Hjälp mig att välja: minne

RAM-minnet (Random Access Memory) är avgörande för datorns prestanda. RAM-minnet lagrar tillfälligt information från operativsystemet, program och data som används. Detta ger processorn smidig åtkomst till kritisk information som gör att programmen går att köra. Mängden RAM-minne och minnesarkitekturen i ditt system är en av faktorerna som avgör hur många program som kan köras samtidigt, hur stor datamängd som är tillgänglig för ett program, programmens arbetshastighet samt antalet program som du kan växla mellan.

Innan du bestämmer hur mycket minne du ska lägga till i din nya dator ska du först tänka på hur du kommer att använda den. Om du i huvudsak ska använda datorn för att skicka e-post och surfa på internet räcker det med en grundläggande minneskonfiguration. Om du vill spela spel, arbeta med multimedia eller utföra andra minnesintensiva åtgärder så bör du fundera på att lägga till mer minne.

Datorns minne kallas även RAM-minne, vilket står för Random Access Memory. RAM-minnet är det tillfälliga lagringsutrymmet för flödet av data. Det registrerar vilka program, verktyg och dokument du använder ofta så att du kan komma åt dem så fort som möjligt. Om du inte har tillräckligt med RAM-minne kan datorn bli betydligt långsammare eftersom den då börjar använda hårddiskutrymme för att hantera dataflödet.

Dynamiskt ram-minne (DRAM) är en typ av minne som vanligtvis används för data- eller programkod som en datorprocessor behöver för att fungera. DRAM-minne är en vanlig typ av RAM-minne (random access memory) som används i persondatorer, workstation-datorer och servrar. De två typer av RAM-minnen som är vanligast i dag, DRAM och SRAM, kräver båda kontinuerlig strömförsörjning för att de ska kunna behålla sina data.

Om systemet har samma komponenter i övrigt kan en dator med mer minne:

  • Leverera snabbare prestanda på webbplatser, program med mera
  • Hantera fler öppna filer samtidigt
  • Öppna större filer snabbare
  • Hantera fler öppna program samtidigt
  • Spela spel

I vissa system kan du lägga till Intel® Optane™ minne som är en lösning för systemacceleration för 7:e och 8:e generationens Intel® Core™ processorplattformar.

Intel® Optane™-minnet baseras på en unik teknik som förenar begreppen ”minne” och ”lagring”. Minnet ingår i datorns minneshierarki, precis som ett RAM-minne. Intel® Optane™-minnet placerar dina mest använda data och program närmare processorn så att systemen kommer åt informationen snabbare, vilket förbättrar de övergripande svarstiderna för systemet. Intel® Optane™-minnet kan inte helt ersätta DRAM-minnet. Men de här två minnesteknikerna kompletterar varandra i datorn.

Den här lösningen levereras i ett modulformat. Genom att placera den här nya minnesenheten mellan processorn och en långsammare SATA-baserad lagringsenhet (HDD, SSHD eller SATA SSD) kan du lagra frekvent använda data och program närmare processorn. På så sätt kan systemet komma åt denna information på ett snabbare sätt, och den övergripande systemprestandan förbättras.

En blandning av DRAM-minne och Intel® Optane™ ger bättre prestanda och kostnad. Till exempel ger 4 GB DRAM + 16 GB Intel® Optane™ minne bättre prestanda till ett bättre pris jämfört med bara 8 GB DRAM-minne.
Krav för Optane™: 7:e eller 8:e generationens Intel® Core™-processorplattformar med 7:e eller 8:e generationens Intel® Core™-processorer och drivrutinen Intel® Rapid Storage Technology (Intel® RST) (fabriksinstallerad som standard när Intel® Optane™ införskaffas).

Med ett 32-bitars operativsystem, som t.ex. 32-bitarsversionen av Microsoft® Windows® 10, kan systemet använda upp till 3,5 GB minne till systemprestanda (av 4 GB), medan återstående 0,5 GB reserveras som adressutrymme för olika maskinvarukomponenter.

