Draadloze thuisnetwerken voor Windows 7 gebruiken en problemen oplossen

Draadloze thuisnetwerken voor Windows 7 gebruiken en problemen oplossenKlap het volgende gedeelte uit voor hulp bij installeren, verbinding maken, delen van bestanden, foto's en muziek en het oplossen van problemen met uw draadloze netwerk en volg de stappen en de koppelingen.


 

In dit document wordt 'draadloos' gedefinieerd als het overbrengen van informatie van de ene computer, PDA (Personal Digital Assistant) of smartphone naar de andere via radiogolven in plaats van kabels.

De radiogolf wordt net als bij televisie en FM gemoduleerd om informatie samen met de golf te transporteren.

Bij communicatie tussen computers, PDA's of smartphones is het bereik over het algemeen relatief beperkt (minder dan 60 meter).

Voor mobiele breedbandadapters is het bereik bovendien afhankelijk van de omgeving en het aantal zendmasten in de nabijheid.

 

Zonder dat u het zich misschien realiseert, worden we in het dagelijks leven omringd door tal van verschillende draadloze apparaten. Uw mobiele telefoon, draadloze telefoon en afstandsbediening voor uw tv-toestel zijn slechts enkele voorbeelden van apparaten met draadloze technologie die u dagelijks gebruikt. Draadloze technologie voor computers kunt u net zo gemakkelijk en zorgeloos gebruiken wanneer deze eenmaal correct geïnstalleerd zijn. In de rest van het document verwijst de term 'draadloos' naar draadloze technologie voor computers.

Draadloze technologie voor computers wordt onderverdeeld in verschillende typen. Elk type draadloze technologie wordt in een apart gedeelte besproken. Elke technologie heeft zijn eigen toepassingen, processen en standaarden. Hieronder volgt een overzicht van de verschillende technologieën met een korte uitleg.
 

 • Wireless Local Area Networking - Ook wel kortweg WLAN of Wi-Fi genoemd. Dit type draadloze technologie wordt gebruikt om het internet op te gaan en verbinding te maken met andere apparaten zoals computers, PDA's, smartphones en printers, om maar een paar voorbeelden te noemen.

 • Bluetooth® - Bluetooth-technologie is draadloze technologie met een beperkt bereik, en wordt gebruikt om verbinding te maken met apparaten die zich dichtbij (binnen maximaal 10 meter) bevinden. Deze technologie wordt gebruikt om verbinding te maken met apparaten zoals Bluetooth-toetsenborden, -muizen, -stereoheadsets, PDA's en smartphones. Veel mensen maken al gebruik van deze technologie om draadloze headsets te verbinden met mobiele telefoons.

 • Mobiel breedband - Wordt ook wel Wireless Wide Area Networking (WWAN) genoemd. Mobiel breedband maakt gebruik van een mobiele service om toegang tot internet te verschaffen. Mobiele breedbandtechnologie wordt gebruikt in mobiele telefoons die verbinding kunnen maken met internet. Daarvoor is wel een mobiele service voor dataverzending vereist, die niet overal beschikbaar is.

 • Draadloos USB - Deze technologie is nog niet zo lang beschikbaar. Draadloos USB maakt een draadloze verbinding tussen een computer en een draadloze USB-hub mogelijk. USB-apparaten worden aangesloten op de draadloze USB-hub en de hub functioneert vervolgens als brug. Het bereik is zeer beperkt (3 meter).

 

Om draadloos verbinding te maken met internet zijn bepaalde hardware en services vereist. Deze worden hieronder vermeld. Als één van deze items ontbreekt, kan geen internetverbinding tot stand worden gebracht. Het bereik van de router is meestal beperkt (minder dan 60 meter).
 

 • Draadloze netwerkadapter - Dit is een apparaat dat in de computer of een USB-poort geïnstalleerd kan worden. Als u niet weet of een draadloze netwerkadapter is geïnstalleerd, neem dan contact op met de fabrikant van de computer om dit na te gaan.

 • Draadloze breedbandrouter - De router wordt gebruikt om al uw computers met een netwerk en internet te verbinden.

 • Breedbandinternetprovider (ISP) - Bedrijven die telefonie en kabeltelevisie aanbieden, bieden meestal ook breedbandinternet (via DSL of coaxkabel) aan.

 

Opmerking: Bij het installeren van uw draadloze netwerk is het handig om de draadloze router ergens in het midden van uw huis of kantoor te plaatsen, indien mogelijk. Plaats de draadloze router in ieder geval zo hoog mogelijk om interferentie te voorkomen.
 1. Uw internetprovider komt bij u thuis of op kantoor om de breedbandmodem te installeren of stuurt u een doe-het-zelfset.
  Opmerking: Wanneer u de doe-het-zelfset gebruikt, volg dan de instructies om de breedbandmodem te installeren of neem contact op met uw internetprovider. Vermoedelijk moet u sowieso contact opnemen met uw internetprovider voor een gebruikersnaam en wachtwoord (als u DSL gebruikt) of om uw breedbandmodem te registreren (als u kabel gebruikt).
   
 2. Is de breedbandmodem eenmaal ingesteld en werkend, dan verwijdert u de netwerk- of USB-kabel waarmee de computer met de modem is verbonden.
   
 3. Schakel de breedbandmodem minstens drie minuten uit (dit is nodig om te zorgen dat de breedbandmodem de draadloze router later kan vinden).
   
 4. Als de drie minuten zijn verstreken, sluit u de draadloze router met de meegeleverde netwerkkabel aan en zet u de breedbandmodem weer aan.
   
 5. Lees de installatie-instructies in de documentatie die bij uw draadloze router is meegeleverd.
  Opmerking: Meer informatie over het installeren van een draadloze router vindt u op de website van de fabrikant (Tabel 1).
   
