Dell Diagnostic Tools om hardwareproblemen op uw Dell pc, tablet of servers te achterhalen en te verhelpen

Wanneer uw Dell pc, monitor of tablet niet juist lijken te werken, zijn er diagnostische tools beschikbaar om u te helpen te identificeren wat het mogelijke probleem is. Deze bevatten stappen voor probleemoplossing om het probleem te verhelpen.

Dell pc's en tablets worden geleverd met pre-boot diagnostics (ook 32-bits diagnose, PSA en ePSA genoemd). De applicatie Dell SupportAssist is ook op nieuwere computers geïnstalleerd om u te helpen bij het vaststellen van hardwareproblemen.

We raden u aan om eerst een diagnostische test uit te voeren op fouten met de hardwareapparaten die vaak op uw pc, monitor of tablet voorkomen. U kunt kiezen voor een snelle test, een volledige of een test op bepaalde hardwareonderdelen (Aangepaste test) op uw Dell pc of tablet.

Als de diagnostische test een hardwareprobleem identificeert, kunt u de suggesties voor de probleemoplossing bekijken waarmee u het probleem kunt verhelpen, foutcodes vastleggen waarmee u het apparaat kunt repareren of vervangende onderdelen kunt bestellen zonder tussenkomst van technische support.

Opmerking: U kunt alleen online vervangende onderdelen aanvragen als u Online Diagnostics van Dell gebruikt. Of u online een vervangend onderdeel kunt aanvragen hangt af van de garantie van uw Dell pc en varieert per regio. In het onderstaande gedeelte Diagnostic tools for Dell PCs and Tablets (Diagnostische tools voor Dell pc's en tablets) leest u hoe u Online Diagnostics van Dell kunt uitvoeren.

Dell Online Diagnostics helpt u bij het oplossen van een probleem, het verkrijgen van geautomatiseerde fixes en vervangende onderdelen. Online diagnostics installeert Dell SupportAssist om u te helpen bij het diagnosticeren van uw Dell pc.

Opmerking: U kunt alleen online vervangende onderdelen aanvragen als u Online Diagnostics van Dell gebruikt. Of u online een vervangend onderdeel kunt aanvragen hangt af van de garantie van uw Dell pc en varieert per regio.

Snelle test

Voer een snelle test uit om veelvoorkomende fouten met de processor, harde schijf, het geheugen en de optische schijf (CD/DVD/Blu-ray) op uw Windows-pc of -tablet op te sporen. Als een fout wordt gedetecteerd, wordt deze automatisch hersteld, worden stappen voor probleemoplossing gegeven, worden verdere tests aanbevolen, of krijgt u hulp bij het aanvragen van compatibele vervangende onderdelen. Deze test duurt ongeveer 10 minuten. Snelle test uitvoeren of Belastingstest uitvoeren.

Aangepaste test (test voor specifiek apparaat)

Test een specifiek apparaat of kies meerdere hardware-apparaten die u wilt testen. Uw keuze wordt gecombineerd in één enkele test. Deze test duurt ongeveer 20 minuten of langer, afhankelijk van de geselecteerde apparaten.

Volledige test

Voer een volledige test uit voor een grondige analyse van uw Dell pc of tablet. Deze test voert een belastingstest op alle hardware-apparaten van uw Dell pc of tablet. Deze test duurt ongeveer 40 minuten of langer. Volledige test uitvoeren.

Online Diagnostics op een Dell pc uitvoeren

1. Ga naar de Dell Support website.
  2. Klik op Product detecteren of voer de servicetag in en klik op Verzenden.
  3. Klik op het tabblad Diagnostiek.
  4. Kies een van de beschikbare diagnostische tests:
    • Voor het uitvoeren van een snelle test, klikt u op Snelle test.
    • Voor het uitvoeren van een volledige test, klikt u op Volledige test.
    • Voor het uitvoeren van een aangepaste onderdelentest, selecteert u de apparaten die u wilt testen en klikt u op Test uitvoeren.
    • Voor het uitvoeren van een belastingstest, klikt u op Aangepaste onderdelentest, markeert u het vakje Systeembelasting onder Prestaties en klikt u vervolgens op Test uitvoeren.
Opmerking:De Dell SupportAssist app (voorheen Dell System Detect) en Dell SupportAssist zijn nodig voor de identificatie van uw Dell apparaat en het uitvoeren van een diagnostische controle. Volg de instructies op het scherm om de Dell SupportAssist app en Dell SupportAssist te installeren.

