Dell PowerEdge: De melding 'Geen opstartapparaat beschikbaar' wordt weergegeven tijdens het opstarten

Dell PowerEdge: De melding 'Geen opstartapparaat beschikbaar' wordt weergegeven tijdens het opstarten

In dit artikel wordt uitgelegd hoe u een situatie van 'Niet opstarten' kunt verhelpen. Dit betekent dat de server wordt ingeschakeld en het Dell scherm verschijnt, maar wanneer het besturingssysteem moet worden geladen, wordt de foutmelding "No Boot Device available" (Geen opstartapparaat beschikbaar) weergegeven en gebeurt er niets. Problemen met voeding en geen POST worden toegelicht in dit artikel: Problemen bij een server die niet opstart.

Opmerking: Als het nodig is om het besturingssysteem opnieuw te installeren, volgt u gewoon de stappen in het speciale artikel Hoe installeer ik het besturingssysteem op een Dell PowerEdge-server? (implementatie besturingssysteem).

Inhoudsopgave

1. Definitie
  2. Selecteer handmatig het opstartapparaat
  3. Problemen met RAID oplossen

1. Definitie

Na het voltooien van de Power On Self-Test-fase (POST) probeert de server een opstartbaar apparaat op te starten. Een opstartbaar apparaat is een stukje hardware dat bestanden kan lezen of bevat die nodig zijn voor een computer om op te starten. In het BIOS kan een standaard opstartbaar medium worden geselecteerd en standaard wordt de RAID Controller Card (PERC) eerst geselecteerd. Bestanden beschikbaar op een opstartbaar apparaat (RAID, USB-stick, DVD, ISO-bestand) bevatten instructies om het besturingssysteem op te starten. Wanneer deze bestanden niet worden gevonden, wordt de foutmelding No Boot Device available (Geen opstartapparaat beschikbaar) weergegeven.
Er kunnen enkele handelingen worden uitgevoerd om te controleren wat er niet goed werkt.

2. Selecteer handmatig het opstartapparaat

Het eerste om te controleren is welk apparaat er is geselecteerd als primair opstartapparaat. Dit kunt u snel doen met F11 om de handmatige opstartselectie te openen.

1. Start het systeem opnieuw op
  2. Druk tijdens POST op F11 om de Boot Manager te openen
  3. Selecteer de juiste harde schijf (virtuele schijf), waarop het besturingssysteem is geïnstalleerd
  4. Start vanaf dit apparaat op

Als het systeem nu in het besturingssysteem opstart, is de hardware in orde en is er een opstartprobleem met de BIOS-instellingen. De meest waarschijnlijke oorzaak hiervoor is dat het systeem is ingesteld op opstarten vanaf cd/dvd en/of USB voor de schijven, wat een logische instelling is. Om dit te verhelpen, zorgt u er gewoon voor dat er geen USB of cd/dvd in het systeem is ingevoerd.

Opmerking: De fout kan ook worden veroorzaakt door onjuiste instellingen in de opstartmodus. Een besturingssysteem geïnstalleerd in UEFI-modus kan niet opstarten in de BIOS-modus en vice versa.

U kunt de opstartvolgorde permanent veranderen in System Setup (Systeeminstellingen) om eerst vanaf de schijf op te starten. Om dit te wijzigen:

1. Start het systeem opnieuw op
  2. Druk op F2 tijdens het opstarten van het systeem om naar System Settings (Systeeminstellingen) te gaan
  3. Wijzig de Boot Sequence (Opstartvolgorde) in de Boot Settings (Opstartinstellingen)
  4. Verlaat het menu Exit (Afsluiten) in de rechterbovenhoek van het scherm
Opmerking: Hierna moet u op F11 drukken als u later vanaf een cd/dvd of USB wilt opstarten.

3. Problemen met RAID oplossen

Als de server correct werkt en er geen veranderingen zijn aangebracht, maar het probleem zich toch voordoet, dan moet u de RAID-eigenschappen controleren

De status van de harde schijf in het PERC BIOS controleren

Druk op Ctrl + R tijdens het POST-proces om het PERC BIOS-hulpprogramma voor configuratie te openen.

Om te controleren of de harde schijf deelneemt aan de RAID-array, voert u de volgende stappen uit: Druk op Ctrl + N om naar het scherm PD Mgmt (Fysieke schijven beheren) te gaan en controleer of er harde schijven offline zijn of ontbreken

Controleer op deze pagina of de virtuele schijf online is en in optimale staat verkeert.
Meer informatie over het identificeren van een HDD-fout en het probleem oplossen is beschikbaar in dit artikel.

Als de RAID meerdere virtuele schijven beheert, is het belangrijk om te selecteren welke virtuele schijf gepresenteerd moet worden wanneer de server op de RAID-controller probeert op te starten.
De opstartbare virtuele schijf kan worden geselecteerd op het laatste tabblad 'CTRL Mgmt' (CTRL beheren). Het is belangrijk om de virtuele schijf te selecteren waarop het besturingssysteem is geïnstalleerd.

Als de RAID goed werkt, moet als laatste stap de besturingssysteembestanden worden onderzocht. Als er twijfel bestaat over de serverhardware, is het mogelijk te starten op de Support Live Image ( Hoe kan ik de Support Live Image downloaden en uitvoeren op een Dell PowerEdge?) om te beginnen met het oplossen van problemen.