn. På så sätt kan systemet komma åt denna information på ett snabbare sätt, och den övergripande systemprestandan förbättras.

Intel® Optane™ minne ger SSD-liknande svarstider för system som bara har en traditionell hårddisk.

Intel® Optane™ tekniken är en perfekt lösning för spelare som vill ha SSD-liknande prestanda till en bråkdel av kostnaden.

Vilka system är Intel® Optane förberedda?

Bärbara Alienware-datorer och Alienware Aurora har stöd för M.2-baserade Intel® Optane™ teknikalternativ på 16 GB och 32 GB.

Vad är skillnaden mellan Intel® Optane™ minne och DRAM-minne? Ersätter det DRAM-minne?

Intel® Optane™ minnesmodulen ersätter inte DRAM. Den kan däremot läggas till DRAM-minnet för att öka systemprestandan.

Snabbar Intel® Optane™ minnet även upp en SSD? Om ja, hur mycket?

Ja! Intel® Optane™ minne kan användas för att snabba upp och skriva till SATA-baserade lagringsmedier, inklusive SATA SSD-hårddiskar. Prestandafördelarna du får genom att lägga till Intel® Optane™ minne kommer dock att vara större på långsammare lagringsenheter som en HDD.

Varför ska jag välja Intel® Optane™ minne i stället för att helt enkelt använda en SSD?

Det finns olika alternativ beroende på vilka krav du har. Om du behöver hög lagringskapacitet ska du normalt sett välja en HDD. SSD-enheter har ofta lägre kapacitet och brukar kosta mer pengar. Tillsammans med en HDD ger Intel® Optane™ minnet svarstider som är lika snabba som hos en SSD-enhet men har samtidigt samma höga kapacitet som en HDD.

Varför skulle jag behöva 32 GB kapacitet istället för 16 GB? Vad är skillnaden när det gäller prestanda?

Den största skillnaden mellan 32 GB och 16 GB är antalet program som kan accelereras. Modulen på 32 GB är perfekt för avancerade användare som ofta använder ett flertal intensiva program, exempelvis teknikentusiaster och spelare. Det här alternativet rekommenderas även om du vill spela mer än ett spel på samma gång.

Hur många gånger måste jag starta ett program eller en fil för få ut maximal acceleration från Intel® Optane™ minnet?

Accelerationen sker andra gången programmet eller filen används, och du kommer att uppleva en enorm skillnad i prestanda. När du använder programmet eller filen en tredje gång aktiveras Intel® Optane™ minnet fullt ut. Obs! Intel® Optane™ minnet prioriterar program och filer som används ofta, vilket innebär att program och filer som inte används lika ofta kommer att försvinna ur cacheminnet.

Hur många spel kan jag accelerera med Intel® Optane™ minnet?

Det finns inget exakt svar om antalet. Detta beror i hög grad på spelets storlek och arkitekturen hos den programvara du använder, vilken annan programvara som används samt plattformens konfiguration.

Om jag använder Intel® Optane™ minnet med en HDD för att accelerera mina spel kommer tiden för uppstart och laddning i spelet att snabbas upp och bli nästan densamma som hos en SSD, men vad händer med själva spelupplevelsen? Påverkas spelupplevelsen?

Spelupplevelsen kommer inte att skilja sig nämnvärt åt mellan SSD- och HDD-baserade system eftersom spelen laddas in i DRAM-minnet vid användning.