  Koppeling naar website fabrikant
  Linksys Externe koppeling
   
  D-Link Externe koppeling
   
  Netgear Externe koppeling
   
  2Wire Externe koppeling
   
  Belkin Externe koppeling
   
  Apple Externe koppeling
   
  SMC Externe koppeling
   
  TRENDnet Externe koppeling
   
  TP-Link Externe koppeling
   
  Cisco Externe koppeling
   
  Ubiquiti Externe koppeling
   
  Tabel 1: Websites voor veelgebruikte draadloze routers
   
 6. Bij de eerste installatie van de draadloze router moeten de netwerknaam (SSID) en de Wi-Fi-netwerkbeveiligingssleutel uit veiligheidsoverwegingen worden gewijzigd. Lees voor meer informatie het gedeelte Uw draadloze netwerk beveiligen.
   

 

Opmerking: De volgende stappen zijn bedoeld voor Windows 7. Stappen voor de overige besturingssystemen vindt u in ons Support Center voor netwerken en draadloze communicatie.
 1. Verplaats de computer zodat deze zich binnen 1 tot 3 meter van de router bevindt (indien mogelijk).
  Opmerkingen:
  • Als u de computer dichter bij de router plaatst, krijgen bronnen van interferentie, die trage en haperende verbindingen veroorzaken, minder kans en weet u zeker dat uw draadloze hardware goed werkt.
  • Wanneer uw computer alleen goed verbinding maakt met internet wanneer de computer dicht bij de router staat, is er vermoedelijk te veel interferentie. Raadpleeg het Dell Knowledge Base-artikel Interferentie van draadloos signaal identificeren en verminderen voor meer informatie over de oorzaken van interferentie.

 2. Tik of klik in de taakbalk of het gedeelte verborgen pictogrammen op het netwerkpictogram Beschikbaar netwerk(Afbeelding 1).
  Opmerkingen:
  Windows 7-pijl Verborgen pictogrammen
  Afbeelding 1: Locatie verborgen pictogram
 3. Zoek het netwerk met de meeste groene balken ernaast (mogelijk moet u in de lijst omhoog of omlaag scrollen).
   
 4. Tik of klik op het netwerk met de meeste groene balken (Beschikbaar netwerk) en tik of klik vervolgens op Verbinden.
  Opmerking: Als hetzelfde netwerk meerdere keren met hetzelfde aantal witte balken wordt vermeld of als u "Verborgen netwerk of Ander netwerk" ziet, lees dan de instructies onder het tabblad De naam van het draadloze netwerk ophalen uit de draadloze router in het gedeelte Uw draadloze netwerk beveiligen om de naam van het draadloze netwerk rechtstreeks van de draadloze router te halen.
   
 5. Voer de netwerkbeveiligingssleutel in als hierom wordt gevraagd en klik op Volgende.
  Opmerkingen:

 

 

 1. Verplaats de computer zodat deze zich binnen 1 tot 3 meter van de router bevindt (indien mogelijk).
  Opmerkingen:
  • Als u de computer dichter bij de router plaatst, krijgen bronnen van interferentie, die trage en haperende verbindingen veroorzaken, minder kans en weet u zeker dat uw draadloze hardware goed werkt.
  • Wanneer uw computer alleen goed verbinding maakt met internet wanneer de computer dicht bij de router staat, is er vermoedelijk te veel interferentie. Raadpleeg het Dell Knowledge Base-artikel Interferentie van draadloos signaal identificeren en verminderen voor meer informatie over de oorzaken van interferentie.

 2. Zoek het pictogram van het netwerk in de taakbalk of in het gedeelte met verborgen pictogrammen (Afbeelding 1). Hieronder ziet u voorbeelden van netwerkpictogrammen.
  Opmerking: Beide pictogrammen vindt u rechtsonder in het scherm.
  Windows 7-pijl Verborgen pictogrammen
  Afbeelding 1: Locatie verborgen pictogram
 3. Selecteer hieronder het tabblad dat overeenkomt met het pictogram op uw computer.
  Opmerkingen:
  • Zorg ervoor dat u de netwerkkabel (Ethernet) loskoppelt voordat u de stappen uitvoert, anders wordt het pictogram Draadloos mogelijk niet correct weergegeven.
  • Wanneer u het pictogram Draadloos niet kunt vinden, start u de computer opnieuw op. Wanneer het pictogram nog steeds niet wordt weergegeven, downloadt en installeert u de nieuwste drivers. Lees voor meer informatie het gedeelte De meest recente driver voor de Dell Wireless-netwerkadapter downloaden en installeren.

 

Dit pictogram geeft aan dat uw computer is verbonden met het draadloze netwerk. Wanneer u geen internettoegang hebt, lees dan het tabblad Problemen met internettoegang oplossen.Dit pictogram geeft aan dat de draadloze antenne is ingeschakeld, maar dat u niet bent verbonden met een draadloos netwerk. Meer informatie over het aansluiten op een draadloos netwerk vindt u in het gedeelte Ik wil mijn computer of tablet op mijn bestaande draadloze netwerk aansluiten.Dit pictogram geeft aan dat de draadloze (Wi-Fi) antenne is uitgeschakeld.

De draadloze (Wi-Fi) antenne inschakelen:

Opmerkingen:
 1. Als u hulp nodig hebt bij het maken van een verbinding met een draadloos netwerk, raadpleegt u het gedeelte Ik wil mijn computer of tablet verbinden met mijn bestaande draadloze netwerk.
 2. Als u alle verbindingen met draadloze apparaten (draadloos (Wi-Fi), Mobile Broadband, Bluetooth, GPS en Near Field Communication (NFC)) moet uitschakelen, bijvoorbeeld aan boord van een vliegtuig, tikt of klikt u in het Windows Mobiliteitscentrum op Uitschakelen.
 3. Wanneer de knop Inschakelen niet beschikbaar is (grijs gekleurd), probeert u de draadloze netwerkadapter met de fysieke schakelaar op uw computer in te schakelen.
 1. Houd de Windows-toets (Windows-toets) ingedrukt en druk op de toets x.
   
