Pixelriktlinjer för Dells LCD-skärmar

Den här artikeln innehåller information om pixelriktlinjer för LCD-skärmar på bärbara datorer och platta Dell-bildskärmar, hur du förstår vad en pixel eller punkt är, identifierar en ljus eller död pixel på LCD-skärmen samt svar på några vanliga frågor.

Innehållsförteckning:

1. Pixelriktlinjer för LCD-skärmar
  2. Vad är Dells Premium Panel-garanti?
  3. Pixel eller punktmatris
  4. Vanliga frågor

Pixelriktlinjer för LCD-skärmar

Varje pixel består av en röd, grön och blå delpixel. När en delpixel fixeras i ett oföränderligt tillstånd är det synliga resultatet en liten svart, vit eller färgad punkt på skärmen. Det finns generellt sett två typer av delpixelfel, nämligen ljusa och mörka delpixelfel. Delpixelfel kallas även för bildpunktsfel.

Ljus pixel på LCD-skärmen
Illustration av en ljus pixel på en svart bakgrund
Ljusa delpixelfel: En delpixel är permanent tänd, vilket resulterar i en vit eller färgad bildpunkt på en svart bakgrund. Ljusa pixlar kan vara vita, röda, blå eller gröna och kan enkelt identifieras på en svart bakgrund.
Död pixel på LCD-skärmen
Illustration av en mörk eller död pixel på en vit bakgrund
Mörka eller döda delpixelfel: En delpixel är permanent släckt, vilket resulterar i en svart bildpunkt på en vit bakgrund. Döda pixlar kan enkelt identifieras på alla bakgrundsfärger förutom en svart bakgrund.

Premium Panel-garantin är den fördelaktigaste typen av garanti i branschen, eftersom den gäller under hela den begränsade maskinvarugarantin och garanterar att inga pixlar fixeras i aktiverat läge – en faktor som leder till att en ljusstark punkt visas på skärmen.

Under LCD-tillverkningsprocessen är det inte ovanligt att en eller flera pixlar fixeras i ett oföränderligt tillstånd. En bildskärm med mellan en och fem fixerade delpixlar anses normal och ligga inom branschstandard.

Överst på sidan

Vad är Dells Premium Panel-garanti?

Dell erbjuder nu en Premium Panel-garanti som garanterar att det inte finns några "ljusa pixelfel" på din UltraSharp-, Professional- eller Alienware-bildskärm som köpts från Dell.

Även om defekta pixlar inte nödvändigtvis försämrar prestandan för din skärm kan de vara irriterande och störande, särskilt om pixlarna förekommer på ställen där visningskvaliteten är reducerad

En ständig strävan efter kvalitet och nöjda kunder har gjort att Dell erbjuder en Premium Panel-garanti som en del av vår begränsade standardgaranti. Även om bara en enda ljus pixel hittas garanteras ett kostnadsfritt byte av skärmen under den begränsade garantiperioden.

Premium Panel-garantin är tillgänglig för UltraSharp-, Professional- och Alienware-skärmar som säljs med system eller som fristående enheter som köpts direkt från Dell, och ingår i Dells 3-åriga begränsade standardgaranti. Kunder som köper till ett fjärde eller femte år av förlängd begränsad garanti kan också dra nytta av denna täckning under varaktigheten för den begränsade garantiperioden.

Obs! Tillgängligheten för specifika garantitjänster kan variera mellan olika regioner.

Överst på sidan

Pixel eller punktmatris

Du kan få LCD-bildskärmen utbytt om villkoren i Tabell 1 uppfylls.

Obs! Endast fixerade delpixlar/punkter (ljusa eller mörka) som är synliga för blotta ögat på normalt visningsavstånd är utbytesgiltiga.

Bildskärm Ljus delpixel Mörk delpixel Totalt antal delpixlar
Platta bildskärmar med Premium Panel-garanti:
  • Dell UltraSharp-bildskärmar (U-, UP-, UZ-serien)
  • Dell Professional-bildskärmar (P-serien)
  • Alienware OptX-bildskärmar (AW-serien)
  • Konsumentspelskärmar (spelskärmar i S-serien, till exempel S2419HGF eller S2719DGF)
  • 1 eller fler
  • 6 eller fler
  • Ljusa = 1 eller fler
  • Mörka = 6 eller fler
Dell-bildskärmar (D-serien)
  • 6 eller fler
  • 9 eller fler
  • Kombination av ljusa och mörka = 9 eller fler
Dells stora bildskärmar (C-serien)
  • Under 70 tum
  • 70 tum och större
  • 6 eller fler
  • 6 eller fler
  • 13 eller fler
  • 16 eller fler
  • Kombination av ljusa och mörka = 13 eller fler
  • Kombination av ljusa och mörka = 16 eller fler
Alla andra platta Dell-bildskärmar i S-, SE-, E- och I-serien (inklusive S2716DG och S2417DG)
  • 6 eller fler
  • 6 eller fler
  • Kombination av ljusa och mörka = 6 eller fler
Dells LCD-bildskärm för bärbar dator med standardpanel för:
  • Bärbara Dell Inspiron-datorer
  • Bärbara Dell Latitude-datorer
  • Mobila Dell Precision-arbetsstationer
  • Bärbara Dell Studio-datorer
  • Bärbara Dell Vostro-datorer
  • Bärbara Dell XPS-datorer
  • Bärbara Alienware-datorer
  • 3 eller fler
  • 6 eller fler
  • Kombination av ljusa och mörka = 6 eller fler
Dells LCD-bildskärm för bärbar dator med Premium Panel-garanti:
  • Bärbara Dell Inspiron-datorer
  • Bärbara Dell Latitude-datorer
  • Mobila Dell Precision-arbetsstationer
  • Bärbara Dell Studio-datorer
  • Bärbara Dell Vostro-datorer
  • Bärbara Dell XPS-datorer
  • Bärbara Alienware-datorer
  • 1 eller fler
  • 6 eller fler
  • Ljusa = 1 eller fler
  • Mörka = 6 eller fler
Tabell 1: Policy för LCD-pixlar eller -punkter

Överst på sidan

Vanliga frågor

Klicka på ett avsnitt nedan för att få mer information.

