De invloed van RAM (Random Access Memory) op prestaties

Dit artikel beschrijft hoe het systeemgeheugen (RAM, Random Access Memory) de prestaties van het systeem beïnvloedt.

Overzicht

Het systeemgeheugen van uw computer is opgebouwd uit fysiek geheugen, ofwel RAM (Random Access Memory) en virtueel geheugen. Het systeemgeheugen biedt geen permanente storage, zoals een harde schijf waarop content wordt opgeslagen als u het systeem uitschakelt.

Wanneer u een programma start, geeft uw processor de opdracht om een programma op te halen van de harde schijf. Zodra de bestanden zijn opgehaald, heeft het systeem een werkruimte nodig om de data te manipuleren zodat u er mee kunt werken. Dit digitale werkblad is uw RAM. Uw systeem plaatst programma's tijdelijk in het RAM-geheugen, of het digitale werkblad, terwijl u er mee werkt, zodat de processor de informatie sneller en eenvoudiger kan benaderen.

Meer informatie over RAM

Meestal is het zo, dat hoe meer RAM uw systeem heeft, hoe groter het digitale werkblad is waarop u kunt werken en hoe sneller de programma's worden uitgevoerd. Als uw systeem langzaam is vanwege een tekort aan RAM, kan het verleidelijk zijn om het virtuele geheugen uit te breiden omdat dit goedkoper is. Het toevoegen van RAM is echter een betere oplossing, omdat uw processor veel sneller toegang heeft tot data in het RAM-geheugen dan data op een harde schijf.

RAM heeft twee belangrijke kenmerken die van invloed zijn op de prestaties van uw systeem: geheugencapaciteit en geheugensnelheid.

Beperkingen van het besturingssysteem

De meeste systemen zijn tegenwoordig uitgerust met een 64-bits besturingssysteem. Sommige systemen hebben een ouder ontwerp en gebruiken een 32-bits (x86) besturingssysteem. Voordat u uw RAM gaat upgraden, moet u ervoor zorgen dat uw besturingssysteem de nieuwe hoeveelheid geheugen ondersteunt.  In de onderstaande koppeling vindt u een uitstekend overzicht van Microsoft met de Windows-versies en de hoeveelheid RAM-geheugen dat wordt ondersteund: Memory Limits for Windows and Windows Server Releases (Geheugenbeperkingen voor versies van Windows en Windows Server)

Geheugencapaciteit: Hoe meer gigabytes (GB) uw geheugenmodule heeft, hoe meer programma's u gelijktijdig open kunt hebben.

• 2–4 GB. Dit was de standaard RAM-capaciteit waarmee systemen met Windows Vista of XP waren uitgerust. Met deze geheugencapaciteit kunnen enkelvoudige applicaties worden uitgevoerd. Indien uw systeem over minder dan 4 GB RAM beschikt, kunnen de prestaties flink worden verbeterd door meer RAM toe te voegen.

• 4–6 GB. Met deze standaard RAM-capaciteit kunnen de taken van een gemiddelde gebruiker zonder problemen worden uitgevoerd, zoals browsen op het web, werken in Word-documenten en verzenden van e-mails.

• 6–8 GB. Deze hogere RAM-capaciteit werkt uitstekend voor iemand die af en toe games speelt en voor basis multimediagebruikers. Meerdere programma's kunnen gelijktijdig zijn geopend en nieuwe technologie wordt moeiteloos verwerkt, zodat gebruikers hun geheugen niet hoeven uit te breiden wanneer hun behoeften veranderen.

• 8+ GB. Deze robuuste RAM-capaciteit is perfect voor hardcore gamers en intensieve multimediagebruikers en -ontwikkelaars. Deze gebruikers willen graag de allernieuwste technologie op de markt uitproberen, zonder hun RAM-geheugen te hoeven uitbreiden.

Geheugensnelheid: Hoeveel tijd er nodig is voor het RAM-geheugen om een aanvraag van de processor te ontvangen en vervolgens data te lezen of schrijven. Over het algemeen kunnen we stellen: hoe sneller het RAM-geheugen, hoe sneller de verwerkingssnelheid.

Met sneller RAM-geheugen kunt u de snelheid verhogen waarmee het geheugen informatie overdraagt naar andere componenten. Dit betekent dat uw snelle processor nu een net zo'n snelle manier heeft om te communiceren met de andere componenten, zodat uw computer efficiënter wordt.

RAM-snelheid wordt gemeten in Megahertz (MHz), miljoen cycli per seconden, zodat het kan worden vergeleken met de kloksnelheid van uw processor. Voor Dell desktops en laptops ligt de geheugensnelheid tussen de standaard 1333 MHz en 2133 MHz. De snelheid van uw processor en de bussnelheid van het systeemmoederbord zijn beperkende factoren voor de snelheid van het RAM-geheugen dat op uw systeem is geïnstalleerd. RAM-upgrades worden beperkt door de mogelijkheden van het systeem en de beschikbaarheid van uitbreidingsslots voor het toevoegen van RAM-geheugen. In veel gevallen moet u bij het upgraden van het RAM-geheugen de bestaande RAM-modules door grotere modules vervangen, opnieuw als gevolg van beperkingen door de systeemcapaciteit.

Bij veel tablets en bepaalde instapmodellen van draagbare apparaten kan het RAM-geheugen niet bijgewerkt worden. Zoek uw systeem op de Dell Support website en controleer de specificaties van het systeem voordat u een uitbreiding voor het RAM-geheugen gaat kopen.

RAM-geheugen uitbreiden

Als u van plan bent uw RAM uit te breiden om de prestaties van uw computer te verbeteren, moet u eerst bepalen hoeveel RAM uw systeem heeft en of de processor een 32-bits (x86) of 64-bits register gebruikt.

Windows 10

1. Klik met de rechtermuisknop op het menu Start en selecteer Systeem.
  2. In het gedeelte Systeem kunt u naast Geïnstalleerd geheugen (RAM) zien over hoeveel RAM-geheugen uw systeem beschikt.
  3. In het gedeelte Systeem kunt u onder Type systeem zien welk register uw systeem gebruikt.

Windows 8

1. Klik in het startscherm op de Bureaublad-app om naar het bureaublad te gaan.
  2. Beweeg uw muisaanwijzer naar de linker benedenhoek en klik op de rechtermuisknop om de lijst met opties te openen.
  3. Klik in de lijst met opties op Systeem.
  4. In het gedeelte Systeem kunt u naast Geïnstalleerd geheugen (RAM) zien over hoeveel RAM-geheugen uw systeem beschikt.
  5. In het gedeelte Systeem kunt u onder Type systeem zien welk register uw systeem gebruikt.
Windows 7
  1. Open het systeemmenu door op de knop Start te klikken, met de rechtermuisknop op Computer te klikken en vervolgens op Eigenschappen te klikken in de lijst met opties.
  2. In het gedeelte Systeem kunt u naast Geïnstalleerd geheugen (RAM) zien over hoeveel RAM-geheugen uw systeem beschikt.
  3. In het gedeelte Systeem kunt u onder Type systeem zien welk register uw systeem gebruikt.

Let op: Het is belangrijk om goed te plannen hoe u uw Dell systeem nu en in de toekomst wilt gaan gebruiken. Als u geheugen wilt gaan uitbreiden, kiest u Dell Certified Memory voor een eenvoudige installatie en om er zeker van te zijn dat de geheugenmodule compatibel is met uw systeem.

Overige bronnen

Artikel-id: SLN179266

Laatste wijzigingsdatum: 01-06-2018 18:44