 2. Tik of klik op de knop Inschakelen.
   

 

Wanneer u dat nog niet hebt gedaan, volg dan eerst de stappen onder het tabblad Problemen met draadloze verbindingen oplossen.

 1. Voer de probleemoplosser voor netwerken uit.
  1. Tik of klik op Start (in de linkerbenedenhoek van het computerscherm).
  2. Typ probleem oplossen in het zoekvak
  3. Tik of klik op Probleemoplossing in de lijst onder Configuratiescherm.
  4. Tik of klik op Netwerk en internet.
  5. Tik of klik op Internetverbindingen.
  6. Tik of klik op Volgende en volg de instructies.
   
 2. Schakel alle apparaten in het netwerk uit en weer in om ze opnieuw op te starten en te synchroniseren. Meer informatie vindt u op het tabblad Alle apparaten in het netwerk uitschakelen en weer inschakelen.
   
 3. Voer de applicatie Dell SupportAssist Optimize Network (netwerk optimaliseren) uit.
  1. Tik of klik op Start (in de linkerbenedenhoek van het computerscherm).
  2. Typ supportassist in het zoekvak.
  3. Tik of klik op SupportAssist (Desktop-applicatie).
   Opmerking: Als SupportAssist niet in de lijst met applicaties verschijnt, moet u het downloaden op de computer met het probleem (indien mogelijk) of op een USB-geheugenstick van een ander apparaat dat op internet is aangesloten. Ga voor meer informatie over het downloaden en installeren van SupportAssist naar de pagina SupportAssist voor pc's en tablets. Mogelijk moet u de servicetag of express-servicecode van uw Dell computer opgeven of uw computermodel in een lijst selecteren.

  4. Tik of klik op Optimaliseer mijn systeem.
  5. Tik of klik op Netwerk optimaliseren.
  6. Tik of klik op Nu uitvoeren.
  7. Nadat de applicatie Netwerk optimaliseren is afgerond, (de statusbalk staat op 100%) tikt of klikt u op het tabblad Geschiedenis.
  8. Tik of klik op de meest recente lijst van Netwerk optimaliseren (handmatig) om de resultaten te bekijken.

 4. Zorg ervoor dat de meest actuele drivers voor draadloze netwerken, BIOS en firmware van de router zijn geïnstalleerd.
  Opmerking: Wanneer het desbetreffende apparaat niet beschikt over draadloze connectiviteit om een driver of BIOS te downloaden, moet u een van de volgende handelingen uitvoeren om de driver op het desbetreffende apparaat te krijgen:
  • Sluit het desbetreffende apparaat met een netwerkkabel aan op uw router (indien mogelijk).
  • Gebruik een ander apparaat dat beschikt over een internetverbinding om de driver te downloaden en zet de driver vervolgens met een USB-flashstation over naar het desbetreffende apparaat.
  • Voor tablets gebruikt u de USB-kabel die is meegeleverd met de tablet om de driver over te zetten. De driver werd gedownload naar een ander toestel dat beschikt over een internetverbinding.
   
  • Raadpleeg het Dell Knowledge Base-artikel Wat is BIOS en hoe downloadt en installeert u het nieuwste BIOS? voor meer informatie over het downloaden en installeren van de meest recente BIOS-versie.
   Opmerking: Het meest recente BIOS bevindt zich in het subgedeelte BIOS.

  • Meer informatie over het downloaden en installeren van de meest recente draadloze drivers vindt u in het gedeelte De meest recente driver voor de Dell Wireless-netwerkadapter downloaden en installeren.
   Opmerking: De drivers voor de netwerkadapter vindt u in het subgedeelte Netwerk.

  • Update de firmware van de draadloze router naar de nieuwste versie. Raadpleeg de documentatie van de draadloze router of neem contact op met de fabrikant van de router. Koppelingen kunt u vinden in Tabel 1.
   Opmerking: Voor het updaten van de firmware van de router hebt u een computer nodig die een verbinding heeft met uw draadloze router (dit kan met behulp van een netwerkkabel of een andere computer die is verbonden met het draadloze netwerk).
    
   Fabrikant Gebruikersnaam Wachtwoord
   Linksys Externe koppeling
    
   leeg laten admin
   D-Link Externe koppeling
    
   admin leeg laten
   Netgear Externe koppeling
    
   admin wachtwoord
   2Wire Externe koppeling
    
   Geen, tenzij ingesteld. Geen, tenzij ingesteld.
   Belkin Externe koppeling
    
   Geen leeg laten
   Apple Externe koppeling
    
   Gebruik het AirPort-hulpprogramma  
   SMC Externe koppeling
    
   Admin smcadmin
   Tabel 1: Links van de fabrikant voor draadloos, Standaardgebruikersnamen en -wachtwoorden voor router
   
 5. Zorg dat de draadloze adapter data verzendt op het hoogste niveau. Meer informatie vindt u onder het tabblad De instellingen van de draadloze adapter aanpassen voor optimale prestaties.
   