Ett 64-bitars operativsystem kan använda mer än 4 GB systemminne och kan kräva program som utformats för 64 bitar. De flesta av dagens företagsprogram är utformade för 32 bitar. Utvecklingen kommer dock att fortsätta gå mot 64-bitars operativsystem eftersom systemminnet blir allt viktigare för programmens prestanda.

Minnesmoduler bör installeras i par med matchande storlek, hastighet och teknik. Konfigurationer med par av matchande minnesstorlek brukar sägas ha dubbla kanaler, vilket ger bäst prestanda. Om minnesmodulerna inte installeras i matchade par fungerar datorn visserligen, men med något försämrad prestanda.

Använd det här diagrammet för att avgöra hur mycket minne du behöver. Kom ihåg att för en del datormodeller och vissa operativsystem finns det begränsningar för hur mycket RAM-minne du kan lägga till.

Om du i huvudsak använder datorn för att göra följande:Räkna med så här mycket minne:
Acceptabel prestanda för kontorsprogram och grundläggande program (besöka webbplatser, söka på Internet, skicka e-post, använda sociala nätverk, strömma musik eller film från Internet, spela enkla datorspel, titta på foton, använda CD- eller DVD-skivor, använda ordbehandlingsprogram, skapa kalkylblad och andra kontorsuppgifter).8 GB* eller
4 GB + 16 GB Intel® Optane™
Det kan gå att arbeta med stora databaser, komplicerad fotoredigering och redigering av HD-filmer.12 GB* eller
8 GB + 16 GB Intel® Optane™
Tillräcklig prestanda för att kunna arbeta med stora filer och de vanligaste programmen. Det kan gå att arbeta med stora databaser, avancerad fotoredigering och redigering av HD-filmer. Bra för toppmoderna datorspel och grafisk design.16 GB* eller
8 GB + 32 GB Intel® Optane™
Bra prestanda för multikörning med relativt stora filer och krävande program32 GB eller
16 GB + 32 GB Intel® Optane™
Utmärkt prestanda för stora filer och multikörning med avancerad CAD, animering, analysprogram och andra krävande program64 GB eller
16 GB + 32 GB Intel® Optane™

Vanliga frågor och svar

Vad är en DIMM-modul?
DIMM står för Dual In-line Memory Module och är en serie RAM-minneschipp som monterats på ett litet kretskort. DIMM-moduler installeras på datorns moderkort.

Vad betyder DDR4 SDRAM?
DDR4 SDRAM står för ”double data rate type four synchronous dynamic random access memory”. Med DDR4 SDRAM kan du växla mellan program, öppna dokument och utföra rutinuppgifter snabbare.

Varför behöver jag ett minne med tre kanaler?
Även om du har en kraftfull processor kan programmen bara köras så snabbt som datorns minneskapacitet tillåter. Om minnet inte hänger med processorn har processorn till slut inget att bearbeta. I ett minne med flera kanaler kan varje tillgänglig minneskanal duplicera den övergripande mängden tillgänglig minnesbandbredd. Detta gör att minnesbelastningen kan distribueras jämnt mellan tillgängliga kanaler, vilket i sin tur leder till högre bearbetningshastighet. Minnen med tre kanaler är det senaste inom utvecklingen av flerkanalsminnen och denna typ av minne kommer att utgöra en viktig komponent vid hanteringen av det ständigt växande behovet av grafik- och databearbetning i både spel och kontorsprogram.

Vad betyder ”2 133 MHz”?
Hastigheten på det minne du köper eller lägger till i datorn mäts i megahertz. De flesta datorer har en minneskapacitet på 1 600–2 133 MHz, vilket ger en mycket effektiv hantering av de flesta moderna datorprogram. Genom att uppgradera minneshastigheten kan du också försäkra dig om att datorn kan hantera framtida minneskrävande spel.

