Alienware X51 Black Screen After Windows 10 Upgrade

Alienware X51 Black Screen After Windows 10 Upgrade



Alienware X51 Black Screen After Windows 10 Upgrade


Alienware X51 systems may experience a black screen with only the mouse pointer after upgrading to Windows 10. This happens because the video card driver assigns a monitor to each video output even if a monitor is not plugged to the card. This assigns the HDMI port as the primary display, if you have the screen plugged to the DVI or Display Port outputs the driver will show you an extended desktop.

Supported Systems:

Alienware X51 R1 Alienware X51 R2

How to fix this issue?

  1. If you are using a DVI or VGA monitor try to connect a HDMI display to the system
  2. If you are using HDMI already try to use another available HDMI port on your system
  3. Press the Windows Key + P 3 times and press Enter.
  4. If all the previous steps fail, press the power button, wait for the system to shut down and turn the system again
  5. Download and install the latest driver from AMD or NVidia.

Back to Top

For help on other Windows 10 upgrade problems click HERE


Can't find what you are looking for?
Reach out to our experts on:

Twitter AlienwareServices Facebook Alienware Arena



Quick Tips content is self-published by the Dell Support Professionals who resolve issues daily. In order to achieve a speedy publication, Quick Tips may represent only partial solutions or work-arounds that are still in development or pending further proof of successfully resolving an issue. As such Quick Tips have not been reviewed, validated or approved by Dell and should be used with appropriate caution. Dell shall not be liable for any loss, including but not limited to loss of data, loss of profit or loss of revenue, which customers may incur by following any procedure or advice set out in the Quick Tips.

Article ID: SLN298552

Last Date Modified: 07/20/2018 12:15 PM


Rate this article

Accurate
Useful
Easy to understand
Was this article helpful?
Yes No
Send us feedback
Comments cannot contain these special characters: <>()\
Sorry, our feedback system is currently down. Please try again later.

Thank you for your feedback.