Opmerking: Sommige diagnostische tests geven grafische patronen weer om de videoadapter of het beeldscherm te testen. Daarbij moet u mogelijk reageren op dialoogvensters die verschijnen. De diagnostische testresultaten kunnen ongeldig zijn als u niet reageert wanneer dat nodig is.

Dell pc's, tablets en monitoren worden geleverd met pre-boot of ingebouwde diagnostische tests waarmee u hardwareproblemen kunt vaststellen en foutcodes kunt vastleggen. De ingebouwde of pre-boot diagnostische tests worden uitgevoerd voordat de pc naar het besturingssysteem opstart. Voor het uitvoeren van een ingebouwde of pre-boot diagnostische tests heeft uw pc geen verbinding met internet nodig.

Dell Pre-boot System Assessment (PSA) of enhanced Pre-boot System Assessment (ePSA) uitvoeren

Dell ePSA of PSA diagnostics zijn beschikbaar op Dell laptops, desktops, servers en tablets met Windows.

1. Start uw Dell pc opnieuw op.
  2. Wanneer het Dell logo wordt weergegeven, drukt u op F12 om het One-time Boot Menu (Eenmalig opstartmenu) te laden.
  3. Gebruik de pijltoetsen om Diagnostics te selecteren en druk op Enter op het toetsenbord.
  4. Volg de aanwijzingen op het scherm om de diagnostics te voltooien.
    Als de test mislukt, noteer dan de foutcode en de validatiecode.

Gebruik de Dell Interactive Support Agent (alleen in het Engels) voor informatie over diagnostische foutcodes van ePSA of PSA.
U kunt de pagina SupportAssist Pre-Boot System Performance Check raadplegen voor meer informatie over diagnostische foutcodes van ePSA of PSA.

Raadpleeg voor meer informatie over Dell ePSA of PSA diagnostics het Dell Knowledge Base-artikel Hardwareproblemen met ingebouwde en online diagnostics oplossen (ePSA- of PSA-foutcodes).

Opmerking: Sommige diagnostische tests geven grafische patronen weer om de videoadapter of het beeldscherm te testen. Daarbij moet u mogelijk reageren op dialoogvensters die verschijnen. De diagnostische testresultaten kunnen ongeldig zijn als u niet reageert wanneer dat nodig is.

Ingebouwde diagnostische test op een Dell monitor uitvoeren

De monitoren zijn uitgerust met een ingebouwde diagnostische functie waarmee u kunt vaststellen of de problemen met het scherm worden veroorzaakt door de Dell monitor of door de videokaart (GPU) en de pc-instellingen.

Voor het uitvoeren van een ingebouwde diagnostische test bij een Dell monitor raadpleegt u het Dell Knowledge Base-artikel Hoe kan ik een diagnose uitvoeren op een Dell monitor?

Een ingebouwde zelftest van het lcd-scherm op een Dell laptop uitvoeren

Dell laptops hebben een ingebouwd diagnostisch programma waarmee u kunt bepalen of de schermafwijkingen aan het lcd-scherm van de Dell laptop, aan de videokaart (GPU) of aan de pc-instellingen liggen.

Raadpleeg voor meer informatie over diagnostische opties bij een lcd-scherm van een Dell laptop het Dell Knowledge Base-artikel Hoe voer ik een diagnose uit op een lcd-scherm van een Dell laptop?

Dell SupportAssist controleert proactief de status van de hardware en software van uw pc. Als er een probleem wordt gedetecteerd, meldt SupportAssist dit. SupportAssist is vooraf geïnstalleerd op alle nieuwe Dell computers en tablets voor thuisgebruik. Als u een apparaat van minder dan één jaar oud hebt, kunt u de applicatie SupportAssist op uw computer opzoeken en deze uitvoeren. Als SupportAssist niet in de fabriek op uw apparaat is geïnstalleerd of als u SupportAssist opnieuw wilt installeren, controleer dan of uw toestel voldoet aan de minimale systeemvereisten en download SupportAssist voor pc's en tablets.