Vad är Intel® Optane™ minne, och varför kallas det minne?
Intel® Optane™ minne är en lösning för systemacceleration för 7:e och 8:e generationens Intel® Core™ processorplattformar. Den här lösningen levereras i ett modulformat. Genom att placera den här nya minnesenheten mellan processorn och en långsammare SATA-baserad lagringsenhet (HDD, SSH eller SATA SSD) kan du lagra frekvent använda data och program närmare processorn. På så sätt kan systemet komma åt denna information på ett snabbare sätt, och den övergripande systemprestandan förbättras.

Ersätter Intel® Optane™ minne DRAM?
Intel® Optane™ minnesmodulen ersätter inte DRAM. Det kan däremot läggas till DRAM-minnet för att öka systemprestandan.

Snabbar Intel® Optane™ minnet även upp en SSD? Om ja, hur mycket?
Ja! Intel® Optane™ minne kan användas för att snabba upp och skriva till STA-baserad lagringsmedia, inklusive SATA SSD-hårddiskar. Prestandafördelarna du får genom att lägga till Intel® Optane™ minne kommer dock att vara större på långsammare lagringsenheter som en HDD.

Varför ska jag välja Intel® Optane™ minne i stället för att helt enkelt använda en SSD?
Det finns olika alternativ beroende på vilka krav du har. Om du behöver hög lagringskapacitet ska du normalt sett välja en HDD. SSD-enheter har ofta lägre kapacitet och brukar kosta mer pengar. Tillsammans med en HDD ger Intel® Optane™ minnet svarstider som är lika snabba som hos en SSD-enhet men har samtidigt samma höga kapacitet som en HDD

Varför skulle jag behöva 32 GB kapacitet istället för 16 GB? Vad är skillnaden när det gäller prestanda? 
Den största skillnaden mellan 32 GB och 16 GB är antalet program som kan accelereras. Modulen på 32 GB är perfekt för avancerade användare som ofta använder ett flertal intensiva program, exempelvis teknikentusiaster och spelare. Det här alternativet rekommenderas även om du vill spela mer än ett spel på samma gång.

Hur många gånger måste jag starta ett program eller en fil för få ut maximal acceleration från Intel® Optane™ minnet?
Accelerationen sker andra gången programmet eller filen används, och du kommer att uppleva en enorm skillnad i prestanda. När du använder programmet eller filen en tredje gång aktiveras Intel® Optane™ minnet fullt ut. Obs! Intel® Optane™ minnet prioriterar frekvent använda program och filer, vilket innebär att program och filer som inte används lika ofta kommer att försvinna ur cacheminnet

För konfigurationer med stöd för Intel® Optane™ minne.

Intel® Optane™ minne är en lösning för systemacceleration som används tillsammans med långsammare lagringsenheter som SATA HDD/SSD-enheter. Detta för att öka prestandan till nästan samma nivåer som för PCIe/NVMe SSD-enheter. De filer som används mest lagras i Intel® Optane™-minnet för snabbare åtkomst genom den smarta adaptiva programvaran, som förbättrar systemets övergripande prestanda. Hårddisken och Intel® Optane™-minnet kommer tillsammans att ses som en enda enhet, vilket gör att de kan användas precis som en standardenhet.

  • Om du lägger till 16 GB Intel® Optane™ minne i ett system med en hårddisk på 1 TB och 4 GB DDR får du bättre svarstider än om du har ett system med en hårddisk på 1 TB och 8 GB DDR utan Intel® Optane™ minne.

Krav för Optane™: 7:e eller 8:e generationens Intel® Core™-processorplattformar med 7:e eller 8:e generationens Intel® Core™-processorer och drivrutinen Intel® Rapid Storage Technology (Intel® RST) (fabriksinstallerad som standard när Intel® Optane™ införskaffas).

