Automatisch afspelen in cd- en dvd-stations en verwisselbare stations in- en uitschakelen

Automatisch afspelen in cd- en dvd-stations en verwisselbare stations in- en uitschakelen


In dit artikel leest u hoe u automatisch afspelen in cd- en dvd-stations voor Windows 7 en 8 kunt in- en uitschakelen


 

Automatisch afspelen

Met de functie Automatisch afspelen (ook wel bekend als AutoRun) wordt een programma of bestand op een verwisselbare schijf of cd/dvd automatisch afgespeeld nadat u deze hebt aangesloten/geplaatst. De meeste automatiseringstaken staan in het bestand autorun.inf. Automatisch afspelen is handig, maar het is ook mogelijk dat virussen en malware zo'n automatische procedure kunnen gebruiken om programma's te openen of te installeren zonder dat u er erg in hebt. Vandaar dat de meeste mensen die zich van de gevaren bewust zijn de functie willen uitschakelen.
 

Automatisch afspelen in Windows 7, 8 en 8.1 configureren

Automatisch afspelen in Windows Vista of 7 configureren: Opent het menu Start via de knop Start of de Windows-toets op uw toetsenbord. Typ 'automatisch afspelen’ in het zoekvak en klik op automatisch afspelen.

In Windows 8: Open zoeken in Instellingen via de sneltoets Windows-toets+W; typ 'automatisch afspelen' in het zoekvak en klik op automatisch afspelen.
Windows 8.1: Hier kunt u kiezen tussen de vertrouwde versie in het configuratiescherm (klik hiervoor op de gekleurde optie automatisch afspelen) en een eenvoudige moderne app voor de gebruikersinterface (klik op de instelling voor automatisch afspelen of een andere optie in het tandwielpictogram).  

Met de nieuwe moderne app voor de gebruikersinterface voor pc-instellingen in Windows 8.1 kunt u automatisch afspelen uitschakelen met de schuifregelaar Automatisch afspelen voor alle media en apparaten gebruiken of acties selecteren voor verwisselbare schijven en geheugenkaarten. Let op: Vanaf Windows 8 heet Windows Explorer Bestandenverkenner.

De optie voor AutoRun in het configuratiescherm is sinds Windows Vista bijna onveranderd. In Windows 8 en 8.1 zijn de apparaten op type gegroepeerd met twee extra groepen: verwisselbare schijf en geheugenkaart.
Automatisch afspelen/AutoRun in Windows Vista, 7, 8 en 8.1 uitschakelen: Verwijder het vinkje bij het selectievakje Automatisch afspelen voor alle media en apparaten. Klik op Opslaan om het venster te sluiten.
 

 

 

Als u de automatische acties niet te veel wil beperken, kunt u de volgende configuratie gebruiken. Zorg eerst dat het selectievakje Automatisch afspelen voor alle media en apparaten is aangevinkt.
Selecteer vervolgens Niets doen voor de volgende items:

  • Lege cd

  • Lege dvd

  • Lege bd

Hierdoor wordt Automatisch afspelen uitgeschakeld als u een lege schijf plaats of een extern of verwisselbaar apparaat zoals een USB-flashstation of externe harde schijven met een deel van de vermelde inhoud aansluit.

  • Als u multimediabestanden van optische schijven (cd/dvd/Blu-ray) automatisch wilt afspelen, selecteer dan uw favoriete programma's voor alle soorten schijven met audio en video's/films.
  • In Windows Vista en 7: Stel gemengde inhoud, afbeeldingen, video- en audiobestanden in op Map openen om bestanden via Windows Explorer te bekijken en te voorkomen dat mogelijk schadelijke multimediabestanden uw pc proberen over te nemen. Inderdaad, malware kan zich in foto's, muziek- en videobestanden bevinden en kan bugs in de beveiliging van de software misbruiken die multimediabestanden afspeelt.
  • In Windows 8 en 8.1: Stel Verwisselbaar apparaat en Geheugenkaart in op Map openen om bestanden te bekijken (Bestandenverkenner) om te voorkomen dat malware automatisch kan opstarten.
  • Selecteer vervolgens de gewenste actie voor software en spellen. Om te voorkomen dat mogelijke malware automatisch wordt uitgevoerd, raden we aan om gewoon de map te openen of helemaal niets te doen. U kunt geïnstalleerde spellen vanaf het menu Start of het Startscherm en software via Windows/Bestandenverkenner installeren (dubbelklik gewoon de op het cd/dvd-station en alles wordt automatisch uitgevoerd).

Dit een voorbeeld van een veilige configuratie zonder beperkingen voor Automatisch afspelen in Windows 7:

Er zijn ook acties voor Automatisch afspelen beschikbaar voor verschillende soorten apparaten, zoals digitale foto- en videocamera's, smartphones enz. Stel deze in op Niets doen of bekijk de inhoud via Windows/Bestandenverkenner.  Klik op Opslaan om de wijzigingen toepassen.
Artikel-id: SLN291332

Laatste wijzigingsdatum: 03-08-2018 17:48


Beoordeel dit artikel

Nauwkeurig
Nuttig
Eenvoudig te begrijpen
Was dit artikel nuttig?
Ja Nee
Stuur ons feedback
Opmerkingen mogen geen speciale tekens bevatten: <>() \
Excuses, ons feedbacksysteem is momenteel offline. Probeert u het later nog eens.

Hartelijk dank voor uw feedback.