 6. Voer de applicatie Dell SupportAssist Troubleshooting (probleemoplossing) uit.
  1. Tik of klik op Start (in de linkerbenedenhoek van het computerscherm).
  2. Typ supportassist in het zoekvak.
  3. Tik of klik op SupportAssist (Desktop-applicatie).
   Opmerking: Als SupportAssist niet in de lijst met applicaties verschijnt, moet u het downloaden op de computer met het probleem (indien mogelijk) of op een USB-geheugenstick van een ander apparaat dat op internet is aangesloten. Ga voor meer informatie over het downloaden en installeren van SupportAssist naar de pagina SupportAssist voor pc's en tablets. Mogelijk moet u de servicetag of express-servicecode van uw Dell computer opgeven of uw computermodel in een lijst selecteren.

  4. Tik of klik op het tabblad Probleemoplossing.
  5. Tik of klik op Ik heb problemen met internet.
  6. Tik of klik op de gewenste optie.
  7. Tik of klik op Nu uitvoeren en volg de instructies.
   
 7. Voer de Netwerkadapterdiagnose op de Dell Support website uit.
  Opmerkingen:
  • Wanneer het betreffende apparaat geen draadloze verbinding heeft, moet u voor deze procedure een netwerkkabel aansluiten op een van de LAN-poorten achter op de draadloze router en op de LAN-poort op de computer. In het Dell Knowledge Base-artikel Handleidingen en documentatie voor uw Dell product leest u hoe u aan de handleiding voor uw computer komt waarin u de locatie van de RJ45- of USB-C-poort op uw computer vindt.
  • U moet mogelijk een klein programma downloaden en installeren. Volg hiervoor de aanwijzingen.

 8. Raadpleeg de volgende artikelen voor de browser die op uw computer is geïnstalleerd.  
 9. Wanneer het probleem na de volgende stappen niet is opgelost, is het besturingssysteem op uw computer beschadigd. Als u wilt weten om welke beschadiging het gaat en hoe die hersteld kan worden, lees dan het Dell Knowledge Base-artikel Windows 7 opnieuw instellen of opnieuw installeren op een Dell computer.

 

 1. Schakel de stroomvoorziening van de breedbandmodem gedurende ten minste 3 minuten uit.
  Opmerking: Sommige internetaanbieders (ISP's) bieden een gecombineerd modem/router-apparaat.

 2. Schakel alle computers die zijn verbonden met het netwerk uit.
   
 3. Schakel de stroomvoorziening van de draadloze router uit.
   
 4. Controleer of een netwerkkabel is aangesloten vanaf de breedbandmodem naar de internet- of WAN-poort op de draadloze router.
   
 5. Controleer of geen USB-kabels of seriële kabels op de breedbandmodem zijn aangesloten.
   
 6. Schakel de stroomvoorziening van de breedbandmodem in. Wacht ten minste twee minuten terwijl de breedbandmodem wordt geïnitialiseerd.
  (Koppel de modem los als deze geen verbinding maakt met internet. Wacht ten minste vijf minuten voordat u de modem weer aansluit.)
   
 7. Schakel de stroomvoorziening van de draadloze router in. Wacht ten minste twee minuten terwijl de draadloze router wordt geïnitialiseerd.
   
 8. Schakel de computer in en probeer verbinding te maken met internet.
  Opmerking: Wanneer u nog steeds geen verbinding met internet kunt maken, controleer dan of het bij andere computers wel lukt. Of sluit deze computer via een netwerkkabel rechtstreeks op uw router aan (als dit mogelijk is). Wanneer geen van de computers die op uw router zijn aangesloten internettoegang heeft, moet u contact opnemen met uw internetprovider of de fabrikant van uw router.
   
 9. Als uw computer nog steeds geen verbinding met internet kan maken, kijk dan onder tabblad Problemen met internettoegang oplossen en ga verder met stap 3.

 

Opmerking: Als u wilt weten hoe u kunt zien welke draadloze adapter in uw computer is geïnstalleerd, raadpleegt u het Dell Knowledge Base-artikel Vaststellen welke draadloze netwerkadapter is geïnstalleerd in uw Dell computer
Voor draadloze adapters van Intel:
Opmerking: Niet elke draadloze netwerkadapter heeft elke optie die hieronder wordt weergegeven. Controleer en wijzig de beschikbare opties.
 1. Tik of klik op Start (in de linkerbenedenhoek van het computerscherm).
   
 2. Typ apparaatbeheer in het zoekvak.
   
 3. Tik of klik op Apparaatbeheer.
  (Wanneer het venster Gebruikersaccountbeheer verschijnt, tikt of klikt u op Doorgaan.)
   
 4. Tik of klik in het venster Apparaatbeheer op de pijl naast Netwerkadapters.
   
 5. Dubbeltik of dubbelklik op het pictogram van Intel WiFi, Draadloos of Centrino.
   
 6. Tik of klik op het tabblad Geavanceerd.
  Opmerking: De adapter voor Draadloos & netwerk in uw computer heeft mogelijk niet alle opties die hieronder worden weergegeven, wijzig de opties die wel beschikbaar zijn.
   
 7. Tik of klik in het vak Eigenschappen op Kanaalbreedte 802.11n voor 2,4 GHz en selecteer Automatisch in het vervolgkeuzemenu.
   
 8. Tik of klik in het vak Eigenschappen op Kanaalbreedte 802.11n voor 5,2 GHz en selecteer Automatisch in het vervolgkeuzemenu.
   
 9. Tik of klik in het vak Eigenschappen op Modus 802.11n en selecteer Ingeschakeld in het vervolgkeuzemenu.
   
 10. Tik of klik in het vak Eigenschappen op Fat Channel intolerant en selecteer Uitgeschakeld in het vervolgkeuzemenu.
   
 11. Tik of klik in het vak Eigenschappen op Sterkte van roaming en selecteer 1. Laagst in het vervolgkeuzemenu.
  Opmerking: Deze instelling is aanbevolen voor draadloze netwerken voor thuisgebruik. Wanneer u op een bedrijfsnetwerk werkt en vaak van plek verwisselt, moet deze instelling op 3 worden gezet. Gemiddeld.
   