En död pixel avser en pixel med en skada i förmågan att visa korrekt färgresultat. Den kan se ut som en liten svart eller vit fläck på skärmen. När pixeln är permanent tänd kallas den en ljus pixel.

Nej, tyvärr. En defekt pixel förblir permanent tänd tills skärmen stängs av.

Dells Premium Panel-garanti gäller endast UltraSharp-, Professional- och Alienware-bildskärmar med ljusa pixelfel. Premium Panel-garantin omfattar inte skärmar med den mörka/svarta typen av döda pixlar.

Dells Premium Panel-garanti gäller alla UltraSharp-, Professional- och Alienware-bildskärmar som köpts direkt från Dell och från butiker med "ljusa pixelfel" under den begränsade garantiperioden.

Obs! Om du har köpt din UltraSharp-, Professional- och Alienware-bildskärm genom Best Buy i USA kan du byta den i valfri Best Buy-butik i USA. För att få garantiservice i en Best Buy-butik i USA måste du ha säljkvittona från köpet.
  1. Stäng av datorn och bildskärmen.
  2. Koppla bort videokabeln från skärmen.
  3. Torka av skärmen med en luddfri duk, eftersom fläcken som syns kan vara damm.
  4. Kontrollera att strömkabeln är ansluten till skärmen.
  5. Slå på skärmen.
  6. En flytande ruta på en svart bakgrund bör nu visas.
  7. Kontrollera om det finns ljusa pixlar på skärmen. Dessa pixlar är vanligtvis tända vilket resulterar i en vit eller färgad (röd, grön eller blå) punkt på en svart bakgrund.
    Alternativt kan du även köra skärmens/det inbyggda LCD-självtestet genom att följa Så kör du den inbyggda diagnostiken för bildskärmen för en stationär dator eller Så kör du det inbyggda LCD-självtestet för bärbara datorer.
  8. Titta efter ljusa punkter eller ljusa pixlar eller någon annan förvrängning på skärmen.
  9. Kontakta Dells tekniska support om du lägger märke till några fel.
Obs! Dells begränsade maskinvarugaranti skyddar din bildskärm mot defekta enheter och/eller utförande. Om felet uppstår under giltighetsperioden för den begränsade maskinvarugarantin felsöker Dells tekniska support enheten tillsammans med dig. Om ditt problem identifieras som en ljus eller mörk pixel efter felsökningen kommer Dell att skicka en ersättningsenhet, beroende på status för den begränsade maskinvarugarantin för den berörda enheten.
  1. Stäng av datorn och bildskärmen.
  2. Koppla bort videokabeln från skärmen.
  3. Torka av skärmen med en luddfri duk, eftersom fläcken som syns kan vara damm.
  4. Kontrollera att strömkabeln är ansluten till skärmen.
  5. Slå på skärmen.
  6. Kör skärmens/det inbyggda LCD-självtestet genom att följa Så kör du den inbyggda diagnostiken för bildskärmen för en stationär dator eller Så kör du det inbyggda LCD-självtestet för bärbara datorer.
  7. 7.Skärmen ska nu växla mellan flera färger (vitt, rött, grönt, blått och svart).
  8. 8.Se om du upptäcker den mörka punkten eller pixeln eller någon annan förvrängning på skärmen.
  9. Kontakta Dells tekniska support om du lägger märke till några fel.
Obs! Dells begränsade maskinvarugaranti skyddar din bildskärm mot defekta enheter och/eller utförande. Om felet uppstår under giltighetsperioden för den begränsade maskinvarugarantin felsöker Dells tekniska support enheten tillsammans med dig. Om ditt problem identifieras som en ljus eller mörk pixel efter felsökningen kommer Dell att skicka en ersättningsenhet, beroende på status för den begränsade maskinvarugarantin för den berörda enheten.

Den begränsade garantin skyddar din bildskärm mot defekta delar och utförande. Om ett komponentfel uppstår på en del under den begränsade garantiperioden felsöker vi först systemet med dig via telefon. Om ditt problem identifieras som en ljus pixel efter den telefonbaserade felsökningen skickar Dell en ersättningsenhet till dig nästa arbetsdag.

Under giltighetsperioden för den begränsade garantin inkluderar din Dell-bildskärm alla fördelar med Dells avgiftsfria tekniska telefonsupport dygnet runt och förhandsersättning av felaktig produkt.

Obs! Om du har köpt din UltraSharp-, Professional- och Alienware-bildskärm genom Best Buy i USA kan du byta den i valfri Best Buy-butik i USA. För att få garantiservice i en Best Buy-butik i USA måste du ha säljkvittona från köpet.

Medan de flesta tillverkare endast tillhandahåller en 30-dagars garanti för noll förekomster av ljusa pixlar gäller Dells Premium Panel-garanti under hela den begränsade garantin eller den utökade garantiperioden på 4 eller 5 år.

Den begränsade garantin för bildskärmar som köpts oberoende av ett system gäller under den tidsperiod som anges på din följesedel, faktura eller kvitto. Bildskärmar som köpts med ett system omfattas av villkoret för den begränsade systemgarantin.

Överst på sidan

Monitor Support page More information and support for your Dell monitor, laptop or tablet screen can be found on our Monitor Support site.

Artikel-ID: SLN130145

Senast ändrad: 2018-12-14 05:48