Vanliga frågor och svar:

Vad är Intel® Optane™ minne, och varför kallas det minne?
Intel® Optane™ minne är en lösning för systemacceleration för 7:e och 8:e generationens Intel® Core™ processorplattformar. Den här lösningen levereras i ett modulformat. Genom att placera den här nya minnesenheten mellan processorn och en långsammare SATA-baserad lagringsenhet (HDD, SSHD eller SATA SSD) kan du lagra frekvent använda data och program närmare processorn. På så sätt kan systemet komma åt denna information på ett snabbare sätt, och den övergripande systemprestandan förbättras.

Vad är skillnaden mellan Intel® Optane™ minne och DRAM-minne? Ersätter det DRAM-minne?
Intel® Optane™-minnet baseras på en unik teknik som förenar begreppen ”minne” och ”lagring”. Minnet ingår i datorns minneshierarki, precis som ett RAM-minne. Intel® Optane™-minnet placerar dina mest använda data och program närmare processorn så att systemen kommer åt informationen snabbare, vilket förbättrar de övergripande svarstiderna för systemet. Intel® Optane™-minnet kan inte helt ersätta DRAM-minnet. Men de här två minnesteknikerna kompletterar varandra i systemet. Intel® Optane™-minnesmodulen kan läggas till i DRAM-minnet så att systemprestandan ökar.

Snabbar Intel® Optane™ minnet även upp en SSD? Om ja, hur mycket?
Ja! Intel® Optane™ minne kan användas för att snabba upp och skriva till SATA-baserad lagringsmedia, inklusive SATA SSD-hårddiskar. Prestandafördelarna du får genom att lägga till Intel® Optane™ minne kommer dock att vara större på långsammare lagringsenheter som en HDD.

Varför ska jag välja Intel® Optane™ minne i stället för att helt enkelt använda en SSD?
Det finns olika alternativ beroende på vilka krav du har. Om du behöver hög lagringskapacitet ska du normalt sett välja en HDD. SSD-enheter har ofta lägre kapacitet och brukar kosta mer pengar. Tillsammans med en HDD ger Intel® Optane™ minnet svarstider som är lika snabba som hos en SSD-enhet men har samtidigt samma höga kapacitet som en HDD.

Varför skulle jag behöva 32 GB kapacitet istället för 16 GB? Vad är skillnaden när det gäller prestanda?
Den största skillnaden mellan 32 GB och 16 GB är antalet program som kan accelereras. Modulen på 32 GB är perfekt för avancerade användare som ofta använder ett flertal intensiva program, exempelvis teknikentusiaster och spelare. Det här alternativet rekommenderas även om du vill spela mer än ett spel på samma gång.

Hur många gånger måste jag starta ett program eller en fil för få ut maximal acceleration från Intel® Optane™ minnet?
Accelerationen sker andra gången programmet eller filen används, och du kommer att uppleva en enorm skillnad i prestanda. När du använder programmet eller filen en tredje gång aktiveras Intel® Optane™ minnet fullt ut. Obs! Intel® Optane™ minnet prioriterar frekvent använda program och filer, vilket innebär att program och filer som inte används lika ofta kommer att försvinna ur cacheminnet.

Hur många spel blir snabbare när jag använder Intel® Optane™-minnet?
Det finns inget exakt svar om antalet. Detta beror i hög grad på storleken på spelet och arkitekturen hos den programvara du använder, vilken annan programvara som används samt din plattforms konfiguration.

Om jag använder Intel® Optane™ minnet med en HDD för att accelerera mina spel kommer tiden för uppstart och laddning i spelet snabbas upp och bli nästan densamma som hos en SSD, men vad händer med själva spelupplevelsen? Påverkas spelupplevelsen?
Spelupplevelsen kommer inte att skilja sig nämnvärt åt mellan SSD- och HDD-baserade system eftersom spelen laddas in i DRAM-minnet vid användning.