 12. Tik of klik in het vak Eigenschappen op Intel® Doorvoerverbetering of Doorvoer Booster en selecteer Uitgeschakeld in het vervolgkeuzemenu.
  Opmerking: Als u slechts één apparaat op het draadloze netwerk hebt aangesloten of video streamt, kunt u deze functie inschakelen, maar met deze functie ingeschakeld staat de adapter niet toe dat andere computers in uw netwerk gelijkwaardige toegang tot het draadloze netwerk hebben.
   
 13. Tik of klik in het vak Eigenschappen op Signaalsterkte en selecteer 5. Hoogst in het vervolgkeuzemenu.
   
 14. Tik of klik in het vak Eigenschappen op Draadloze modus en selecteer het hoogste getal in het vervolgkeuzemenu.
   
 15. Klik op OK.  
Voor draadloze adapters van Dell:
Opmerking: Niet elke draadloze netwerkadapter heeft elke optie die hieronder wordt weergegeven. Controleer en wijzig de beschikbare opties.
 1. Tik of klik op Start (in de linkerbenedenhoek van het computerscherm).
   
 2. Typ apparaatbeheer in het zoekvak.
   
 3. Tik of klik op Apparaatbeheer.
  (Wanneer het venster Gebruikersaccountbeheer verschijnt, tikt of klikt u op Doorgaan.)
   
 4. Tik of klik in het venster Apparaatbeheer op de pijl naast Netwerkadapters.
   
 5. Dubbeltik of dubbelklik op Dell Wireless WLAN Card.
   
 6. Tik of klik op het tabblad Geavanceerd.
   
 7. Klik in het vak Eigenschappen op AP Compatibility Mode (AP-compatibiliteitsmodus) en selecteer Broader Compatibility (Bredere compatibiliteit) in het vervolgkeuzemenu Value (Waarde).
   
 8. Klik in het vak Eigenschappen op Minimum Power Consumption (Minimaal energieverbruik) en selecteer Disabled (Uitgeschakeld) onder Value (Waarde) in het vervolgkeuzemenu.
   
 9. Tik of klik op OK.

Ga als volgt te werk om deze kwestie op te lossen:

 1. Houd de Windows-toets (Windows-toets) ingedrukt en druk op de toets x.
   
 2. Tik of klik op de knop Inschakelen.
   
 3. Wanneer de knop Inschakelen niet beschikbaar is (grijs gekleurd), probeert u de draadloze netwerkadapter met de fysieke schakelaar op uw computer in te schakelen.

 

 

Een Wi-Fi-netwerknaam (SSID) is de naam die uw draadloze router uitzendt (vergelijkbaar met een radiostation) zodat u uw draadloze router kunt onderscheiden van de routers van uw buren.

De SSID die in de fabriek is ingesteld in uw draadloze router moet bij de installatie worden gewijzigd met behulp van de cd die bij de draadloze router is geleverd. De SSID moet tussen 1 tot 32 tekens lang zijn. De naam is hoofdlettergevoelig, wat betekent dat u exact dezelfde SSID op iedere computer moet invoeren zoals deze ook op de router werd ingesteld.

De netwerknaam mag geen informatie bevatten waarmee u kan worden geïdentificeerd (bijvoorbeeld uw naam of adres).

 

Een Wi-Fi-netwerkbeveiligingssleutel lijkt op de sleutel van een deur. De sleutel voorkomt dat onbekenden verbinding kunnen maken met uw draadloze netwerk.

Hieronder volgt een overzicht van de drie soorten draadloze beveiliging die beschikbaar zijn voor thuisgebruikers en kleine bedrijven en van de sterkte ten opzichte van elkaar.

Het wordt aanbevolen om het draadloze netwerk te configureren op het hoogste beveiligingsniveau dat de draadloze apparaten gemeen hebben.

 • Wired Equivalent Privacy (WEP)
  Laag beveiligingsniveau

  WEP is een van de oudste beveiligingsmethoden. Alle draadloze routers voor thuisgebruik ondersteunen WEP, zelfs de nieuwste modellen, zodat deze compatibel zijn met elke draadloze netwerkadapter. Hoewel WEP beter is dan geen enkele beveiliging, kan de netwerksleutel die wordt gebruikt om de draadloze data te versleutelen binnen een paar minuten worden gekraakt.

 • Wi-Fi Protected Access (WPA)
  Gemiddeld beveiligingsniveau

  WPA is ontwikkeld om de gaten in de WEP-beveiliging te dichten. Deze methode gebruikt dezelfde versleutelingsmethode als WEP, maar maakt daarnaast gebruik van verschillende mechanismen om te voorkomen dat de netwerksleutel wordt gekraakt.

 • Wi-Fi Protected Access 2 (WPA2)
  Hoogste beveiligingsniveau

  WPA2 biedt het hoogste beveiligingsniveau voor thuisgebruikers en kleine bedrijven. Het bouwt voort op de mechanismen die worden gebruikt door WPA en voegt daar een veiligere versleutelingsmethode aan toe.
   

 

WPA en WPA2

WPA en WPA2 werken met sleutels die tussen 8 en 63 tekens (a-z, A-Z, 0-9) lang zijn. De sleutel kan bestaan uit een willekeurige reeks hoofdletters en kleine letters, cijfers en speciale tekens (~!@#$%^&*()_+:;'"<>).

Het wordt aanbevolen om alle drie de soorten tekens in de sleutel te gebruiken en deze in een willekeurige volgorde te gebruiken. Daardoor wordt het erg moeilijk de sleutel te raden.