Hardware controleren in Dell SupportAssist:

1. Klik op de knop Start in Windows.
  2. Open de applicatie Dell SupportAssist.
  3. Klik op de tegel Hardware controleren.
  4. Kies het type diagnostische test dat u wilt uitvoeren:
    • Standaard - Deze test duurt ongeveer 10 minuten.
    • Belasting - Deze test duurt ongeveer 15 minuten.
    • Een specifiek apparaat scannen - Hiermee kunt u een diagnostische test uitvoeren op een specifiek onderdeel in uw pc.

Meer informatie over Dell SupportAssist vindt u in het Dell Knowledge Base-artikel Dell SupportAssist voor pc's en tablets

Oudere Dell computers worden geleverd met een partitie met hulpprogramma's op de harde schijf. Met het oudere 32-bits hulpprogramma Dell Diagnostics Utility dat op deze partitie is geïnstalleerd, kunt u problemen met de hardware achterhalen.

Opmerking: Voor pc's die na 1 januari 2009 zijn aangeschaft, vindt u meer informatie in het Dell Knowledge Base-artikel Hardwareproblemen met ingebouwde en online diagnostics oplossen (ePSA- of PSA-foutcodes).

Voer de volgende stappen uit om de 32-bits diagnose uit te voeren:

1. Start de computer opnieuw op.
  2. Druk tijdens het opstarten van de computer op F12 zodra het Dell welkomstscherm verschijnt.
  3. Wanneer het menu Boot (Opstarten) wordt weergegeven, markeert u de optie Boot to Utility Partition (Opstarten naar de partitie met hulpprogramma's) of de optie Diagnostics (Diagnose) en drukt u vervolgens op <Enter> om de 32-bits Dell Diagnostics te starten.
  4. Druk op Tab om Test System (Systeem testen) te markeren en druk op Enter om door te gaan naar de oudere 32-bits Diagnostics.
    Opmerking: Soms wordt eerst PSA Diagnostics uitgevoerd. Wanneer u een foutmelding krijgt tijdens PSA Diagnostics, raadpleeg dan het Dell Knowledge Base-artikel Hardwareproblemen met ingebouwde en online diagnostics oplossen (ePSA- of PSA-foutcodes). U krijgt de optie om terug te gaan naar de 32-bits Diagnostics. Druk op N (No/Nee) of Y (Yes/Ja) om door te gaan in de oudere 32-bits Diagnostics wanneer u wordt gevraagd om door te gaan met de geheugentests.
    • Met Express Test (Snelle test) voert u een snelle test uit van de hardware binnen de computer. Deze test duurt normaliter 10 tot 20 minuten.
    • Met Extended Test (Uitgebreide test) voert u een grondige test uit van de hardware in de computer. Deze test duurt normaliter een uur of meer.
    • Met de Custom Test (Aangepaste test) kunt u een specifiek apparaat testen of zelf bepalen welke tests worden uitgevoerd. Met Exit to MS-DOS (Terug naar MS-DOS) wordt de diagnose afgesloten en gaat u naar de opdrachtprompt.
    • Symptom Tree (Symptoomstructuur). Met deze optie geeft u een lijst weer van de meest voorkomende symptomen en kunt u tests selecteren op basis van deze symptomen.
      Opmerking: De Express Test (Snelle test) is de enige test waarbij geen interactie met de gebruiker nodig is.

Opmerking: Wanneer er bij de diagnose een fout optreedt, schrijf deze dan op en neem voor verdere hulp contact op met Technische Support.
Dell SupportAssist voor enterprise-systemen (servers, storage en netwerken)

SupportAssist Enterprise is onze uitgebreide, gebruiksvriendelijke, proactieve en prognostische automatische supporttechnologie. U kunt met SupportAssist automatisch hardwarefouten identificeren, een ticket aanmaken en zorgen dat Dell EMC contact met u opneemt.

SupportAssist Enterprise volgt tot wel 15.000 server-, storage- en netwerkapparaten. U kunt het als zelfstandige applicatie gebruiken of samen met OpenManage Essentials (OME) of Microsoft System Center Operations Manager (SCOM). SupportAssist Enterprise kan op een Windows- of Linux- managementserver worden gedownload.

Voor technische documenten, video's of vragen kunt u terecht bij onze SupportAssist Community op Dell.com/SupportAssistGroup.

Meer informatie over de verschillende beschikbare diagnostische tools voor servers, storage- en netwerkproducten en het uitvoeren van online diagnostics vindt u in onze supportbibliotheek Servers, storage en netwerken.

Artikel-id: SLN114988

Laatste wijzigingsdatum: 02-07-2018 13:47