WEP

WEP is beschikbaar in twee lengten, 64-bits en 128-bits, en in twee vormen, ASCII en hexadecimaal. De sleutel bevat tevens een 24-bits header, waardoor de gemaakte sleutel in feite een lengte heeft van 40-bits of 104-bits. Daarom wordt een 64-bits WEP-sleutel ook wel aangeduid als 40-bits. ASCII zijn de cijfers en letters die we dagelijks gebruiken: a - z, A - Z en de cijfers 0 - 9. Hexadecimaal wordt ook computertaal genoemd. Wanneer een computer een programma uitvoert, ontvangt deze instructies in de vorm van hexadecimale getallen. Hexadecimale instructies maken gebruik van de cijfers 0 - 9 en de letters a - f.

Raadpleeg Tabel 1 voor het aantal en soort tekens dat nodig is om een WEP-sleutel aan te maken.

Sleutellengte ASCII Hexadecimaal
64-bits 5 hoofdlettergevoelige tekens
(a-z, A-Z, 0-9)
10 tekens (0-9, a-f)
128-bits 13 hoofdlettergevoelige tekens
(a-z, A-Z, 0-9)
26 tekens (0-9, a-f)
Tabel 1: WEP-sleutel maken

(Op het internet zijn gratis generators van WEP- en WPA-sleutels beschikbaar.)
Opmerking: Vergeet niet de beveiligingssleutel op te schrijven nadat u deze hebt gemaakt en bewaar deze notitie op een veilige plek.

 

Voor het vinden van de naam van uw draadloze netwerk (SSID) plaatst u de computer en de draadloze router naast elkaar (zorg ervoor dat ze ca. 1 tot 3 meter van elkaar verwijderd zijn).

Voer een van de volgende handelingen uit en volg daarna de aanwijzingen hieronder:
 

 • Als u een laptop hebt, plaatst u deze naast de draadloze router en volgt u de aanwijzigen hieronder.
   
 • Als u een desktop hebt die nog geen verbinding heeft, plaatst u de draadloze router in de buurt van de desktop. (U hoeft de breedbandmodem niet te verplaatsen of uit te schakelen, omdat u nu geen toegang tot internet nodig hebt. Alle overige computer(s) die op de draadloze router zijn aangesloten, kunnen gedurende deze procedure geen verbinding maken met internet). Zorg dat u de router inschakelt nadat u deze hebt verplaatst en voer de onderstaande instructies uit.
  • Nadat u de naam van het draadloze netwerk hebt gevonden, zet u de draadloze router terug op de oorspronkelijke plek en sluit u de router weer aan op de breedbandmodem.
 • Als uw computer met een netwerkkabel op de draadloze router is aangesloten, kunt u de naam van het draadloze netwerk rechtstreeks ophalen vanaf de draadloze router. Raadpleeg het tabblad De naam van het draadloze netwerk ophalen uit de draadloze router.

 1. Ga op zoek naar het netwerkpictogram op de taakbalk of in het gedeelte met verborgen pictogrammen (Afbeelding 1).
  Opmerking: Beide pictogrammen vindt u rechtsonder in het scherm.
  Windows 7-pijl Verborgen pictogrammen
  Afbeelding 1: Locatie verborgen pictogram
 2. Zoek het netwerk met de meeste groene balken ernaast (mogelijk moet u in de lijst omhoog of omlaag scrollen).
  Opmerking: Wanneer er meerdere netwerken met hetzelfde aantal balken worden weergegeven of als het netwerk wordt aangeduid met Verborgen netwerk of Ander netwerk, raadpleegt u het tabblad De naam van het draadloze netwerk ophalen uit de draadloze router.
   
 3. Noteer de exacte naam van het draadloze netwerk met het sterkste signaal.

 

Opmerking: Draadloze 2Wire-routers van AT&T zijn voorzien van een tiencijferige WEP-sleutel. U herkent deze aan de vierkante haken en u vindt de sleutel aan de onderzijde van de 2Wire-router (bijvoorbeeld [ xxxxxxxxxx ]). Noteer de tiencijferige sleutel exact zoals u deze ziet.

Voor deze procedure moet een netwerkkabel zijn aangesloten op een van de LAN-poorten achter op de draadloze router en op de LAN-poort op de computer.

Opmerking: Voor informatie over de locatie van de LAN-poort op uw computer raadpleegt u de Snelstartgids, Installatiehandleiding of Gebruikershandleiding en zoekt u naar het gedeelte over het aansluiten van de netwerkkabel. Meer informatie over het ophalen van de documentatie voor uw computer vindt u in het Dell Knowledge Base-artikel Handleidingen en documentatie voor uw Dell product
 1. Klik op Start (in de linkerbenedenhoek van uw computerscherm).


 2. Klik op Configuratiescherm.
  Wanneer u de klassieke versie van het menu Start gebruikt, klikt u op Instellingen, Configuratiescherm en vervolgens op Klassieke weergave. )
   
 3. Selecteer in de vervolgkeuzelijst in de rechterbovenhoek naast Weergeven op: de optie Categorie.
   
 4. Klik op Netwerkstatus en -taken weergeven onder Netwerk en internet.
   
 5. Klik op LAN-verbinding aan de rechterkant van het venster.
   
 6. Klik op Details.
   
 7. Zoek en noteer het IP-adres rechts van IPv4-standaardgateway.
   
 8. Open een internetbrowser.
   
 9. Typ in de adresbalk http://[IP_adres_standaardgateway], waarbij [IP_adres_standaardgateway] staat voor het IPv4-adres van de standaardgateway (laat de haakjes weg).
   
 10. Meld u aan bij de router. Zie Tabel 3 voor een overzicht van de meest gebruikte gebruikersnamen en wachtwoorden voor routers.
   

  Fabrikant

  Gebruikersnaam Wachtwoord
  Linksys
  leeg laten
  admin
  D-Link
  admin
  leeg laten
  Netgear
  admin
  wachtwoord
  2Wire
  Geen, tenzij ingesteld.
  Geen, tenzij ingesteld.
  Belkin
  Geen
  leeg laten
  Apple
  Gebruik het AirPort-hulpprogramma
   
  SMC
  Admin
  smcadmin

  Tabel 3: Algemene gebruikersnamen en wachtwoorden voor draadloze routers

  Fabrikanten van draadloze routers vermelden de netwerksleutel of wachtwoordzin meestal op een pagina met de titel Wireless Security (of een soortgelijke naam). De manier om naar de betreffende pagina te gaan, varieert. (Raadpleeg de documentatie bij de draadloze router of neem contact op met de fabrikant van de draadloze router. Koppelingen kunt u vinden in Tabel 3.)

  Noteer de sleutel van het draadloze netwerk exact zoals deze wordt weergegeven.

  Wanneer de algemene standaardwaarden niet werken, betekent dit dat iemand de standaardinstelling heeft gewijzigd of dat uw model draadloze router een unieke gebruikersnaam of een uniek wachtwoord heeft. Vraag aan degene die de draadloze router heeft geconfigureerd, wat de gebruikersnaam en het wachtwoord zijn. Raadpleeg de documentatie bij de draadloze router of neem contact op met de fabrikant van de draadloze router (koppelingen kunt u vinden in Tabel 3).

  Opmerking: Als alle pogingen om u aan te melden bij de draadloze router zijn mislukt, moet u de fabrieksinstellingen van de draadloze router herstellen (de fabrieksinstellingen zijn de instellingen die de router had toen u deze uit de doos haalde). Raadpleeg de documentatie bij de draadloze router of neem contact op met de fabrikant van de draadloze router voor informatie over het herstellen van de fabrieksinstellingen van de router (koppelingen kunt u vinden in Tabel 3).

  Houd bij het herstellen van de fabrieksinstellingen van de draadloze router rekening met de volgende punten:
  • Als u verbinding maakt met internet via een DSL-verbinding (telefoon):

   • Vraag bij uw Internet Service Provider (ISP) uw gebruikersnaam en wachtwoord op. Deze hebt u nodig om verbinding te kunnen maken met internet. U moet deze informatie namelijk opnieuw invoeren in de draadloze router.
   • Alle andere computers in het netwerk kunnen pas verbinding maken met internet nadat u de gebruikersnaam en het wachtwoord hebt ingevoerd.
   • Nadat u de gebruikersnaam en het wachtwoord in de draadloze router hebt ingevoerd, kunnen draadloze computers nog steeds geen verbinding maken met internet. Daarvoor moet u de router en de draadloze computers opnieuw configureren. (Raadpleeg de documentatie van de draadloze router of neem contact op met de fabrikant van de draadloze router voor informatie over het configureren van de draadloze router. Koppelingen kunt u vinden in Tabel 3).
  • Als u via een aanbieder van kabeltelevisie verbinding maakt met internet:
   • Alle overige draadloze computers die met de draadloze router zijn verbonden, kunnen pas verbinding maken met internet nadat u de router en de draadloze computers opnieuw hebt geconfigureerd. (Raadpleeg de documentatie van de draadloze router of neem contact op met de fabrikant van de draadloze router voor informatie over het opnieuw configureren van de draadloze router. Koppelingen kunt u vinden in Tabel 3.)

 

Voor deze procedure moet een netwerkkabel zijn aangesloten op een van de LAN-poorten achter op de draadloze router en op de LAN-poort op de computer.

Opmerking: Voor informatie over de locatie van de LAN-poort op uw computer raadpleegt u de Snelstartgids, Installatiehandleiding of Gebruikershandleiding en zoekt u naar het gedeelte over het aansluiten van de netwerkkabel. Meer informatie over het ophalen van de documentatie voor uw computer vindt u in het Dell Knowledge Base-artikel Handleidingen en documentatie voor uw Dell product
 1. Klik op Start (in de linkerbenedenhoek van uw computerscherm).
   
 2. Klik op Configuratiescherm
  (Wanneer u de klassieke versie van het menu Start gebruikt, klikt u op Instellingen, Configuratiescherm en vervolgens op Klassieke weergave. Selecteer in de vervolgkeuzelijst in de rechterbovenhoek, naast Weergeven de optie Categorie.)
   
 3. Klik op Netwerkstatus en -taken weergeven onder Netwerk en internet.
   
 4. Klik op LAN-verbinding aan de rechterkant van het venster.
   
 5. Klik op Details.
   
 6. Zoek en noteer het IP-adres rechts van IPv4-standaardgateway.
   
 7. Open een internetbrowser.
   
 8. Typ in de adresbalk http://[IP_adres_standaardgateway], waarbij [IP_adres_standaardgateway] staat voor het IPv4-adres van de standaardgateway (laat de haakjes weg).
   
 9. Meld u aan bij de router. Zie Tabel 2 voor een overzicht van de meest gebruikte gebruikersnamen en wachtwoorden voor routers.
   
  Fabrikant Gebruikersnaam Wachtwoord
  Linksys
  leeg laten
  admin
  D-Link
  admin
  leeg laten
  Netgear
  admin
  wachtwoord
  2Wire
  Geen, tenzij ingesteld.
  Geen, tenzij ingesteld.
  Belkin
  Geen
  leeg laten
  Apple
  Gebruik het AirPort-hulpprogramma
   
  SMC
  Admin
  smcadmin
  Tabel 2: Algemene gebruikersnamen en wachtwoorden voor draadloze routers

  Fabrikanten van draadloze routers vermelden de netwerknaam of SSID meestal op een pagina met de titel Wireless (of een soortgelijke naam). De manier om naar de desbetreffende pagina te gaan, varieert. (Raadpleeg de documentatie bij de draadloze router of neem contact op met de fabrikant van de draadloze router. Koppelingen kunt u vinden in Tabel 2.)

  Noteer de naam van het draadloze netwerk exact zoals deze wordt weergegeven.

  Wanneer de algemene standaardwaarden niet werken, betekent dit dat iemand de standaardinstelling heeft gewijzigd of dat uw model draadloze router een unieke gebruikersnaam of een uniek wachtwoord heeft. Vraag degene die de draadloze router heeft geconfigureerd, wat de gebruikersnaam en het wachtwoord zijn, raadpleeg de documentatie bij de draadloze router of neem contact op met de fabrikant van de draadloze router (koppelingen kunt u vinden in Tabel 2).
   
  Opmerking: Als alle pogingen om u aan te melden bij de draadloze router zijn mislukt, moet u de fabrieksinstellingen van de draadloze router herstellen (de fabrieksinstellingen zijn de instellingen die de router had toen u deze uit de doos haalde). Raadpleeg de documentatie bij de draadloze router of neem contact op met de fabrikant van de draadloze router voor informatie over het herstellen van de fabrieksinstellingen van de router (koppelingen kunt u vinden in Tabel 2).

  Houd bij het herstellen van de fabrieksinstellingen van de draadloze router rekening met de volgende punten:
  • Als u verbinding maakt met internet via een DSL-verbinding (telefoon):
   • Vraag bij uw Internet Service Provider (ISP) uw gebruikersnaam en wachtwoord op. Deze hebt u nodig om verbinding te kunnen maken met internet. U moet deze informatie namelijk opnieuw invoeren in de draadloze router.
   • Alle andere computers in het netwerk kunnen pas verbinding maken met internet nadat u de gebruikersnaam en het wachtwoord hebt ingevoerd.
   • Nadat u de gebruikersnaam en het wachtwoord in de draadloze router hebt ingevoerd, kunnen draadloze computers nog steeds geen verbinding maken met internet. Daarvoor moet u de router en de draadloze computers opnieuw configureren. (Raadpleeg de documentatie van de draadloze router of neem contact op met de fabrikant van de draadloze router voor informatie over het configureren van de draadloze router. Koppelingen kunt u vinden in Tabel 2.)
  • Als u via een aanbieder van kabeltelevisie verbinding maakt met internet:
   • Alle overige draadloze computers die op de draadloze router zijn aangesloten, kunnen pas verbinding maken met internet nadat u de router en de draadloze computers opnieuw hebt geconfigureerd. (Raadpleeg de documentatie van de draadloze router of neem contact op met de fabrikant van de draadloze router voor informatie over het configureren van de draadloze router. Koppelingen kunt u vinden in Tabel 2.)

 

 

In het Microsoft Knowledge Base-artikel Thuisgroepen, van a tot z vindt u meer informatie over het maken van een thuisgroep, hoe u bestanden, foto's of muziek kunt delen en nog veel meer.Externe koppeling

Opmerking: Gebruik het vervolgkeuzemenu om Windows 7 te selecteren.

 

 

 1. Klik op Start (in de linkerbenedenhoek van uw computerscherm).
   
 2. Typ thuisgroep in het zoekvak.
   
 3. Tik of klik op Thuisgroep.
   
 4. Tik of klik opProbleemoplosser Thuisgroep starten
   
 5. Tik of klik op Volgende en volg de instructies.

Voor de nieuwste drivers bladert u naar de website Dell Drivers en Downloads.
Raadpleeg voor meer informatie het Dell Knowledge Base-artikel Een driver downloaden en installeren. Dit artikel bevat informatie over het downloaden van drivers voor de draadloze netwerkadapter die in uw computer is geïnstalleerd.

Opmerkingen:
 • Wanneer het betreffende apparaat niet beschikt over draadloze connectiviteit om een driver te downloaden, moet u een van de volgende handelingen uitvoeren om de driver op het betreffende apparaat te krijgen:
  • Sluit het desbetreffende apparaat met een netwerkkabel aan op uw router (indien mogelijk).
  • Gebruik een ander apparaat dat beschikt over een internetverbinding om de driver te downloaden en zet de driver vervolgens met een USB-flashstation over naar het desbetreffende apparaat.
  • Voor tablets gebruikt u de USB-kabel die is meegeleverd met de tablet om de driver over te zetten. De driver werd gedownload naar een ander toestel dat beschikt over een internetverbinding.
 • De drivers voor de netwerkadapter vindt u in het subgedeelte Netwerk.
 • Als u wilt nagaan welke draadloze adapter in uw computer is geïnstalleerd, raadpleegt u het volgende artikel in de Dell Knowledge Base: Vaststellen welke draadloze netwerkadapter is geïnstalleerd in uw Dell computer.
 • Nadat u uw driver voor de draadloze netwerkadapter hebt bijgewerkt, moet u mogelijk opnieuw verbinding maken met uw draadloze netwerk. Meer informatie over het aansluiten op een draadloos netwerk vindt u in het gedeelte Ik wil mijn computer of tablet op mijn bestaande draadloze netwerk aansluiten.
Onze netwerk- en draadloze supportpagina biedt aanvullende informatie en resources.Artikel-id: SLN126173

Laatste wijzigingsdatum: 05-10-2018 03:46


Beoordeel dit artikel

Nauwkeurig
Nuttig
Eenvoudig te begrijpen
Was dit artikel nuttig?
Ja Nee
Stuur ons feedback
Opmerkingen mogen geen speciale tekens bevatten: <>() \
Excuses, ons feedbacksysteem is momenteel offline. Probeert u het later nog eens.

Hartelijk dank voor uw feedback.